Aktuellt

Kyrkbingo

Vår löparkompis Joakim kan allt om kyrkor. Idag hade han dragit ihop ett Kyrkbingo med Malmö Gerillalöpare som naturligtvis inte gick att missa. Det blev en dag fullspäckad med intressant historia, 23 km löpning, trevlig sällskap och glass. Bästa ingredienserna för en fantastisk dag.

Vi tar tåget till Hjärup där löparkalaset ska starta, och jag kan inte låta bli att undra vad alla vanliga människor tänker när det ramlar in 15 peppiga löpare med vätskeväst klockan nio på lördag morgon. Nu när min granne upplyst mig om att det där med vattenflaskor på bröstet faktiskt ser VÄLDIGT märkligt ut för den oinvigde…

Första stopp är Uppåkra Kyrka i Stora Uppåkra. Här får vi lära oss allt om långhus, absid och kor. Och att kyrkan har två dopfunter, och vilka som vill döpa sina barn i vilken….

Joakim är en stjärna som guide och det är spännande att lyssna. Men snart är det dags att dra vidare. Brågarps kyrka är nästa på tur. Vem har ens hört talas om Brågarp? Kyrkan visar sig ligga i Staffanstorp och den är tydligen så liten att man knappt får plats. Lite på grund av en jättestor orgel som tar upp stor del av kyrkan…

Nästa stopp är ingen kyrka, det är en bensinmack. Oklart från vilket århundrande och i vilken stil den är byggd, men den har glass. Fredrik testar en läskig variant med laktrits och hallon för att slippa dela den med mig, men den är oväntat god och han får se lite av den försvinna…

Vi fortsätter via Kyrkeddinge Kyrka till Bjällerup där min cykel står och väntar. Den ska bli oväntat poppis….

Fredrik börjar cykla och får jättemånga kompisar som gör anspråk på hans fordon. Kanske är det värmen som börjar ta ut sin rätt. Det är 25 grader, solen steker och nu har vi fått vinden i ryggen. Han hade kunnat hyra ut den till ett pris av en glasskula per kilometer… VIlken affärsidé! Men nu är det ju löparvänner vi har att göra med, och då får man  såklart dela med sig. När Fredrik vilat benen i fyra kilometer lämnar han över den till bäst behövande och springer sista biten via Knästorp och in till Lund för finalen vid Lunds domkyrka.

Här får vi veta att kyrkan är finast längst in och att det slarvats mer och mer med dekorationerna ju längre mot tornen man kommer. Vi får också veta vad Jätten Finn egentligen gör i kyrkan och varför han är så liten…

Vi är nu i mål med historielektionen och lunchrast väntar. Jag är sugen på kaffe, glass och mat och vet inte vilken ordning det är bäst att ta det. Alla har olika åsikter i frågan och sällskapet splittras lite. Jag hamnar på Syster Jakobs i Lund, den enda glassbaren värd namnet.  VI är ett gäng som provar igenom sortimentet innan avfärd mot Malmö.

En perfekt lördag. Så himla spännande och intressant. Varför har ingen historielärare någonsin förstått att man kan förmedla kunskap så här. Då hade jag ju inte somnat på historielektionerna….

Nu ser vi fram emot fler Kyrkbingo, en stenålderslöpning, och en Skånska Mord-löpning….

Jag tror Joakim kan göra en affärsidé av det här!

2 Kommentarer

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  16 juli, 2023 kl 22:57

  Låter som en verklig toppdag och klart mycket roligare än min. :-D

  • Svara
   Anna
   17 juli, 2023 kl 08:43

   Verkligen en tipptoppdag! Och även om lunchen blev sen så fick jag inte vänta lika länge som du :D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.