Aktuellt

Skåneleden SL3 Frostavallen-Röstånga

Vi startade sista semesterveckan med en vandring mellan Frostavallen och Röstånga. En kanonfin del av Skåneleden!

Skåneleden

Hur: Bil till Röstånga. Kollektivtrafik till Frostavallen (buss-tåg-buss) och vandring tillbaka till Röstånga.
Etapp: 7 (Frostavallen-S Hultarp), 6 (S Hultarp-Jällabjer) och 5 (Jällabjer-Röstånga). 
Svårighetsgrad: Oftast lätt vad gäller underlag. En del kupering, framförallt upp och ner för vulkanerna längs vägen. Totalt ca 29 km

Det finns skog och så finns det skog. Mycket skog känns likadan och inte så spännande. Den här sträckan innehåller mycket skog, men den är annorlunda. Det är cool skog. Kan inte riktigt sätta fingret på vad det är men det är något med kuperingen, vulkanerna och de stora stenblocken som dyker upp med jämna mellanrum. Men allt är inte skog. Vi börjar med en rullstolsanpassad stig runt längs Vaxtorpssjön. Hade man gått leden åt andra hållet hade ett dopp varit den perfekta avslutningen. Men nu börjar vi ju här. Klockan är sju och dimman ligger tät. Det känns inte som läge för dopp.

Vårt första stopp blir ett kalhygge efter ca en timme. Då har det ändå gått ett par timmar sedan frukost och vi är hungriga. Platsen väljs med ett kriterium i åtanke: det måste vara sol. Och det går inte att kombinera med en fluffig skog. Kalhygge får duga…

Skåneleden

SkåneledenPå hela dagens etapp finns bara ett ställe att fylla på vatten. Det är vid kyrkan i Hallamölla. Den når vi efter 8-9 kilometer. Vi blir några kilo tyngre vid det besöket, men det kan det vara värt. Det är en varm dag som väntar!

SkåneledenOm frukoststället blev lite hastigt valt ägnar vi lunchen mer omsorg. Det finns en utsiktsplats i Natthall som ligger på perfekt avstånd och vi tar sikte på den. För att komma dit behöver man förutom skog och fält avverka 4 kilometer på asfalt. Det låter värre än det är, för vägen är väldigt liten och vi möter inte en enda bil. Men ändå. I väntan på skog passar vi på att lyssna på dagens sommarpratare Nadim Ghazales. Ett sommarprat som varmt rekommenderas!

Natthall är ett mysigt ställe, högt beläget med utsikt ner mot Rönne å och de kajaker som flyter förbi. Här ska visst finnas både jättar och troll men vi ser inga. Vi får äta vår lunch helt i fred.

Efter Natthall återstår ca 10 km till Röstånga. Det är lätta stigar, och en sista vulkan som ska besegras.

Därefter väntar asfalt och cykelväg in mot Röstånga. Då sätter vi på sista delen av sommarpratet. Men innan dess har vi fyllt på med lite mer energi.

Tyvärr. För i Röstånga finns ett mysigt café och även en skylt som lockar till vegetarisk foodtruck med finglass och kvalitetskaffe. Men vi är för mätta!

Så vi får en anledning att åka hit igen. Och då ska jag testa löparskorna. Den här terrängen var tillräckligt lättsprungen för att till och med jag som uttalad asfaltlöpare ska klara av det!

4 Kommentarer

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  13 juli, 2021 kl 22:37

  Jag hänger gärna med!!!

  • Svara
   Anna
   14 juli, 2021 kl 06:24

   Ja men ja! Alltså det finns så mycket skåneled du hade älskat. Du måste flytta hit ett helt år så ska jag visa dig :D

   • Svara
    ingmarie Nilsson
    14 juli, 2021 kl 20:17

    man vet ju aldrig…. jag får söka jobb där nere helt enkelt! vad rekommenderar du?

    • Svara
     Anna
     19 juli, 2021 kl 15:18

     Jag rekommenderar ett jobb som ger dig massor av fritid att springa med mig :D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.