Aktuellt

Spontanfredag på Skåneleden

Hade tänkt att gå på Body Pump men får löpfeeling. Snörar på mig skorna för en superspontant långpass och ger mig av. Med en ny app i mobilen där färdvägen finns inläst. För att Fredrik på något sätt vill försäkra sig om att jag ska komma fram. Jag har 21 km transportlöpning till starten på Skåneledens etapp 20 mellan Falsterbokanalen och Falsterbo camping. Totalt kommer äventyret att bli 30 kilometer, för att bocka av endast 8 kilometer i klubbens Skåneledenutmaning! Men värt ändå. Är det fredag så är det.

Vägen mellan Hyllie och starten i Höllviken är rakt fram. Möjligen någon enstaka mindre knix på vägen men inte ens jag kommer fel. Man måste vara lättroad för att tycka att det är en rolig väg, men jag är ju just det – lättroad. I det monotona finns all möjliget att låta tankarna snurra och lösa världsproblem. Eller bara stänga av hjärnan och småsova bort några kilometer.

21 kilometer rakt fram med sidvind/motvid är en skön uppvärmning. Sen börjar äventyret.

Första kilometern av etappen är fortsatt asfalt längs Falsterbokanalen. Men Fredrik har varnat mig så när vägen övergår i sandstrand stannar jag och fyller på med energi. Nu väntar ett par kilometer tung sandlöpning och humöret behöver vara på topp. Jättetopp.

Det finns ingen del av sanden som är packad. Bara löst och fluffigt. Känslan av att bara glida omkring i sanden och att aldrig komma fram tär på humöret. Jag börjar känna mig uppgiven. Ska ju på middag hos svärisarna, tänk om maten kallnar…

Ser i min app att landet snart tar slut och att jag ska få komma upp på fast mark vid Ljunghusens golfbana. Jag firar i tysthet innan jag inser att det inte var något att fira. För när sanden tar slut tar vinden vid. Det blåser vindar som liksom bara finns i Skåne. Jag kommer inte fram här heller.

Plötsligt ser jag en miljon kor på stigen. Är så så trött på motvinden att jag inte ens orkar bli rädd. Låtsas att jag är livsfarlig och springer förbi utan att möta deras blick. När jag kommer in mot campingen och bebyggelsen får jag äntligen skydd mot vinden och får en sista skön kilometer till busshållplatsen Skanör Haga.

Bussen är full och den enda platsen som är ledig är vänd mot resten av församlingen. Och dessutom upphöjd. Det känns som jag sitter på en scen med min saltiga panna och mina genomsvettiga kläder. De piffiga människorna direkt från Falsterbo Horse Show tittar lite konstigt men jag låtsas som det regnar. Lite salt i pannan är väl helt normalt på fredag kväll?

10 Kommentarer

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  16 juli, 2022 kl 19:13

  Du är normal – de onormala! :-D
  De där kossorna har jag också sprungit förbi. Eller det är såklart inte samma för de andra stackrna är nog styckade och uppätna för längesedan…. Men de brydde sig inte om oss tvåbenta. Värre med de där som vara nära Ale stenar! De var vilda!

  • Svara
   Anna
   16 juli, 2022 kl 20:33

   Jag tycker det är värre på våren. När de är pigga och leksugna. Och gärna springer med en bit…. Nu går de mest och mumsar. Fast jag tar STORA omvägar ändå!

 • Svara
  Hannas krypin
  17 juli, 2022 kl 10:23

  Bra träning ju att springa i djup sand. :-D

  • Svara
   Anna
   18 juli, 2022 kl 15:18

   Haha, det är sant. Om man inte sliter av båda hälsenorna på köpet :D Dessutom lite ostrategiskt att lägga sanden efter 23 kilometer. Tålamodet med att inte komma fram avtar med kvadraten av sprungna distansen :D

 • Svara
  Tantaugusta
  18 juli, 2022 kl 08:31

  30 km spontanlöpning?! Underbart och helt galet. 😍

  • Svara
   Anna
   18 juli, 2022 kl 15:20

   Kändes lite så faktiskt. Men helt fantastiskt att vakna på lördag morgon och veta att långpasset redan var gjort. Fick hur mycket tid över som helst på lördag att äta glass….

 • Svara
  Olof
  18 juli, 2022 kl 18:13

  Och för den här plågan offrade du lördagsgänget? Nog för att vi hotade med simning, men vi hoppade över det och handlade kantareller i stället.

  • Svara
   Anna
   18 juli, 2022 kl 18:48

   När jag hör ordet simning kan jag springa hur långt som helst åt andra hållet :D Prova med snabb-dopp nästa gång så är jag nog mer lättflörtad :D
   Nästa helg kanske jag springer Bjäre. Fast bara om jag törs. Annars snurrar jag gärna kringelikrokar i grannskapet. Och snart är Fredrik redo för det berömde varvet runt Pildammsparken med kaffe!

   • Svara
    Olof
    18 juli, 2022 kl 19:59

    Det var framförallt skoförsäljaren som ville simma i lördags (och han är dessutom indisponibel till helgen), så om du fegar ur ser vi fram emot sällskap.

    • Svara
     Anna
     19 juli, 2022 kl 19:47

     Haha, en galen skoförsäljare alltså :D Jag hör av mig när det närmar sig, om jag lyckas bestämma mig någon gång :D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.