Aktuellt

Klockan!

Jag unnade mig en ny gps-klocka i 50-årspresent till mig själv, och i helgen har det varit upp till bevis. Om den är värld sina slantar. Och ja, alltså. Vilken grej! Att kunna ha kartan i klockan är världsbäst och har gett mig två grymma pass i helgen.

Jag är sämst på hitta och måttligt intelligent när det gäller kartor. Mina tidigare rundor har kunnat ta hur lång tid som helst, för att jag vid minsta vilsespring behövt stanna, snurra fyra varv på kartan för att lista ut vad som är upp och ner, och till sist klura ut vart jag ska. Min nya klocka förhindrade förvisso inte smärre felspringningar, men den tog mig i alla fall direkt tillbaka på banan igen. Utan ett tio minuter långt kartstopp.

Det är Fredrik som i vanlig ordning har lagt rundan. Jag har ingen aning om vart jag ska men vet i alla fall hur långt det ska bli. Detaljen om höjdmeter glömde jag att kolla, och får därför en smärre chock när de aldrig tycks ta slut…

Jag följer en pil i klockan. 45 meter innan varje sväng varnar den, och då är det dags att sluta dagdrömma och leta efter vägen som ska ta mig vidare. Plättlätt. Tack vare klockan har jag hittat ut på helt nya tassemarker och jag är beredd att säga att den är värld sina pengar.  Fast…

Eftersom jag har skärmen inställd på själva kartan, ser jag inte hur långt jag sprungit. Och när den signalerar att banan är klar står jag utanför dörren. Helt logiskt stannar jag klockan och tar mig in på hallgolvet där jag slänger mig handlöst. Höjdmetrarna har satt sina spår och jag är trött. För trött för att inse att jag precis avslutat ett pass på 26,91 km.

Borde inte en sån dyr klocka varna för sånt. Typ: ”Varning, du håller på att avsluta ett pass på 26,91 km, är du SÄKER på att det är en bra idé?”

Oklart om jag ändå hade orkat 90 meter till. Sa jag att det var jobbigt med backar????

5 Kommentarer

 • Svara
  Helena
  26 november, 2023 kl 17:45

  1. Vad är det för klocka?
  2. Finns det möjligen en scrolla mellan karta/km-angivelse/hur långt på slingan man kommit (som när man kan se i Skånetrafikens app var bussen man väntar på befinner sig)-funktion? Tänker att det skulle förhindra att man råkar avsluta passet innan man kommit till jämn siffra.

  • Svara
   Anna
   27 november, 2023 kl 15:53

   1. Det är den här: https://www.garmin.com/sv-SE/p/866139/pn/010-02776-15
   2. Ja det finns så man kan bläddra mellan olika skärmar, se hur långt man har sprungit och hur långt man har kvar. Blev bara så ivrig över att vara hemma så jag glömde den detaljen :D

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  26 november, 2023 kl 19:49

  Coolt! Jag vågar mig dock inte på en sån klocka för jag är rädd att hjärnan till slut slappar ner sig om man inte låter den jobba. :-O (Jag gör dock undantag med miniräknare när jag ska räkna läkemedel…) Säkert helfel tänkt! Men jag säger som vanligt. Du kan inte lita på GPSens kilometrar men du kan lita på tiden. :-)

  • Svara
   Anna
   27 november, 2023 kl 15:54

   Jag tänker tvärtom att det är skönt att slippa tänka för en stund. Tänka gör man liksom resten av dagen :D

   • Svara
    ingmarie Nilsson
    28 november, 2023 kl 23:30

    Ja det är ju förstås sant! Jag tänker hela tiden och löser en massa problem ffa på jobbet så jag borde kanske låta skallen vila lite. :-D Men jag vill samtidigt behålla de (få) ”skills” jag har och tänker att om ” I don´t use them I´ll lose them”. :-D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.