Aktuellt

Rapport från Sthlm Five

Jag kallar det inte race report för vi rejsade inte. Vi gjorde som i Malmö: snackade, fikade, åt och sprang. Vetetusan i vilken ordning…De fem rundorna som ingår i Sthlm Five är mellan 7,5 och 11,5km. Totalen är 47,4 km och nästan tre km längre än i Malmö. Vi har tagit hjälp av Stockholmsproffsen Ingmarie och Kajsa för guidning och sällskap! Så här:

Brunnsviken 11,5 km

STHLM FIVEDet här är Kajsas standardrunda och medan hon tuggar vardagsmat njuter jag och Fredrik av nyhetens behag. Vi överraskas av klippor, pekar och säger WOW…  Det här är ingen skånsk åker. Hon känner varenda sten och ser till att vi inte missar Haga slott och andra sevärdheter. Hon ser också till att vi hittar rätt i den konstigaste karusell runt en bro som någonsin upplevts. Vi är bara tre löpare från start. Ingmarie har tagit sovmorgon och ska jobba ikapp medan vi fikar….

Kaffe

Första kaffet tar vi på Kaffeverket och vi får fika länge för att Ingmarie ska hinna i fatt. Men vem klagar på långfika?

Kungsholmen 9 km

STHLM FIVEEn bekant runda. Av oklar anledning är det alltid här jag hamnar när jag är i Stockholm. Kanske för att det är omöjligt att komma vilse.
STHLM FIVEFår marathonfeeling när vi passerar stadshuset. Fredriks marathonminnen sträcker sig bara till sambatjejerna i Rålambshovsparken….

Lunch

Fredrik kör som värsta Stockholmaren. Lyckas hitta rätt fil varje gång och dessutom parkering på krypavstånd. Det har börjat regna nu men vi tänker att det ska lösa sig under vår lunch på Organico. Det gör det inte…

Söder 10,7 km

STHLM FIVE
Vi parkerar under en bro vid Eriksdalsbadet. Det är sista gången vi är torra på ett tag. Regnet öser ner. Det känns lite som Stockholm marathon 2012 med regnet, men vi slipper vinden och har minst 10 fler grader! När vi passerar de gigantiska kryssningsfartygen är det nära att jag hoppar på ett och drar till Söderhavet. Av risk för att hamna i Finland låter jag bli. Det måste ju sluta regna nångång!

STHLM FIVE

Det gör det inte. Istället kommer en snajsig Tesla, gasar rätt genom en enorm vattenpöl och dränker oss. Jag fryser så mycket att jag inte ser mer av rundan. Jag har tunnelseende mot målet under bron där jag senare försöker byta om trots att allting bara skakar. Som tur var kommer jag springa en del av sträckan igen, då den ingår även i Årsta-rundan.

Årsta 7,5 km

STHLM FIVEÅrstarundan är oväntad. Trail mitt i Stockholm och en kupering som känns som Mount Everest efter tre rundor där höjdmeterna utgjorts av fartgupp…

Men det är fint som tusan. Och när vi kommer tillbaka på Söder igen ser jag alla mysiga kolonistugor som jag missade förra gången. Och uteserveringarna som dagen till ära är helt tomma. Vi är liksom ensamma i Stockholm. Oklart om det beror på regnet eller OS-fotbollen.

Kaffe. Igen.

Inför sista rundan blir det fika på Johan & Nyström. Snickerskakan är to die for.

Djurgården 8,7 km

STHLM FIVESist ut är Djurgården och än har ingen kroknat. Humöret är på topp och benen känns okej. Solen har kommit fram och det där planerade målgångsdoppet som jag precis ställt in börjar kännas möjligt igen. Men först lite mer spring. En fin runda längs vattnet.  Och vi ser de ställen vi tidigare passerat, på håll. Fotografiska, lyxkryssaren, broarna. Vi ser Gröna Lund och målet. Någon föreslår ett hopp och vi hoppar. Utan att få kramp.

STHLM FIVE

Vi är i mål. Efter 5,5 timmes löpning och nästan lika lång mat-och transportpaus. Nu är det bara badet kvar. För sprada är obligatoriskt när man springer med begreppets upphovskvinna. (Sprada=springa och bada).

Men bada gör man visst inte på Djurgården. Om man inte är skåning och lyckligt ovetande om oskrivna (och skrivna) regler. Vi hoppar i. Stockholmarna också som rider på vår dumdristighet.

En middag på det och dagen är komplett.

Summa summarum: I jämförelse med Malmö är logistiken mycket mer komplicerad. Bil med ombyte är skönt vid dåligt väder men en solig dag hade cykel underlättat en hel del. Det tar lång tid i trafiken och parkering är inte gratis i Stockholm. 250 kronor landade vi på och det hade man ju hellre köpt kaffe för.

Sen är det såklart snäppet mer spännande att springa på annan ort. En perfekt turistgrej för den som inte drar sig för att ta några steg!

Göteborg nästa. Fast först lite annat!

14 Kommentarer

 • Svara
  A-mamman
  3 augusti, 2021 kl 23:50

  Wow! Så häftigt att kunna springa så långt! Efter min mil idag, där jag svor högt efter 8,3 km eftersom jag trott att jag var nära 9, blir det smärtsamt tydligt att jag inte är en långlöpare. Men längtar efter att bli det! Hur börjar man? Och hur står man ut med vardagsrundorna? Första 3/4 blir som en transportsträcka mot långpass?

  • Svara
   Anna
   4 augusti, 2021 kl 16:48

   Jag brukar vakna vid 8 km så att springa kortare är värre. Då kommer jag aldrig till russinen i min kaka! Därefter är det bara att fortsätta :D
   Men såklart måste man trappa upp långsamt så man inte skadar sig. Jag är inget fan av vardagsrundor. Försöker springa på nya ställen, transportspringa, springa till kaffe (no shit!) och annat som kan förgylla tillvaron.
   Och i de fall man ”måste” springa en vardagsrunda kan man variera håll, tempo eller tidpunkt för att få den lite mer rafflande :D
   Och springer man innan frukost kan man leva hela rundan på vetskapen om hur gott det kommer att smaka….

 • Svara
  pernillabredolt
  4 augusti, 2021 kl 09:57

  Brunnsviken – då sprang ni förbi mitt jobb som ligger vid vattnet där. Klagar ju inte på löparmöjligheterna utanför dörren eller utsikten från kontoret på alla som springer förbi :) Kan säga att det blivit en hel del rundor där. Kanske också ska prova alla på en dag. Kul projekt.

  • Svara
   Sara
   4 augusti, 2021 kl 13:17

   Ser fint ut 🤗🏃‍♀️! Förstår inte hur du klarar att springa efter lunch och fika? Får håll och allt bara hoppar runt i magen. Springer nästan alltid innan frukost!

   • Svara
    Anna
    4 augusti, 2021 kl 16:50

    Inga problem. Det var inte så att vi sprang jättesnabbt utan mest joggade runt. Inte ens hotellfrukosten spökade faktiskt i magen :D

  • Svara
   Anna
   4 augusti, 2021 kl 16:49

   Vilka lyxiga lunchrundemöjligheter!!! Så fint verkligen. Tycker absolut du ska köra alla, det var en superkul grej!

   • Svara
    pernillabredolt
    5 augusti, 2021 kl 09:29

    Verkligen! Brukar dock springa innan jobbet pga har väldigt sällan möjlighet att ta lunchrast. Är inte den kulturen att man ”tar sig lunchrast”.

    • Svara
     Anna
     5 augusti, 2021 kl 22:20

     Springer också hellre på morgonen. Mest för att det tar mer tid att byta om två gånger än en. Lunchrast tar jag dock alltid! Typ det livsviktigaste på hela dagen :D

 • Svara
  Sofia
  4 augusti, 2021 kl 16:04

  Heja! Skrattade dock åt att man inte kan springa fel runt Kungsholmen – det är jag ett levande bevis på att man visst kan.

  Välkomna till Göteborg så småningom – här får ni höjdmeter vill jag lova!

  • Svara
   Anna
   4 augusti, 2021 kl 16:52

   Haha, helt ärligt kom vi också fel… Mest för att vi pratade så mycket att vi glömde att titta på kartan!
   Spännande med Göteborg och höjdmeter! Vi kommer förmodligen i slutet av september/oktober och gör stan osäker. Ser du något svettigt på en kaffebar är det förmodligen vi :D

   • Svara
    Sofia
    4 augusti, 2021 kl 19:55

    Mindre svettigt då tänker jag!

    Jag ska hålla utkik på Da Matteo (Centrum) och Alkemisten (Eriksberg) :-) Bertilssons stuga vid Delsjön har nog inte lika fancy kaffe men ligger fint till!

    • Svara
     Anna
     4 augusti, 2021 kl 22:08

     Da Matteo har varit våra favoriter i många år. Alkemisten provade vi för första gången förra året. Bertilssons stuga ska jag kolla in. Kanske inte för kaffet då, men vi har ju många chanser till fika :D

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  4 augusti, 2021 kl 22:05

  Jag blir rent tårögd av lycka när jag återupplever allt igen! Vilken dag!!!! tack än en gång! Och helt klart är jag skyldig er minst en fika till…

  • Svara
   Anna
   4 augusti, 2021 kl 22:11

   Haha, du är inte skyldig oss något alls! Möjligen att ställa upp som sällskap en gång till :D
   Den där parkeringsavgiften var ingenting jämfört med p-boten vi fick dagen efter för att vi inte hade koll på vilken veckodag det var. Parkeringsförbud tisdag 9-14 och vi tänkte att det var söndag. Så där som man gör på semestern :O
   1100 kronor kostade det kaffet :O

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.