Skåneleden 2020

Skåneleden SL5 Arild-Höganäs

Vi betar vidare på vår Skåneleden-utmaning och har idag avverkat etapp 3 och 4 mellan Arild och Höganäs. En dagsutflykt med galet mycket wow-faktor.

Logistik: bilen till Höganäs och bussen därifrån till Arild. Bussen tar 18 minuter. Vandringen tillbaka tar 6 timmar och elva minuter…

Svårighetsgrad: Arild-Mölle är berg och dalbana extra allt. Blandat lättpromenerade stigar med teknisk terräng. Stundtals maxpuls trots att vi inte ens springer…
Från Mölle till Höganäs är det racerbana. Eller i alla fall rullstolsframkomligt stora delar av sträckan. Passar utmärkt när man börjar få bråttom för att första sträckan tagit flera timmar längre än man trodde…

Nåväl. Så här:

I Arild skiner solen och havet ligger spegelblankt. Direkt vid starten finns en strategiskt placerad toalett för den som fått i sig en balja cappuccino i bilen. Toaletten är superfräsch, nästan fräschare än hemma. All cred till toalettansvarig, nu kan äventyret börja!

Efter en kort promenad längs havet och genom supermysig bebyggelse viker vi av rakt upp i en illgrön skog. Det är så grönt att vi bländas. Så vackert att inget filter i världen kan mäta sig med verkligheten. Och då har vi inte sett rapsen än. För den kommer. I sin illgulaste prakt. Det blir inte gulare än så här. Och jag springer rätt ut. För som vanligt kan jag inte hålla mig från frestelsen att bada i raps. Det här måste vara den finaste tiden på året att vara här!

raps

Terrängen till vårt första delmål H¨åkull är kuperad och tuff. Vi tuggar många höjdmeter och svettas ett par liter under ryggsäcken innan vi når toppen och belönar oss själv med årets kanske godaste ostmacka.

Vi hinner precis bege oss vidare när regnet kommer. Men såklart har jag studerat SMHI noga och är förberedd. Regnkläder på och vandringen fortsätter.

Passerar Kullens fyr och beger oss vidare mot Mölle. Första 15 km har tagit 4 timmar och vi börjar oroa oss om vi kommer hinna till kaffebaren innan de stänger. Ett uns av stress i en annars extremt avslappnad dag.

Utsikten är magisk hela vägen. Naturen så galet omväxlande. Från grönaste grön till kargaste kargt. Allt coolt på sitt vis.

I Mölle väntar lunchpaus men vi får byta bort hamnutsikten mot busskur. Det regnar mycket nu och vi vill helst inte späda ut maten…

Medan vi sätter i oss maten börjar vi räkna. Inser att vi hinner till kaffebaren om vi marscherar på lite.  Och just nu är suget stort. Vi lämnade ju termosen hemma. Avslutar dagen med 11 kilometers power walk längs havet. Över strandängar och genom de mest pittoreska små samhällen.

Framme i Höganäs slänger vi oss i bilen för en powerbilfärd till Helsingborg, en snabbparkering och en cappuccino på Bruket kaffebar. Med 7 minuter tillgodo till stängning.

28 kilometer. Extremt omväxlande natur. Så crazy vackert att du verkligen inte borde missa detta!  Se det som ett tips från coachen. Nu när man ändå inte får semestra utomlands!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.