Aktuellt

Jakten på Gullspira – 21 km

Jag fortsätter att utforska lederna kring Hovdala och idag kom turen till den vita leden: Jakten på Gullspira.

Leden är 21 km fördelat på två loopar om 12 resp 9 kilometer. Jag startar vid Boketorpet som ligger precis vid Hovdala slott. Väljer att starta med den västra och lite längre loopen. För att det känns mentalt lättare att ha den kortare kvar när jag når bilen sen.

Slirar över en lerig kohage vid slottet innan leden drar in i skogen. Och så börjar den kupering som ska ta knäcken på denna kropp. Men det är jag ännu lyckligt ovetande om. Kommer nästan direkt ut på öppen gräsklädd mark. Mjukt under tassarna och en härlig känsla när vinden biter tag i mig.

Passerar Trädhuset och stångas i uppförsbackarna vid Dallerödsklack. Utsikten är det inget fel på, och med vetskapen om den belöningen sätter jag tänderna i backe efter backe. Efter 4-5 kilometer känner jag för första gången att marken är plan. En fantastisk känsla efter alla höjdmeter.

Springer över spänger, genom fantastiska mossiga skogar och någon enstaka gång får jag vila huvudet med en grusväg. Som den som leder till Glada getens gårdsmejeri. Där det tydligen ska serveras fika om somrarna. Det hade suttit fint. Jag börjar bli trött….

Når bilen efter nästan 12 kilometer och behöver fylla på med energi. Mest för hjärnan som behöver hålla sig skärpt för att jag inte ska stå på öronen därute. Det har blivit dags för östra loopen.

Förbi slottet och sen uppför. Över öppna vidder med motvinden i ansiktet. Benen känns som betong, när ska energibaren verka? Den här loopen är lite mer lättsprungen. Plattare mark, mindre stenar. Jag har formulerat precis de orden i mitt huvud när jag når en backe som når till månen, med sand som underlag. Tar tillbaka det där med flackt. Den här loopen har också sina ups and downs.

Passerar Hammarmölledammen från ovan och tanken att man skulle trampa snett känns lite läskig i magen…

Det häftiga med lederna här uppe är alla saker man stöter på mitt ute i ingenstans. En minnessten för Casper 17 år som med ett vådaskott sköt sig själv till döds 1897.  Och en biblioteksruin som bara står där.  Det sätter igång fantastin för en stund. Så man slipper känna sina avdomnade muskler…

Når bilen tillslut. Utmattad med en fantastisk trötthetskänsla i kroppen. 21 kilometer i dessa hoods motsvarar typ det dubbla på asfalt. Men det är en fin känsla. Den här rundan vill jag visa alla jag känner. Vem är på?

Jakten på Gullspira

6 Kommentarer

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  29 januari, 2023 kl 21:23

  JAG!!!!! När? :-)

  • Svara
   Anna
   30 januari, 2023 kl 16:04

   Vi har inte spikat våra sportstugedatum framåt. Ev 11-12/2. Helgen efter har vi besök däruppe. Kanske 25-26/2. Men vi måste ju hinna med Åhus/Kristianstad med :D

 • Svara
  Hannas krypin
  29 januari, 2023 kl 22:51

  Låter ju helt fantastiskt ändå. Jobbigt men härligt.

  • Svara
   Anna
   30 januari, 2023 kl 16:04

   JObbigt men härligt var en klockren sammanfattning!

 • Svara
  Mia
  30 januari, 2023 kl 14:40

  Hej och hå…nära nu att jag blev sugen på långpanna! Men bara lite ;)

  • Svara
   Anna
   30 januari, 2023 kl 16:05

   Ge det ett blogginlägg till eller två. Sen kan du inte stå emot :D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.