Aktuellt

Broloppet och en helt galen dag

1 februari 2024 blev en dag i Broloppets tecken. En känslomässig bergochdalbana som börjar redan klockan 07:00. Med en radiointervju…

Vi möter upp radioreportern vid Brofästet i arla morgonstund. Himlen är svart och Öresundsbrons pyloner är färgade röda och blå. Danmark och Sverige. I juni 2025 ska 40000 männsiskor fira brons 25-årsdag genom att springa här. Radio P4 vill göra ett reportage på ämnet och jag och Emilia från Malmö Gerillalöpare ställer naturligtvis upp. Det där med radio är roliga grejer.

Det blåser typ storm och reportaget ska tydligen göras löpande. I uppförsbacke. Utan att flåsa. Det kräver sina löpare att fixa den biffen och jag har i ärlighetens namn inte vågat lyssna hur det gick. Men Fredrik intygar att reportern flåsade mer…

Här kan du själv avgöra!

Efter avslutat radioinslag är jag frusen in i märgen. Jag tinar inte upp på hela bussresan till jobbet. Jag tinar inte upp trots att jag belönar mig med en cappuccino, och inte heller när jag klamrar mig fast vid elementet på jobbet med en kopp te. Det tar två timmar innan jag är i balans och kan jobba som folk. Då är det snart dags för nästa pärs.

Anmälan till loppet öppnar klockan 12:00. Fredrik sitter uppkopplad på två datorer och lika många mobiltelefoner. Han har plats 3500 i kön och känner sig säker. Det är ändå 40 000 platser som ska prånglas ut. Båda döttrarna sitter som backup på varsitt håll med högre könummer. Och ALLA kollegor på jobbet. Plötsligt slutar Fredriks könummer räkna ner. De andras fortsätter. Han befarar en krasch och skickar order om inloggning även hos mig.

I lunchrummet på jobbet sitter alla med varsin dator och väntar. Kommunicerar med vänner och bekanta. Jämför könummer, svär när det kraschar och vi blir utslängda pga inaktivitet. Någon kommer in, folk bokar åt varandra, lånar varandras köplatser, det skriks i lokalen och ingen är säker förrän bekräftelsen är i hamn. Men dit ska det dröja. Äldsta dottern är först in. Hinner regga alla personer men det hänger sig innan hon klickar på anmälan-knappen.

Två timmar senare kommer jag in via kollegans könummer. Och lyckas norpa de 6 platserna jag har på min lista. Vill få det fort överstökat och gissar hej vilt i fältet ”uppskattad sluttid”. Jag hoppas ingen blev förolämpad över att jag satt mig själv som snabbast…

När pärsen är över är jag slut. Jag förmår inte jobba mer. Läser sura kommentarer på arrangörens facebook. Kollar runt i mina flöden och ALLA har upplevt samma stress, men tyvärr med olika lyckad utgång.

Idag är dagen när jag pratade radio och lärde mig allt om 502 Bad Gateway.  Ni som vet, ni vet..

8 Kommentarer

 • Svara
  Emilia Hedman
  1 februari, 2024 kl 19:31

  Så bra du fångade den här underliga dagen. P4 ringde upp mig på eftermiddagen och kollade om vi fått tag i startplatser? Japp sa jag, -under mycket dramatiska former!

  • Svara
   Anna
   5 februari, 2024 kl 15:11

   Underbart ju! Direkt från löpbandet! Där hade de aldrig hittat mig… :D

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  1 februari, 2024 kl 21:39

  haha!
  Det är ju värre än värsta konserten.
  Jag var totalt omedveten om denna stress. :-)
  Ibland är det tydligen extra avstressande att bara spontan-anmäla sig till lopp. :-)
  jag tänker att det kommer finnas massor till salu när det närmar sig OM jag blir sugen. Kanske t o m till rea-pris. :-D

  • Svara
   Anna
   5 februari, 2024 kl 15:12

   Det lär säljas hur många som helst våren 2025. Alla de som glömde att träna…

 • Svara
  Sandra
  2 februari, 2024 kl 07:56

  Jag var också inställd på att få springa men hade helt missbedömt boomen, det var ju värre än värsta konserttrycket förstod jag i efterhand när jag kom på lite fint att ”just ja, Broloppet öppnade ju kl 12” – då var klockan 14.42. Fanns inte precis några startplatser att köpa kan man säga. Så går det tydligen när ingen i ens närhet är någon löpare…

  • Svara
   Anna
   5 februari, 2024 kl 15:13

   Haha, det är intressant det där. I min värld var det här släppet superhajpat och ALLA skulle vara med och hänga på låset. ALLA visste att det skulle vara kö och värsta fajten om platserna. När jag nämnde det för min kollega visste hon ingenting om detta. Den där filterbubblan alltså…

 • Svara
  Helena Z
  2 februari, 2024 kl 21:25

  Jag tillhörde dem som hade könummer som borde vara safe och hade efter 50 min fått fylla i mina uppgifter och klickade på ”Nästa” för att gå vidare till betalningsproceduren. *Då* slutade det fungera… Loggade in igen när sidan kom upp igen, men hade några tusen före mig när det slutade räkna ned och slutsålt-meddelandet kom upp. Lite surt. Får väl se hur många som vill bli av med sina platser så småningom, och om man har någon chans på dem. Det skall nämligen lottas vem som får chansen att köpa återlämnade platser…

  • Svara
   Anna
   5 februari, 2024 kl 15:14

   Så trist! Jag hoppas du får din plats!!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.