Aktuellt

Järvens stig 2020 – hur hamnade jag där?

Jag undrade vad ni ville läsa här på bloggen nu när jag ligger och glassar mig på en strand i Costa Rica. Sånt som jag kunde preppa hemifrån…
Robert svarar blixtsnabbt: ”Jag noterade att ditt namn dyker upp i anmälningslistan för Järvens stig under Idre fjällmarathon kommade sommar. Berätta mer om det!”

Jag tappar hakan en smula. Vad är ens Järvens stig? Och varför skulle mitt namn dyka upp där…?  Konsulterar den allsmäktige Google och mycket riktigt står mitt namn där.  Och det finns bara en misstänkt, det är han som står ovanför i anmälningslistan: Fredrik! Han som gillar terräng, sten och elände. Han som egentligen inte kan springa 84 kilometer men som gör det ändå. Han som inte tvivlar på sig själv och inte svär när fötterna viker sig. Han som har tålamod med rötter och orkar koncentrera sig flera timmar i sträck.

För asfaltballerinan är upptäckten i startlistan en chock i julefriden. Hon som vill mata kilometer utan att behöva koncentrera sig. Hon som räds stenarna och livrädd för ramla springer så sakta att klockorna stannar.

På hemsidan beskrivs äventyret så här:

 Järvens stig är här. 84 km i vildmarken, med långa obanade partier och med ont om mobiltäckning. Här får du möta vildmarken, på vildmarkens villkor.

– Det här är en riktigt kärv bana. Den följer gamla fäbodleder, som ibland nästan inte finns längre. Cirka 25 km är helt obanade, berättar tävlingsledare David.

 – Järven är ett rovdjur, en effektiv rendödare som fruktas av samerna. Den lever i fjällnära, kuperad skog, den är uthållig och kan röra sig över stora områden. Den är lynnig och det är svårt att förutse vad den ska företa sig. Järven betraktas allmänt som en elak jävel, precis som den här banan.

Så mycket INTE jag.

Någon som vill köpa en startplats? Trevligt sällskap av min mycket söte man ingår. Han brukar inte börja gnälla förrän efter 12 kilometer,  och han går att få på bättre humör med choklad.

Järvens stig alltså. Hur tänkte han där?

10 Kommentarer

 • Svara
  Gert Persson
  22 december, 2019 kl 11:23

  Antagligen finns det björnar och vargar där också.Hoppas inte julfriden är förstörd nu. :) Ha en trevlig fjärde advent.

  • Svara
   Anna
   3 januari, 2020 kl 15:42

   Och nu blev jag ju ännu mer INTE sugen…. Advent känns avlägset, har jag varit borta så länge? :D

 • Svara
  Helena
  22 december, 2019 kl 11:49

  Han kanske tänkte att du behövde en utmaning :-D :-D

  • Svara
   Anna
   3 januari, 2020 kl 15:42

   Det var nog så. Han kanske också behöver en…..

 • Svara
  Fredrik
  23 december, 2019 kl 05:48

  Jag ville mest ha sällskap och likt en outtröttlig missionär hoppas jag att du någon gång ska fastna för trail. Du har ju 84 km på dig!

  • Svara
   Anna
   3 januari, 2020 kl 15:43

   Lika troligt som jag fastnar för vattenäventyr i gummiring :D

 • Svara
  Gert
  24 december, 2019 kl 22:09

  Å andra sidan springer man fortare med en björn i hasorna. :)

  • Svara
   Anna
   3 januari, 2020 kl 15:43

   Jag då tar jag säkert världsrekord :D

 • Svara
  Åsa
  20 februari, 2021 kl 16:22

  Du kommer inte ångra dig. Naturen där är magiskt. Men glöm bort fina stigar, här är de på riktigt🙏🍀

  • Svara
   Anna
   23 februari, 2021 kl 07:40

   Haha, jag har redan ångrat mig :D Jag är ju livrädd för ”på riktigt” :D

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.