Aktuellt

Dubbelfryst

Mina barn är stora men jag kan inte låta bli att hitta på jul-lekar och uppdrag till dem när vi ses på jul. Idag var det dags att samla fotomaterial till årets upplaga av foto-orienteringen. Löpandes såklart. För att göra två flugor på smällen… Jag har ju en lucka i springkalendern att bocka av!

När vi kommer till brottsplatsen, vår soon to be fritidshus/julstuga, visar temperaturen minus 6 grader. Och jag har bara tjockvantar, inte tjocktjockvantar som jag behöver vid den temperaturen. Det ska straffa sig.

Jag springer ner till sjön och hoppar sedan på Skåneleden i riktigt Hovdala. Fotar fågelholkar, fancy portaler och skyltar. För varje gång jag tar av mig vanten för en bild blir den aningens kallare. Och varje försök att stoppa ner mobilen i midjebältet blir mer och mer hopplöst. Fingrara liknar fiskpinnar och går inte längre att styra.

I den evighetslånga backen upp till Trähuset får jag tillfälligt upp värmen igen. Just när det är dags att fiska upp mobilen och ta av vanten igen…

Försöker ta en annan väg tillbaka men kommer bort mig lite. Rundan blir 3 km längre än tänkt och varje minut extra ökar risken att fingrarna liksom ska ramla av. Fryser så jag mår illa när jag öppnar dörren till sportstugan. Tur att att den pga anledning är uppvärmd till hela 15 grader…

Hoppar upp och ner tills fingrarna återfått hyfsat normal färg. Då slår det mig att jag inte ännu badat veckans vinterbad…

Tillbaka mot Malmö brassar vi stjärtvärme, rattvärme, kupévärme och alla sorters värme som kan tänkas finnas. Häller i oss en alldeles för varm latte innan vi svidar om till badkläder och ger oss av till havet.

3,5 grader i vattnet är flera grader varmare än luften, men det är fasen inte varmt. Den där isande vinden som skär genom kroppen på väg ner för trappan. Doppar mig och stannar kvar tills andningen lugnat sig. Går upp och sveper in mig i Fredriks åttiotalsbadrock som numera heter något så fancy som Dryrobe. De röda sockiplasten vetetusan om de fått något modernare namn efter 40 år…

På väg in från bryggan skakar jag tänder så jag blir orolig för emaljen. Tårna saknar känsel och fingrarna har återgått till fiskpinnar. Till nästa vecka har jag lokaliserat två förbättringsmöjligheter:

 • Handvärmare att stoppa ner i vantarna efteråt
 • Badhandskar så att det går att hålla i ledstången
 • Varmare skor till efteråt
 • Bettskena….

 

1 kommentar

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  12 december, 2022 kl 19:26

  har du sett stövlarna jag har numera? Årets bästa köp! Varmfodrade och bara att stoppa i fötterna. Jag fick en rabattkod när jag hade köpt om du är intresserad. (Wobbi heter de och jag är inte sponsrad)
  Ett annat tips är handledsvärmare. Du vet såna där tumme och fingrar sticker ut. Och sen tumvantar på det. Köpte billiga tummisar på ICA Maxi. Inte ens jag fryser om händerna med dem!
  Neoprenvantar och strumpor är snudd på ett måste om man inte vill riskera frostskador

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.