Aktuellt

Rapsjakt

Fick lite panik av tanken att rapsen är på väg, och att vi flyr landet under prime time blomning. Eftersom det inte finns någon raps i centrala Malmö såg jag mig tvungen att ge mig ut på äventyr. 05:10 ringde klockan.

Fick uppgift om att närmsta raps fanns att skåda utanför Hjärup, 16 kilometer härifrån. Eftersom 32 km känns lite mastigt innan jobbet får jag ta tåget till hjälp.

05:48 kliver jag på Öresundståget till Hjärup och jag är inte ensam. Med på resan är en handfull valborgsfirare med solstol. Som inte vågat chansa på att bli utan plats i Stadsparken i Lund. Fem fyrtioåtta alltså och festen har börjat.

I Hjärup får jag irra för att ta mig ut från den sprillans nya stationen. Det är trappor överallt, avspärrningar, grusgångar och staket. När jag väl är ute ur labyrinten börjar den – jakten på rapsen.

Mitt första försök kammar noll. Där som Fredrik lovat raps är allt brunt. Rapsen är odlad vid motorvägen och där springer jag inte ens i jakten på raps. Längs den gamla vägen till Malmö finns inget. Jo, EN rapsblomma. Jag fotar den och ser instagraminlägget framförmig: ” Tågkostnad 48 kr för den här”.

Nu vill det sig ändå lite bättre. Längre fram, mellan Hjärup och Åkarp har bönderna varit mer frikostiga med rapsfröna. Jag stannar och fotar medan morgoncyklisterna swishar förbi. Det är inte fullt utslaget men en bra bit på väg. Så himla fint!

När fotosessionen är över får jag feeling. Kilometrarna tickar fortare och fortare. Jag brukar aldrig ha studs under skorna på morgonlöpningen men nu känner mig som en raket. Allt känns lätt och jag är stark.

En grym sista löptur inför resan. Det måste varit rapsångorna som gjorde det…

2 Kommentarer

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  3 maj, 2024 kl 06:37

  Så fint! Undrar just om jag hinner hem innan de blommat ut…

  • Svara
   Anna
   18 maj, 2024 kl 18:52

   Jadå, det gjorde du ju! Njut så länge de finns kvar nu!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.