Skåneleden 2020

Skåneleden SL5 Järavallen-Löddeköpinge. En blandning av fint och fult….

När man är osäker på sin tjockfot gör man klokt i att välja en etapp av Skåneleden som ligger på krypavstånd. Så det gjorde vi. Järavallen-Löddeköpinge, en sträcka som var allt från finaste fina till trafikfarlig, otrevlig, störig och ful.

Etapp: 10 Järavallen-Löddeköpinge

Hur: bil till Löddeköpinge, Vikhögsvägen. Buss till Ålstorp, Davidslid, och vandra tillbaka till bilen.

Svårighetsgrad: lättvandrat även med stukad fot, med undantag av sista biten in mot Lödde där gräset inte klippts sedan medeltiden. Svårigheten ligger nog mest i att hitta ledmarkeringarna och förstå motivet för vissa leddragningar…

Saxtorpssjöarna efter ett par kilometer är fina, och hade definitivt lockat mindre uttalade badkrukor till dopp. Men vi får mara nosa på den innan leden dras åt ett annat håll. Och vi undrar varför, vattnet är så mycket finare en den grusväg vi får nu får vandra. Med skyltar som varnar för hästbajs…

Passerar Järavallens strövområde och Barsebäcks golfbana innan havet uppenbarar sig. Vi är framme på sträckan som ska ta oss till Barsebäcks camping. När man cyklar i maj får man gåshud för att det är så vackert. Nu får man gåshud av rädsla.

Leden går på landsvägen och nu i semestertid är det typ autobahn här nere. Och ingen vägren.  Det är bilar, cyklar, omkörningar i ett totalt kaos. Av den fantastiska utsikten ser jag inget, jag koncentrerar mig på att inte bli överkörd!

Men belöningen kommer. Vägen mellan campingen och Barsebäckshamn levererar som alltid. Och nu väntar lunch.

Mätta och belåtna lämnar vi hamnen och de båtfolk vi studerat senaste halvtimmen. Vi har 11 km kvar och jag vet att sista kilometerna är ett härke. Fredrik tycker jag är pjåskig…

Efter 8 fina kilometer är det dags. Vi kommer till gräset som Gud glömde. Midjehögt och stickigt. Och det här är bara uppvärmningen. Plötsligt går vi bredvid E6:an i ett buller som får trumhinnan att skrynkla ihop sig. Och Fredrik ser mer och mer besvärad ut. Gräset i armhålehöjd nu.

Jag vet att botten inte är nådd ännu och förvarnar Fredrik den pjåskige så att han inte ska bryta ihop. Vi ska gå UNDER E6:an. I en hemlig undergång där det bergis finns både döda råttor, träsktroll, uteliggare och gömda knarkmiljoner.

Vi hittar ingetdera och kommer ut med livet i behåll på andra sidan.

22 kilometer. En blandning av sött och salt. Eller fint och fult…

14+

6 Kommentarer

 • Svara
  E
  27 juli, 2020 kl 21:51

  Finns det stig längs vattnet så man kan fuska och gå den en bit istället?
  Vissa leddragningar får en ju verkligen att fundera, typ som på Höghult -Harlösa där man måste gå upp-ner-upp i fula fält istället för typ 500m landsväg extra. hur mycket extra natur får man? Bara nässlor ://

  0
  • Svara
   Anna
   29 juli, 2020 kl 07:27

   Det är en oklippt hage på andra sidan staketet. Det går säkert att gå där men vågade inte med tanke på min fot då jag inte såg någon upptrampad stig. Men nästa gång ska jag nog titta lite noggrannare. Sträckningen Höghult-Harlösa förstod vi inte heller. 500 meter nässlor är ju faktiskt inte speciellt mycket roligare än asfalt :D

   0
   • Svara
    E
    29 juli, 2020 kl 08:11

    Jag tog faktiskt och skrev till kommunen och frågade om dom skulle ändra :) på skåneledens hemsida fanns en notis om att det skulle sättas upp bättre trappor över elstängslen, men jag tycker själva sträckningen borde förbättras också

    0
    • Svara
     Anna
     30 juli, 2020 kl 17:26

     Bra gjort! Jag efterlyser en Skåneleden felanmälans-app där man kan rapportera grejer man upptäcker och att det liksom kommer med en koordinat var man är. Typ utebliven markering, oframkomlig terräng etc. Tänk om någon kunde uppfinna en sån!

     1+
 • Svara
  En annan Anna
  16 augusti, 2020 kl 23:09

  Hej!
  Vi gick Barsebäcks Hamn -> Lödde idag och fy fasen vad äckligt med den långa sträckan med högt högt gräs och obefintlig stig.
  Tunneln under motorvägen var inte heller nice! Vid saltviken hittade vi inga markeringar och var osäkra även med papperskarta, men google maps hjälpte oss.
  Jag la ett meddelande under ”rapportera avvikelse” som finns under varje delled.
  Du som har foto och allt kan väl skriva något till dem och också rapportera?
  https://www.skaneleden.se/report/10-jaravallen-loddekopinge

  0
  • Svara
   Anna
   18 augusti, 2020 kl 15:54

   I fix! Bra idé!

   0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.