Aktuellt

Cardio någon?

I brist på tid och hjärnceller bloggstrejkar jag idag och hänvisar er vidare till Fredrik Zilléns text om flashiga engelska namn på olika typer av träning. Här kan ni läsa om det.

För egen del är jag galet inkonsekvent. Jag springer trail för att jag inte tycker att terräng är riktigt samma sak. Och för att trail faktiskt låter lite coolare. ”Stävie-Terrängen” låter ju som ett lopp direkt från 70-talet med tillhörande joggare i träningsoverall. Stävie Trail klingar mer fancy. Även om 50% av Sveriges befolkning inte kan stava till ”trail” utan envisas med ”TRIAL” som är en helt annan grej…

Jag får knottror av ordet cardio och kommer aldrig att ta det i min mun. Jag konditionstränar. Inte att förväxla med motion, som en del också tränar. Jag ska motionsträna alltså. Nu börjar knottrorna klia också!

Jag förstår inte ”yoga for runners” när det ändå är en löpare jag är, ingen runner.

Men det roligaste är ändå när SATS för några år sedan översatte det svenska ordet FARTLEK till SPEEDPLAY fastän fartlek heter just fartlek på engelska. Som att översätta smörgås bord till Buttergoosetable…

Men nu skulle jag ju inte blogga…

12+

9 Kommentarer

 • Svara
  A-mamman
  10 mars, 2020 kl 10:00

  Heter fartlek samma på engelska?!
  Det är klurigt det där, jag går på pass som är helt engelska på papperet fast med svensk instruktör som pratar svenska med svenskar i gruppen. Hen har väl lärt sig det på utbildning och tycker det är naturligt? Vi kör AMRAP, WoD, EMOM och såklart en massa olika squats, lounges, crunches, pushes, bear walk…

  0
  • Svara
   Anna
   11 mars, 2020 kl 19:08

   Jepp. En av våra svenska export-ord. Som ombudsman och smörgåsbord :D Sen är ju cross challenge på gymmet inget annat än gammal hederlig cirkelträning!

   0
 • Svara
  Gert
  10 mars, 2020 kl 11:11

  En del använder träningsoverall nu också.Det är väl en smaksak om
  man kallar det motion eller konditionsträning.Meningen är väl ändå att få bättre kondition.

  0
  • Svara
   Anna
   11 mars, 2020 kl 19:22

   Fast en promenad i det fina vädret är ju motion som inte nödvändigtvis ger dig kondition :D

   0
   • Svara
    Gert
    12 mars, 2020 kl 11:30

    Jag promenerar i rask takt när jag är ute och jag kollar pulsen.

    0
 • Svara
  Johanna
  10 mars, 2020 kl 11:27

  Haha speedplay tar ju priset! Har ärligt talat aldrig fattat att cardio är konditionsträning. Tycker bara det låter som någon diffus term som bara används av gymmare. Mvh 33-årig tant 😂

  0
  • Svara
   Anna
   11 mars, 2020 kl 19:22

   Haha skönt att det finns fler tanter :D Cardio känns som gym-hittepo. Nått man tränar på crosstrainer….

   0
 • Svara
  ingmarie Nilsson
  11 mars, 2020 kl 19:06

  jag tog upp det med dem direkt (Sats alltså) och jag har för mig att de ändrade det sen. F.ö tycker jag swimrun ska fortsätta heta swimrun för det har det alltid gjort.Skulle vara som att döpa om pizza till…. bröd med gegga på. :-D

  0
  • Svara
   Anna
   11 mars, 2020 kl 19:59

   Vad är det för fel på simspring? :D

   0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.