Aktuellt

Mysteriet med den konstiga maxpulsen

Jag har en maxpuls på 176 säger Garmin. Helt schablonmässigt bestämt med hänsyn till kön och ålder. Jag tycker den verkar rimlig med tanke på olika pulszoner, och känslan i kroppen. Och jag har nog aldrig sett så mycket högre än 167 på klockan…

Anyway. På gårdagens dagen-efter-jogg ligger jag och gottar mig i 130-140-puls när en utomjording plötsligt rattar in sig på min hjärtfrekvens. I en nerförsbacke slår pulsen i taket och förbi. Plötsligt slöjoggar jag i 189-puls. Blir rädd. Har jag hjärtflimmer, hjärtinflammation eller en pågående hjärtinfarkt. Mår jag bra? Maxar jag?

Jag mår kanoners och är långt ifrån någon ansträngande känsla. Springer och småsnackar i 192-puls. I ca 2 kilometer har utomjordingen party med min puls innan den slutligen går ner och landar kring 135 igen.

Jag tänker att det är något skräp i utrustningen, att klockan inte haft kontakt. Men så kollar jag Fredriks kurva. Han har också haft konstigt hög puls.

Så nu undrar man ju, är det Hässlehom som skickar ut elektriska signaler i smyg, är klockan crazy eller har vi drabbats av kollektiv hjärtsjuka? Har din pulsklocka också gått bananas nångång?

6 Kommentarer

 • Svara
  Maria
  20 november, 2023 kl 20:41

  Ja! Jag har också blivit orolig när pulsen stigit upp emot 200 och varit tvungen att stanna för att se om jag mådde bra. Och det gjorde jag! Jag tror det är klockans sätt att leva ut sina innersta lustar eller något :)

  • Svara
   Anna
   21 november, 2023 kl 13:58

   Så konstigt. MÅdde ju också hur bra som helst. Men j Jobbigt att bli nervös mitt i nerförsbacken…. Jag får säga till den att sluta leva ut sina lustar mitt i löppasset. Det kan den göra när jag sover och inte märker det…

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  20 november, 2023 kl 21:11

  Kan de har synkat med varandra på något vis?
  Sen ska man komma ihåg att det är just bara en klocka och den går inte att lita på till 100%. Inte ens våra superhögteknoligiska sjukvårdsapparater går att lite på helt.

  • Svara
   Anna
   21 november, 2023 kl 14:00

   Nej såklart kan man inte lita blint på teknik. Men man blir ändå lite fundersam. Idag gick den inte över 154 i alla fall, så nu är jag normal igen :D

 • Svara
  Admin
  21 november, 2023 kl 09:44

  Det händer att pulsklockor plockar upp kadensen som puls, speciellt vid handledsmätning, även om 190 låter högt även för kadens i nedförsbacke där den brukar vara lägre än vid löpning uppför.

  • Svara
   Anna
   21 november, 2023 kl 14:02

   Aaaah. Jag springer typ alltid i 180 men den la kanske på lite moms när den ändå var igång. Vad skumt. Men skönt om det fanns en förklaring annan än hjärtsnörp…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.