Aktuellt

Drillad av Fredrik Zillén

Jag ska äntligen få casha in min födelsedagspresent från 2020. Den som brann inne i pandemin för att Stockholm ligger mer än två timmar från Skåne. Men nu har vi fått chansen att träffa Fredrik Zillén i Göteborg för en tre timmars löpteknikkurs.

 

Uppstigning 04:40 och vi är minst sagt lite slitna när vi når Göteborg. Tar en panikkaffe på Bar Centro för att ens orka hålla ögonen öppna, sen är vi redo!Vi är två i gruppen som heter Anna och tydligen ser vi likadana ut. Jag blir omdöpt till Nystedt och känner mig som en soldat. Och Fredrik som ju är förärad samma fina efternamn kommer senare att ta till sig av uppmaningarna som riktas både till honom och till mig. Kanske är det därför han i blotta förvirringen lite senare utbrister att han känner sig som en clown.

Vi får en kort teoretisk genomgång innan vi tar oss ut till Heden för att öva. Första tio minuterna hör vi ingenting pga en förskräckligt högljudd klockringning. Kan inte finnas en Göteborgare som någonsin lyckats sova längre än 9:30!

Vi börjar med att spela in en ”före”-film. För framtida fredagsnöje. Innan vi spelar in ”efter”-filmen ska vi nöta miljoner övningar.

Pedagogiken är smart. Vi får teorin serverad. Sen övning. Vi springer medvetet fel, korrigerar och springer rätt. Känner skillnad. Hur man liksom växlar mellan att vara tung och lätt. Stannar upp eller flyter.

Vissa saker är lättare att ta till sig, andra kräver koncentration. Och att koncentrera sig gör att det känns onaturligt. Att slappna av och ”släppa” diverse kroppsdelar är nyckeln. Men svårt.

Det handlar om att inte slita sig framåt utan utnyttja energin i uttänjda strukturer. Kroppens gummiband. Och om bilmekanik och att kroppsdelar är mindre tunga att flytta när de är nära kroppen. Inte en enda gång håller vi armarna i 90 grader eller kniper femkronor mellan skinkorna….

Tre timmar senare har Fredrik (Nystedt…) levlat från ”att inte lyfta fötterna och att ha alldeles för låg stegfrekvens” till att se ganska spänstig ut.

Själv får jag frågan om jag är friidrottare. Tydligen ser det väldigt bra ut förutom att det är lite FÖR kontrollerat. Jag ska släppa loss. Hitta känslan av after work efter första drinken….

Så nu blir det party mina vänner! Vem behöver sportdryck när det finns Mojito?

En grym förmiddag. Sånt borde alla göra. Stay tuned för fortsättningen. För man åker inte hem från Göteborg utan lunch, mer kaffe och en tur i bergen!

3 Kommentarer

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  1 maj, 2022 kl 18:32

  gav det dig något nytt som du kommer använda?

  • Svara
   Anna
   2 maj, 2022 kl 21:12

   Absolut. Nu har jag ju hört teorin förut, så mycket var repetition, men nu blev det mer personlig feedback och det var superkul att höra! Hade honom på axeln hela Vårruset idag. Glömde dock drinken så det blev nog inte fullt så relaxed som det kunde ha varit!

 • Svara
  Hannas krypin
  2 maj, 2022 kl 17:17

  Låter grymt kul! Vill också på löpkurs!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.