Aktuellt

Kyrkbingo

Matilda Gend àka @spring_dig_glad har dragit igång en kyrkoutmaning i veckan och som jag skrev igår kan jag ju inte låta bli sånt. Därför söker jag kyrkor i Google Maps och sätter ihop en halvtrist landsvägsrunda efter det. I en kontrollbesiktning av Fredrik stryks hälften av asfalten och ersätts av stigar som han letat reda på via appen Min Karta. Världsbäst! Så här blev turen:

Fredrik släpper av mig i Finja. Jag har övertalat honom om att han behöver köpa en fönsterskrapa till mig och därför ändå har vägarna förbi… Genom att verka huslig kan man få honom till nästan vad som helst. Supersmart.

Finja kyrka ligger strax utanför samhället och ser ut så här:

Finja kyrka

Siffrorna hänger lite på svaj men vad kan man förvänta sig om de hängt där sedan 1664…?

Jag har med andra ord checkat av första kyrkan innan jag ens börjat springa. En bra idé för att hinna med alla utan att missa middagen. Kyrkorna växer inte på träd i denna del av världen.

Till Tyringe är det asfalt men sparsamt med bilar. I utkanten av världsmetropolen finns ett kapell. Oklart om det räknas som kyrka men jag tycker det får göra det. Det är ju ingen Padelhall, det finns ju en hel kyrkogård utanför!

Inne i Tyringe springer jag lite vilse och ramlar över en Missionskyrka som Google maps glömde. Gläds åt min bonuskyrka innan jag snurrar vidare mot Korskyrkan och Tyringe kyrka.

Korskyrkan liknar mest en avdankad mellanstadieskola medan Tyringe kyrka är mer fancy till sin natur.

Jag letar mig ut ur Tyringe via Sanatorieskogen. Namnet klingar sådär men den ska visa sig vara värsta skatten. En hel skog med grusvägar och stigar som leder mig nästan hela 7 kilometer till nästa kyrka i Matteröd!

Passerar Deleberga där varg enligt uppgift har varit synlig för någon vecka sedan. Har lite svårt att slappna av…

Vid kyrkan i Matteröd kollar jag klockan och inser att det tagit mig två timmar att springa 13 kilometer. Trots 5:30 i snitt. Kartläsningen och alla fotostopp har uppenbarligen tagit hur lång tid som helst. Speciellt det sista fotostoppet. Tar typ hundra bilder på mig själv när jag håller upp 7 fingrar. För att symbolisera alla kyrkor jag bockat av.

När jag kommer hem och räknar inser jag att jag bara tagit 6 kyrkor och att hela bilden liksom är falsk marknadsföring.

Anyway. Jag har nu 6 kyrklösa kilometer hem. Fokuserar på naturen i stället. Alltså fatta. Det är vår.

Ska du jaga kyrkor i helgen?

3 Kommentarer

 • Svara
  Marina
  21 april, 2023 kl 20:00

  Egentligen inte, men råkade springa förbi 3 st på 6 km. Då sprang jag från jobbet, så det var i hyfsat centrala Uppsala. Tyvärr lyckades jag blöda näsblod på rundan också, tack till Universitetet att jag kunde låna en toalett och en snäll städerska som berättade var toaletten fanns. Allt går inte att planera.

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  21 april, 2023 kl 23:21

  Vilken rolig grej!
  Jag skulle kunna få ihop 2 bara i Åhus. Räknas det? Plikten kallar och då är det tajt med utflykter. Söndagen är förvisso fri men då tänkte jag jaga höjdmetrar!

  • Svara
   Anna
   23 april, 2023 kl 21:09

   Allt räknas! Jaga på!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.