Aktuellt

Tomtelöpning Malmö 2023

Åren går fort och idag var det åter igen dags för den traditionsenliga Tomtelöpningen på Malmös gator. Det är 9 grader varmt och Tomtedräkten känns varm. Men idag är outfittens utseende viktigare än klädernas andningsförmåga och skornas stötdämpning. Idag är dresscode rött, skäggigt, och gärna kryddat med bjällror och luva…

Det tar ett tag innan jag känner igen alla bakom skäggen.  Vissa känner man igen på skorna, andra på rösten eller medhavd hund. Och mina julskor avslöjar mig direkt….

Vi springer i vanlig ordning längs hela Ribban, där allt fler tomtar ansluter efter hand. Vi cruisar genom stationen och vidare mot Stortorget där vi drar ett par varv runt granen till en skönsång som är allt annat än skön. Alla sjunger olika verser i olika takt och tonläge. Kanske är det en modern typ av kanon, eller så är det bara resultatet av att det är jättejobbigt att springa och sjunga samtidigt…

Inne på Triangels köpcentrum bli vi fotade av vakterna som inte alls verkar tycka att vi stör. Det är varmt, men det ska bli varmare längre fram…

Vi fortsätter genom Triangelns station,  och via Pildammsparkens rullstolsklack till pepparkakor och skumtomte-fika vid Stadion. Allt flyter och kilometerna tickar fort förbi. Plötsligt är det dags för backarna på Kroksbäck igen och i år är det tydligen ALLA backar som gäller. En stunds flåsande upp och ner innan vi är tillbaka på platten.

På Emporia trängs vi med folk med julklappspanik. Och här är det varmt. 700 grader. Minst. Jag är kokt under den för tjocka tröjan och längtar ut. Fötterna har dessutom börjat domna. Julskor må vara det finaste någon har skapat men de är inte jättesköna. Morton skriker i lilltårna men tomtar gnäller inte.

Det blir ett par granar till längs vägen innan vi är tillbaka i mål. Trots flera timmars övning har vi ännu inte fått till sången. Jag gissar att vi behöver ses och öva nästa år igen.

Efter avslutat dagsverke bjuder jag hem Kävlingekompisarna på kaffe. Ingmarie och Anders som åkt ända från Åhus kvalificerar sig för lunch, och sällskapen avlöser varandra i vår för trånga hall.

En hel dag med löpning, tomtesång och sällskap. Världsklass!

Och så hamnade vi visst i Sydsvenskan….

3 Kommentarer

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  17 december, 2023 kl 19:08

  Tack för en makalöst rolig dag, för dubbelt med god mat och ffa för ert underbara sällskap! Nu laddar vi för nästa år! men först lite andra roligheter såklart!

  • Svara
   Anna
   18 december, 2023 kl 20:33

   Tack själv vilka fina dagar vi fick! Tack för ert celebra sällskap!

  • Svara
   Anna
   18 december, 2023 kl 20:35

   Den var visst inte dun, bara dunliknande. Men hade ändå inte velat ha….

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.