Aktuellt

Att lägga upp växeln på högsta bak…

Fredrik hade säsongspremiär på cykel igår och jag hade äran att följa med. Det gick sådär….

Redan på uppfarten reagerar jag på att min cykel låter jättekonstigt. Rasslar. Han har bytt hjul på min cykel, men tydligen låter proffsiga hjul så. För mig är det ett lika proffsigt ljud som en trimmad moppe. Störigt.

Efter två kilometer börjar hans framhjul slå. Rulla ojämnt. Han har bytt däck. Eller hjul. Jag säger fel hela tiden. Han ser nervös ut och undrar om han kommer att komma hem. Han har ju inte tagit med verktyg för att fixa. Oproffsigt tänker jag men jag säger inget. Jag vet ju inte ens skillnad på ett däck och ett hjul…

Min cykel skramlar. Förutom det där poppiga rasslandet.  Men skramlandet är tydligen inte okej. Så vi får stanna. Kolla kassetten.

Jag förstår att kassett är något på en cykel men för mig är det något man spelade in musik från radion på. 1985…

Vi cyklar en bit till. Stannar. Igen. Men inget hjälper. Plötsligt när jag skramlar omkring som värst säger han: -Lägg upp växeln på högsta bak!

Alltså jag fattar inte! Högsta? Bak?

Min cykel har växlar på höger och vänster sida styret. En liten och en stor spak på varje. Jag vet att om jag för den lilla på höger inåt så bli det tyngre. Allt annat måste jag räkna ut från det. Dvs gör jag motsatsen så bli det lättare. Och tar jag andra sidan så är allt tvärtom.

Vad som händer med kedjan när jag rör en spak har jag ingen aning om. Därför vet jag inte vilken rörelse som ”lägger upp” växlar och vad som är fram och bak. Det spelar liksom ingen roll, bara jag förstår om det blir lättare eller tyngre.

Fredrik tycker jag är korkad som inte fattar vad jag ska göra och jag tycker han är korkad som inte bara kan säga ”för höger spak inåt”

Alla dessa termer liksom. När han fått klart för sig att det är gängorna på låsringen till kassetten som är utslitna, och att inget kommer ramla isär under cykelturen bestämmer vi oss för att bara stänga öronen och kötta vidare. Och det är då det roliga börjar.

To be continued.

 

 

3 Kommentarer

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  15 maj, 2021 kl 19:07

  Just de där situationerna är en anledning till att jag inte är cyklist… ;-)

 • Svara
  Hannas krypin
  16 maj, 2021 kl 11:37

  Men hallå vilken cliffhanger. Nu vill jag ju veta resten! :-P

 • Svara
  Helena
  16 maj, 2021 kl 13:27

  Tur att ni verkar ha ett i grunden stabilt äktenskap :-D :-D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.