Aktuellt

Barfotaskor

De finns de som älskar barfotaskor och de som tycker det är fula. De som tycker det är okej med osköna skor och de som vill ha det bekvämt. Jag har lite identitetskris i frågan.

joe nimble

Eftersom Freefoot/Joe Nimble i Malmö är sponsor till ett av loppen jag arrangerar träffar jag barfotafolket en del. Och jag är liksom såld på konceptet. I teorin. Jag fattar att det inte är bra att trycka ihop tårna till en spets, det är helt logiskt. Jag fattar att det är bra med markkontakt och att tårna tillåts att röra sig som tänkt. Och jag avskyr osköna skor. So far so good.

Problemet är Kalle Anka, och känslan att vara honom alltför nära besläktad. Skorna är väldigt breda fram och jag har väldigt smala fötter. Känner inte igen mig när jag tittar ner.  Pga denna identitetskris har mina barfotaskor ofta blivit liggande. Tills  jag köpte ett nytt par. Det är inga löparskor vi pratar, det är vardagsskor.

När jag var på fot-workshop med Markus Torgeby i Portugal förra året sa han nämligen att det inte är så viktigt vad man springer i, utan vad man har till vardags. För att vardagen (för de flesta…) är många fler timmar än löpturen. Så jag tog fasta på det så här ett år senare….

Nu tänkte jag bli barfotamänniska till vardags. Och se vart det leder.

På nypremiären i morse, efter ett långt vinteruppehåll, fick jag kontakt med min stortå. De små sakerna i livet. Fredrik tyckte det lät så spännande att han också köpte ett par. Så nu slipper jag känna mig som den byns enda Kalle Anka. Barfotaexperimentet har börjat. Faller det väl ut kanske jag går helt wild & crazy och köper mig ett par löparskor med barfotafeeling vad det lider. Jag är lite nyfiken.

Hur är ditt förhållande till barfotaskor?

9+

21 Kommentarer

 • Svara
  carlssonkarlsson
  8 april, 2020 kl 20:19

  Men typ samma problem här. Långa smala platta låga fötter, många barfotaskor är ju gjorda för att vara extra rymliga för vanliga fötter, suck…

  0
  • Svara
   Anna
   9 april, 2020 kl 13:16

   Det borde finnas barfotaskor för smala fötter också. Så vi slipper drunkna! Jag hittade i alla fall en modell som funkade så det är jag glad för!

   0
 • Svara
  Märta Johansson
  8 april, 2020 kl 20:54

  Jag har verkligen Kalle Anka-fötter, så barfotaskorna passar mig perfekt. Men jag har bara såna till vardags, det funkar inte alls att springa i. Tur att det även finns mer uppbyggda löparskor som är Kalle Anka-formade :-)

  0
  • Svara
   Anna
   9 april, 2020 kl 13:17

   Perfekt ju!

   0
 • Svara
  Olof
  8 april, 2020 kl 22:27

  Jag började med ett par FiveFingers efter att ha läst Born To Run, som så många andra. Galet fula, men så grymt sköna att jag skaffade mig ett par mer normala ”barfotaskor” att ha till vardags. Idag äger jag inga ”vanliga” skor.

  0
  • Svara
   Anna
   9 april, 2020 kl 13:17

   Har också five fingers sedan tidigare men blev tokig på att det tog en kvart att pilla rätt tå på rätt plats. Normala barfotaskor passar mig bättre!

   0
 • Svara
  Sandra
  8 april, 2020 kl 23:05

  Älskar! Tycker det finns modeller som är riktigt snygga också!

  0
  • Svara
   Anna
   9 april, 2020 kl 13:18

   Kul! Har du några bra tips att dela med dig av?

   0
 • Svara
  ingmarie Nilsson
  8 april, 2020 kl 23:09

  Jag har ju typ världens bredaste och krokigaste fötter men det finns inte en chans att jag skulle klara gå i sådana skor utan att få ont. De är säkert jättebra men de passar inte alla. :-)

  0
  • Svara
   Anna
   9 april, 2020 kl 13:19

   Nej absolut. Inget passar ju såklart alla. Skulle vilja ha ett par smalare modeller av barfotaskor. Fattar att det låter dumt efter just rymlighet är själva grejen, men det som är rymligt för en bredfotad är ju JÄTTERYMLIGT för mig.

   0
 • Svara
  Johanna
  8 april, 2020 kl 23:35

  Älskar! Har också smala fötter och älskar högklackade skor, så jag hade grav identitetskris i början också. Var ju tvungen att prova eftersom min man var frälst och inte kunde sluta prata om hur skönt det var, och så tänkte jag att det är snällt för fötterna att ha bra platta skor istället för smala de gånger jag nu inte går i högklackat. Och nu använder jag nästan bara mina barfotaskor, de är så sköööööna!

  0
  • Svara
   Anna
   9 april, 2020 kl 13:19

   Vilken sort använder du till vardags? Det är merrel du springer i va? En vacker dag kanske jag också vågar prova på löpning!

   0
   • Svara
    Johanna
    11 april, 2020 kl 17:26

    Klart du ska prova dem på ett löppass! Börja långsamt så fötterna hinner vänja sig bara. Vardagsskorna är från Joe Nimble, men precis, jag springer i Merrell bare access sedan många år. Älskar de äldre modellerna, men de senaste modellerna har blivit både trängre och dessutom med lite drop så det är kasst. Så jag har köpt ett par från Joe Nimble som jag börjat springa i också! Och så var jag ju tvungen att testa barfotasandaler också pga min man… skönaste grejen!!

    0
    • Svara
     Anna
     14 april, 2020 kl 20:57

     Jag är så rädd för saker mellan tårna. Har aldrig ägt ett par flipflops…. men stod faktiskt och petade lite på sandalerna :D

     0
 • Svara
  Karoline
  9 april, 2020 kl 10:24

  Skulle så gärna vilja ha barfotasko, speciellt efter att ha läst Born to run, men så fort jag går i för tunna skor, utan bra stötdämpning så kommer min hälsporre krypande. Ingen annan som har det problemet???

  0
  • Svara
   Anna
   9 april, 2020 kl 13:20

   Hoppas du får svar. Hälsporre är en av de få grejerna jag faktiskt aldrig haft och så ska man ju aldrig säga….

   0
  • Svara
   Robin
   13 april, 2020 kl 07:36

   Hej, vi på Freefoot har ett blogginlägg skrivet om just hälsporre, och jag jobbar på en mindre ”mail-kurs” för övningar och tankar kring detta. Påbörjar att skriva den efter påsk och när jag har den klar, då dyker det upp så att man kan skriva upp sig på https://www.freefoot.se/blog/post/fotproblem-halsporre.

   Förhoppningsvis kan detta hjälpa dig. Man ska ju inte ha ont i foten :)

   Tack för ett bra inlägg, Anna!

   /Robin

   0
   • Svara
    Anna
    14 april, 2020 kl 21:01

    Tack för tips Robin! Känner några med hälsporre så jag ska tipsa dem om din länk och din mail-kurs!

    0
    • Svara
     Robin
     7 augusti, 2020 kl 09:21

     Hej Anna, Nu dyker jag in igen :D – vi har en artikel om Plantar Fasciit https://www.freefoot.se/blog/post/fotproblem-plantar-fasciit där en del övningar finns med som kan hjälpa mot hälsporre, hoppas Karoline får svaret :)

     Nu vet jag ju inte om du har besökt butikerna den senaste tiden. Men Joe Nimble har kommit med en löparsko https://www.freefoot.se/category/addict med just tjockare sula för behovet av dämpning vid löpning. Om du står inför att testa att springa. Den har alla kategorier uppfyllda som ett par barfotaskor ska ha, bred tåbox, ingen toe-spring och zero drop, men då med den tjockare sulan för dämpningen, tills det att en tunnare sula funkar :)

     Hoppas att det kan vara hjälp till dig. /Robin

     0
 • Svara
  Staffan
  9 april, 2020 kl 10:28

  Jag drabbades av hälsporre våren 2018 och kan fortfarande få känningar av det ibland, förmodligen var en av orsakerna att jag gick hela vintern 2017/2018 i ett par kängor som var alldeles för smala för min fot, som är normalbred. Sedan dess har jag börjat använda bredare skor till vardags vilket jag också tror är viktigare än vilka skor man tränar i. Bl a fick jag tips om webbutiken zaqq.de som har ”barfotaskor” (inte helt assymetriska i tåboxen men breda och rymliga) som också fungerar som finskor och dessa är jag och mina fötter jättenöjda med och de fungerar också om/när jag använder kostym.

  https://www.zaqq.de/briq-brogue-cognac/

  Har kollat en del på t ex Joe Nimble och Vivo Barefoot men tyvärr tycker jag fortfarande många barfotaskor ser ut som ”djungelkängor” t ex med grov gummisula uppdragen långt på hälen/sidorna vilket inte är snyggt.

  När det gäller löparskor är jag sedan lång tid tillbaka kräsen med passform och löpkänsla men jag springer i vanliga löparskor men bara sådana modeller som ger tårna tillräckligt med utrymme.

  0
  • Svara
   Anna
   9 april, 2020 kl 13:20

   Tack för tips! Det ska jag kolla in!

   0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.