Skåneleden 2020

Skåneleden SL1 Boafall-Sölvesborg

Det krävde sin logistik men var värt allt. Skåneleden mellan Boafall och Sölvesborg var en riktig tiopoängare!

Etapp:  Del av 3 och 3A (Boafall-Östafors), 2 Östafors-Grundsjön samt 1 Grundsjön-Sölvesborg.

Hur: Bil till Grundsjön där vi gömmer övernattningsutrusning och kör vidare till Sölvesborg. Därifr¨ån blir det buss 561 till Jämshög och vandring  ca 6 km till Boafall. Där kommer vi på etapp 3A som tar oss till ett trevägskors, varifrån Etapp 3 leder oss vidare till Östafors. En svårförklarad start, men sen är det fullt fräs Östafors-Sölvesborg med övernattning vid Grundsjön.

Svårighetsgrad: kuperat! Blandat grusvägar, skogsväg och stigar. Blöta partier.

Från dörren i Kävlinge har vi tre timmars resa innan vi börjar vandringen i Sölvesborg. Det ösregnar och vi ser knappt vägen framför oss. Vid Grundsjön ska vi lämna av en övernattningsväska för att kunna vandra lätt. Vi stoppar in den i en sopsäck för att göra den lite mer kamouflerad än dess vanliga knallblå kulör. Det vore ju ödesdigert om tältet och maten var borta efter 30 km vandring…

När väskan är dumpad kör vi vidare mot Sölvesborg där vi tar bussen mot Jämshög Bygatan. Och håller tummarna för att regnet ska hinna undan innan vi är framme.

När vi kliver av har vi 6 km promenad innan vi når leden. Passar på att gå lite vilse men hittar dit till slut. Och då har regnet slutat och festen kan börja!

Naturen är cool. Vi går på stora grusvägar men även på stigar och spänger. I Östafors utlovas vindskydd och avståndet dit är 12 km från starten i Jämshög. Perfekt för lunch och kaffe. Men vägen dit är inte rak. Snarare rakt uppför. Och ner igen. Att springa här måste vara en helt underbart ljuvlig utmaning!

Lunchen blir spännande då Fredrik knäcker sin spork och får tälja en sked att äta med. Jag tror han blev riktigt stolt över sitt alster…

Efter Östafors har vi 16 km till vår tältcamp. Och det är den coolaste biten på sträckan. Bokskogar, branta backar, och gigantiska stenbumlingar som inte går att motstå. Riskerar lårbenshalsarna för att få klättra lite!

Skåneleden

Det är crazy vacker natur, och mitt bästa tips är att ta den här sträckan om någon månad när löven slagit ut. Jag tror att magin kommer nå nya höjder då!

Vi är framme vid Grundsjön lagom till solnedgången. Letar rätt på väskan som turligt nog ligger kvar. På höjden bredvid sjön är läget optimalt. Platt mark och inga förbipasserande. Jag städar undan lite stockar för en skönare nattsömn.

Sen springer jag mest omkring och fotar medan tältet kommer upp. Maten lagar sig också bra själv. Eller så är det Fredrik? Jag har fullt upp med att få på långkalsongerna och att inte frysa ihjäl!

Skåneleden

Under en magisk stjärnhimmel äter vi fylld pasta med tomatsås, svamp och mozzarella. En standard utemeny som går att ordna med minsta möjliga utrustning. I alla fall om man preppat svampen och tomatsåsen hemma…

Mätta i magen kryper vi ner i varsin vintersovsäck. Fredrik har kallingar och underställströja. Jag har långkallingar, underställströja, fleecetröja, dunjacka, ullstrumpor och dubbla buffar. Jag fryser men inte han! Det är nollgradigt på väg mot minus! Dessutom har jag snyggaste skorna. Hade platsat på vilken Elle-gala som helst:

campz

Dag två börjar på minus. Jobbar upp innertemperaturen med varm gröt innan vi ger oss vidare mot målet i Sölvesborg. Sträckan är 14 km och börjar med en bra bit skogsväg innan vi äntligen kommer ut på stigarna igen. Tillbaka till de stora stenarnas skog.

Det blir en kaffe på väl vald utsiktsplats innan vi når Sölvesborg och sista asfaltspromenaden mot bilen.

Summa summarum ett toppenupplägg som ni gärna får copypejsta. För vandring är uppdelningen perfekt med 28 km dag 1 och 15 dag 2. Springer man långt är det ju möjligt att avverka sträckan utan övernattning! Men man bör vara beredd på kuperingen…

 

3 Kommentarer

 • Svara
  A-mamman
  7 april, 2021 kl 12:37

  Sådana här äventyr vill jag också ut på! Läser högt för min man och hoppas på en positiv reaktion..

  • Svara
   Anna
   8 april, 2021 kl 08:09

   Fortsätt läs! En vacker dag klarar han inte att stå emot! Behöver du ett kaffeinlägg, våffla-inlägg eller bara en fancy soluppgång för att locka honom så bara säg till så fixar jag :D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.