HJÄLP!


Är det en sån jag ska ha?

Okej, jag är född norrlänning, men efter 17 år i Skåne känner jag mig fullständigt orutinerad i det här med snö. Pulka kan jag, längdskidåkning kan jag. Men vad tusan har jag på fötterna när jag springer???

Mina snyggingar från igår lär ju inte funka nu när marken ligger glashal och bara väntar på att dra ner mig i backen.

Så mina vänner från uppåt i landet, vad behöver jag? Icebugs? Broddar? Sånna där skruvar man skruvar i skorna (aj!). Vad är bäst?

I övrigt vill jag bara rapportera min lycka över att jag på gårdagens cross-träning kunde springa upp och ner för en bräda, göra upphopp samt hoppa jämfota upp och ner på en step-bräda, UTAN att min fot protesterade! Jag säger som frälsningsarmén:

JAG ÄR LYCKLIG, JAG ÄR LYCKLIG, MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LÖRDAG SÖNDAG!!!!

17 Kommentarer

 • Svara
  Miranda
  25 november, 2010 kl 09:51

  Jag ska testa mina nya Icebugs (som dem på bilden) imorn, då får du veta!! :) :)

 • Svara
  Elisabeth
  25 november, 2010 kl 11:09

  Icebugs är säkert bra, men jag kör hela vintrarna (i Umeå) i mina vanliga skor. Billiga broddar fungerar hur bra som helst i halkan. Springer man flera gånger/vecka borde man ju ändå ha åtminstone två par skor att alternera mellan och det blir väl dyrt tycker jag. Dessutom är det roligare att slita ut de skor jag har och få köpa nya till våren!

 • Svara
  Roger
  25 november, 2010 kl 11:15

  Har samma problem, dvs ka inte bestämma mig för om jag behöver vinterskor eller inte, men tassar tills vidare på i mina vanliga skor (Asics 2150). Friktionen är bättre än jag trodde och eftersom jag springer mycket på cykelbanor och trottoarer så finns det redan nu en del sand ute och det blir bara bättre ju längre vintern går. Löpning rakt framåt där det inte är så kuperat sker ju vanligen utan snabba sidledsförflyttningar, hopp eller start/stopp.

  Om jag vore som du skulle jag testa dina nya DS trainer först och se om de inte fungerar bättre än du befarar. Med facit i hand kan du sedan fatta ett bättre skobeslut.

  Jag tror att vi vanliga dödliga motionärer till en del överdriver behovet av särskilda vinterskor i allmänhet och dubbskor i synnerhet. Om det visar sig att det inte fungerar med mina vanliga skor i vinter så är min första tanke inte att byta till dubbskor utan till semi-terrängskor som kan användas även vår och höst när det är för löst underlag i terrängspåret och som inte går sönder om det blir några mil asfalt. Jag läste ett skotest där sådana skor fick väldigt bra betyg på snöunderlag.

  Lycka till med skoköpet – det är ju trots allt alltid kul att köpa nya träningsprylar.

 • Svara
  Kristina
  25 november, 2010 kl 12:08

  Kan du inte bara dra på ett par såna där ”broddar” med gummiband som pensionärerna använder…. ;-)

 • Svara
  Lena
  25 november, 2010 kl 12:19

  Jag kör med broddar som Kristina pratar om. Se tex:
  http://www.loplabbet.se/system/search/product.asp?id=1058
  Icebugs har jag inte testat, men broddarna fungerar bra, ger bra fäste och är ju enkla att ha med för de träningar där man inte vet innan om de behövs dubb eller inte.
  Rekomenderas varmt helt enkelt.

 • Svara
  Malin
  25 november, 2010 kl 14:51

  Bor i norrbotten och jag körde hela förra vintern med en asics modell som har gore-tex ovansida och en grov sula (alltså inte deras ”vinter version” av 2150), och det fungerade fint, halkade inte en enda gång. Enda nackdelen är att dämpningen är sämre än i 2150 och DS.. Men man får ju prioritera.

 • Svara
  Madde
  25 november, 2010 kl 20:20

  Jag kör Icebug Sisu Olx, hur bra som helst! Sprang med vanliga löparskor med broddar man trär på förra året och det är MYCKET bättre med icebugs, väl värda sina slantar! Även om jag lyckades vinna hem ett par för 2/3-delar av priset på tradera, helt oanvända… =)

 • Svara
  Emma
  25 november, 2010 kl 20:58

  Kör med icebug om du känner att du har plats för ännu ett par skor i garderoben. Sjukt skönt att kunna slappna av i steget även när det är halt. Själv varierar jag mellan mina icebugs och de vanliga under vintern (de vanliga fungerar bra på torr snö och är lite skönare) /Emma i Luleå

 • Svara
  Coyntha
  25 november, 2010 kl 21:04

  Jag har inte testat Icebugs men jag tror inte man behöver spendera pengar på ett par till skor. Förra året använde jag jämt broddarna och fungerade dem perfekt!! Dessutom kan man springa varje dag med dem om man vill.
  Läs på min blogg om dem!! Jag älskar mina! kram

 • Svara
  Andréa
  25 november, 2010 kl 21:41

  Vad sprang du i förra året då? För då var det väl också snö i skåne? :) Pyhto är jättebra på is, men imorse tyclte jag att jag lirade lite väl mycket i snömodden. på ”jäämn” och orörd snö fick jag bra fäste, men där det var moddigt var det lite sämre tyvärr..

 • Svara
  Ingmarie
  25 november, 2010 kl 22:29

  Om skorna är bra eller inte kan du bara avgöra och känna själv. :-) jag hat testat Yaktrax pro. Helt underbart bra!Det bästa jag köpt på mycket länge! Finns på Addnature. Lycka till!

 • Svara
  Sophia
  25 november, 2010 kl 22:34

  Jag använder ice bug dagligen för att hålla mig på benen här i Umeå, jag är bambi på hal is :D (då joggar jag inte ens utomhus, utan går bara)

 • Svara
  Anna (orka mera)
  26 november, 2010 kl 09:19

  Miranda – väntar med spänning!

  Elisabeth – testsprang i broddar i går och det funkade hur bra som helst. Men nu har vi typ Umeå-snö här. Annars är det vanligen isgata, vet inte hur det funkar då…

  Roger – jo visst är det lite prylgalningen i en som vaknar när man ser en chans att få köpa något nytt roligt. Pensionärsbroddar känns liksom inte lika flashigt som ett par nya skor. Men dubbar blev det och jag premiärsprang dem igår. Funkade utmärkt.

  Kristina – jag köpte sånna! Funkade finemang! Billigt också!

  Lena – ja det funkade fint. Tack för tips!

  Malin – fast jag tror ni har det lite lättare där uppe för eran snö är mer snö och mindre is…Nu har vi sån norrländsk snö här nere och jag tror det hade funkat finfint med vanliga skorna (även om jag tog broddar för säkerhetsskull). Dock svänger det ganska mycket kring nollan här nere och blir en massa knölig is och isgata att tampas med… Men jag hoppas broddarna räcker, för de var i alla fall billiga!

  Madde – aaah, jag hoppades ingen skulle säga detta nu när jag nöjde mig med broddar :) Får se om tomten kommer med icebugs kanske…

  Emma – det finns alltid plats för träningskläder och skor. Man får bara slänga något gammalt som står och tar plats :)
  Blev lite sugen faktiskt!

  Andréa – då var jag i Thailand i tre veckor, sen var jag förkyld någon vecka, sen halkade jag omkring någon vecka och sen var det vår :)

  Coyntha – jag tyckte broddarna funkade bra igår när jag testade. Men så är det ju roligt med skor…

  Ingmarie – tack för tipset!

  Sophia – bättre safe than sorry!

 • Svara
  Ann
  29 november, 2010 kl 15:45

  Ja, hjälp vad svårt!! Inte blev jag klokare nu inte…. Får kanske gå på det där att de är jäkligt snygga bara…eller?

 • Svara
  Coyntha
  30 november, 2010 kl 11:50

  Mina är också Yaktrax pro!!
  Kolla: http://coyntha.wordpress.com/2010/01/10/halksskydd/
  De är underbara och funkar perfekt!
  Kram

 • Svara
  Anna (orka mera)
  30 november, 2010 kl 14:57

  Ann – ja det är ju också en viktig detalj i sammanhanget! Den roligaste detaljen :) Du rapporterar väl hur du gör….

  Coyntha – ahh! Vad är skillnaden mot vanliga broddar? Är de skönare att springa i?

 • Svara
  Coyntha
  1 december, 2010 kl 16:12

  Jag vet inte var är skillnaden… har inte testa de vanliga broddar. Köp som mina :) Du kommer inte att ångra dig.

 • Kommentera