Skåneleden 2020

Skåneleden SL2: Hässleholm-Hovdala

Etapp 4B och C Mellan Hässleholm och Hovdala har en bonusslinga på 11 km innan man når Hovdala. Den gjorde vi igår. Idag var det dags resten av etappen.

Skåneleden Hässleholm Hovdala

Upplägget för helgen är som följer:

Vi har tagit bilen till Hovdala och de nästan sprillans nya vindskydden som står där i närheten. Vindskydden har dörr och är snajsigt klädda i björk. Det kostar 200 kr att bo här och man behöver boka i förväg. Å andra sidan vet man att man har en plats att sova på efter avslutad löprunda och riskerar inte att behöva springa en mil till, till nästa vindskydd….

Så här års känns det dessutom bra att kunna stänga in sig! Även om jag först kände det som fusk i den utmaning om en ute-natt i månaden som jag antagit. Efter att ha frusit hela natten stryker jag det där med fusk. Det ÄR ute även om man har dörr…Birk vindskydd

Anyway. Vi sprang rundslingan igår, och avslutade kvällen med god mat och våfflor.  Tillagat ute och serverat i fotogenlampans sken i vår lilla koja. Kojan rymmer enligt uppgift upp till 5 personer men vi tycker den är precis lagom till två. Men så har vi också med oss grejer för minst ett halvår. Som vanligt. Vem går liksom ut i naturen UTAN våffeljärn…?

Efter en kylig natt och en underbart varm morgongröt ger vi oss av mot världsmetropolen Tormestorp. Här ska vi parkera bilen och sedan ta lokalbussen till Hässleholm C. Men först lämnar vi en väska med varm soppa och överdragskläder i en buske som vi kommer att återse efter 20 km på etappen. Logistik och förberedelser är halva nöjet med allt.

Vi börjar såklart dagens etapp med en cappuccino på Espresso House i Hässleholm. Allt annat vore tjänstefel. Sen springer vi. Genom skogen ner mot sjön, som vi sedan följer mer eller mindre hela vägen. Förvånas över hur nära vattnet vi springer, men det är innan vi vet att vi kommer komma MYCKET närmare än så…

Skåneleden SL2

Plötsligt når vi träskmarken Allan. Det finns en välbyggd och bred spång som ska leda oss över våtmarken. Den är jättelång. Men plötsligt försvinner den…..  Ner under vattenytan!

Vi går på en spång vi inte ser och vattnet når oss upp till halva vaderna. Det är kallt. Iskallt. Det är bara att hoppas att man inte råkar kliva utanför spången och landa i något djupare.  Jag koncentrerar mig till max för att se spången där under och lyckas hålla rätt kurs. Däremot ser jag inte hålet i spången! Trampar rätt i och ramlar på alla fyra ner i vattnet.

Jag har vatten upp till armbågar och knän, och det är inga behagliga temperaturer vi snackar om. Lyckligtvis är vi snart uppe på fast mark igen och jag får trampa igång benen och börja jobba upp lite värme. Det ska ta 18 kilometer innan jag känner mig varm nästa gång…

Vid 20 kilometer är klockan lunch och vi stannar för lite varm soppa innan vi fortsätter. Den värmer underbart i magen men faktiskt ännu mer om händerna. Vi passerar Hovdala och tar en liten bonus-sväng på Etapp 4A innan vi vänder tillbaka mot bilen i Tormestorp. Och här någonstans har vi dagens mest magiska plats. Där leden passerar Hammarmölledammen blir man liksom fräst. Trollskog när den är som bäst. Så magiskt att jag glömmer att fota.  Här har jag dessutom fått upp värmen och kan för första gången på länge springa lite avslappnat. What’s not to like liksom!

40 kilometer avklarade på Skåneleden i helgen och 3 km bonuslöpning till bilen. Ser framemot fler trevliga turer! Fast helst utan ofrivilliga bad…

 

5 Kommentarer

 • Svara
  Nicklas
  26 januari, 2020 kl 21:51

  Får inte glömma fotsalt till nästa etapp 😉

  • Svara
   Anna
   27 januari, 2020 kl 15:26

   Och simglasögon 😱

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  26 januari, 2020 kl 22:15

  Ofrivilliga bad är sällan skoj! Och absolut inte med kläderna på!

 • Svara
  Gert
  27 januari, 2020 kl 11:02

  Vinterbad med kläderna på.jag föredrar duschen med tempererat vatten.

  • Svara
   Anna
   27 januari, 2020 kl 15:03

   En varm dusch är aldrig fel. Fast faktiskt snäppet ännu bättre när man sprungit väldigt långt och snubblat ner i iskallt vatten! 😀

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.