Aktuellt

Identitetskris i skohyllan

Jag har identitetskris. Jag behöver nya löparskor men vet inte vad jag vill ha eller vem jag är.

Springer sedan stenåldern i New Balance 1500. En lätt och fantastiskt skön sko som kanske inte helt är tänkt till mängdträning. Därför springer jag bort gummit innan jag hunnit ut från kvarteret. (Utom när jag är skadad då den håller förträffligt länge…)

Jag tycker inte om tunga fötter och vill ha lätta skor. Ena stunden är jag övertygad om att det är barfotaskor jag ska ha. Att tassa fram i terrängen med. Men så springer jag ju mest på asfalt…

I nästa ögonblick tänker jag att jag borde springa mer dämpat. För det kanske är det hårda stötarna som sliter på mig och som gör att jag för tredje året i rad inte kan springa ohämmat precis som jag vill. Och alla andra har ju HOKA. Ni vet båtarna med en sula tjockare än bibeln. Känslan av att gå på moln blandat med höjdskräck och rädsla att slå sig om man ramlar ner. Jag har undvikit tanken på HOKA just för att den ser ut att väga 4 kg per fot, men nu har Fredrik köpt ett par och kontrollvägt dem. De ÄR inte tyngre än hans vanliga mer slimmade skor. But still, han bli jättelång, och det var det där med svindel…

Så frågan kvarstår. Fortsätta i det skönaste som finns, experimentera med barfota för fotens skull eller springa på moln för att slippa hårda stötar?

Jag beställer ett par korta tights så länge. Det blev visst sommar medan jag funderade…

15 Kommentarer

 • Svara
  Marie
  9 maj, 2021 kl 18:04

  Hoka cavu är mina favoriter då de är lätta och har bra dämpning utan att det blir samma båtkänsla som med Clifton. Sprang mycket med Brooks pure flow på den tiden det begav sig och tycker att dessa är lite samma känsla men med mer studs.

  • Svara
   Anna
   11 maj, 2021 kl 21:46

   Jag hade Brooks Pure connect, de var lite nättare än flowen. Älskade dem! Hoka Cavu ska jag kolla upp. Vill inte ha båtkänsla :D

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  9 maj, 2021 kl 19:15

  Fördel med krångliga fötter. Jag kan bara ha en sort. ;-) Men jag hade gärna velat kunna ha Hoka!

  • Svara
   Anna
   11 maj, 2021 kl 21:47

   Så praktiskt! Vad är det med HOKA som du hade velat ha?

   • Svara
    ingmarie Nilsson
    12 maj, 2021 kl 19:03

    Det är väldigt sköna med bra ”studs” men mina iläggsulor får inte plats på höjden…

    • Svara
     Anna
     14 maj, 2021 kl 20:43

     Ahhh. Inte tunga då? Ser ut som de skulle väga bly…

 • Svara
  Helena
  10 maj, 2021 kl 10:20

  Jag har haft Salming Race (intervaller och distans) och Speed (långpass) under ett antal år. Vill också ha lätta skor utan en massa dämpning. Verkar dock som om de är på väg bort både från Löplabbet och RS nu när jag snabbgooglade… Nu senast (i januari) blev det dock ett par On Cloudflow. Vi kommer bra överens så här långt ;-)

  • Svara
   Anna
   11 maj, 2021 kl 21:49

   Har haft ett par Salming också. Älskade dem och sen köpte jag ett identiskt par efteråt. Fast då klickade vi plötsligt inte längre… Värsta som finns är när favoritskor utgår eller görs om så man inte känner igen dem!

   • Svara
    Helena
    12 maj, 2021 kl 11:26

    Eller hur! Hade Brooks pure flow mellan Salming och On. De var super – och sedan fanns de plötsligt inte längre :-(

 • Svara
  Marina
  10 maj, 2021 kl 19:02

  Mina favoriter är Saucony, både till trail, asfalt och grus – olika modeller av samma märke. Alla lätta och smidiga, men med dämpning. Tips – Saucony ride till dej!

  • Svara
   Anna
   11 maj, 2021 kl 21:50

   Jag har ett par Saucony Freedom. Supersköna för lagom långa distanser. På de längre passen får jag tyvärr lite känning av min Morton i tårna. Ska kolla in ride! Tack för tips!

 • Svara
  A-mamman
  11 maj, 2021 kl 09:17

  Jag är ambivalent: vill å ena sidan ha skor som bär mig fram (det behövs) men å andra sidan fascineras jag mycket av @fotanders på Instagram, som menar att alla vanliga fotproblem beror på att fötterna försvagas i uppbyggda skor och olika onödiga ilägg. Då tänker jag att HOKA är helt fel. Samtidigt som många lovordar dem. Berätta gärna om du testar!

  • Svara
   Anna
   11 maj, 2021 kl 21:51

   Har precis samma ambivalenskänsla här! Jag lovar att rapportera om jag vågar mig på ett par. Men som sagt, det känns lite fjärran från andra tanken om fotens naturlighet….

 • Svara
  Staffan
  11 maj, 2021 kl 10:25

  Letar du efter lätta New Balance efter 1500 så titta på Fuelcell Rebel V2, en lätt sko framförallt tänkt för tänkt för tempoträning.

  Har testat en Hoka-modell på asfalt men också som vardagsskor när jag hade hälsporre 2018, sköna men de studier som finns säger att de inte minskar stötverkan trots den tjocka dämpningen. Däremot har ett par lättare Hoka – Torrent 2 – som terrängsko och det är den bästa trailsko jag haft, mångsidig och ändå med överraskande bra färste och mycket löpkänsla.

  Det finns ju en mängd lättare mängdträningsskor på marknaden idag, kanske besöka en butik och testa några olika modeller?

  • Svara
   Anna
   11 maj, 2021 kl 21:56

   Ahhh, den såg jag på Löplabbet. Vad jag förstår var 1500 på väg ut, så det bli kanske den här som får efterträda. Så får jag hitta något annat för de längre passen. Och plötsligt behövde jag två par :D
   Det har varit så skönt att slippa gå på en affär i så många år eftersom jag vetat vad jag ville ha. Men det är klart, en liten utflykt hade ju varit roligt i dessa coronatider. Man är ju inte precis bortskämd med sånt :D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.