Aktuellt

Svett

Vi måste prata svett.

längdskidor

Med längdskidor årsmodell 1985

När jag var liten åkte min pappa mycket längdskidor. Varje gång han kom hem luktade han en alldeles speciell sorts svett, som jag kallade SKID-SVETT. Det var en helt annan typ av svettlukt och den var starkt förknippad just med hans skidåkning. I vuxen ålder har jag insett att löpning i kyla ger samma lukt, och att jag under hela min uppväxt helt obefogat anklagat själva skidåkningen…

Anyway. När jag tränar sommartid är det ingen som klagar på att jag luktar illa efteråt (även fast jag svettas minst dubbelt så mycket då). Men nu när det börjar bli kallt sjungs det klagosång när jag varit ute. Det luktar tydligen inte hallon. Det luktar skidsvett. Och det är inte bara jag. Orienterarna luktar också skidsvett, förutom den klassiska träskdoften som hör tätt samman med sporten. Dubbel-illa that is!

Det är inte utan att man tycker lite synd om den andra dottern, som inte tränar utomhus.

Dagens SIFO:
Luktar du också annorlunda när du svettas på vintern? Eller råkar du vara svettfysiolog och kan berätta vad det beror på?

10 Kommentarer

 • Svara
  ingmarie Nilsson
  13 november, 2019 kl 00:04

  Jag tror snarare der är kläderna (eller avsaknaden av dem) som är ”hemligheten”. :-)

  • Svara
   Anna
   13 november, 2019 kl 16:08

   Fast det luktar inte om jag använder samma kläder när det är 10 grader. Det måste liksom ner i temperatur….

 • Svara
  Olof
  13 november, 2019 kl 06:29

  Min dotter sa för ett par månader sedan: ”Pappa, du luktar vackert. Svett!”
  Det är nog det finaste jag hört

  • Svara
   Anna
   13 november, 2019 kl 16:09

   Haha, underbart! Frågan är om det var vanlig svett eller skidsvett 😀

   • Svara
    olof
    13 november, 2019 kl 19:18

    Om du med vanlig svett menar löparsvett så var det vanlig. Möjligen gymsvett. Skidsvett har inte drabbat min kropp sedan jag gick på lågstadiet.

 • Svara
  Charlotta
  13 november, 2019 kl 08:11

  Skidsvettlukten har iaf jag någon misstanke om att lukten kommer ifrån underställen. Speciellt Craftunderställen är duktiga att få lukten att sätta sig. Torkrummet på längdträningsläger… 😐 Ull är bättre!

  • Svara
   Anna
   13 november, 2019 kl 16:10

   Ja underställ kan verkligen lukta skunk. Fast det är liksom vanlig svett. Tror inte skidsvetten nödvändigtvis kommer från kläderna, utan från hela min existens 😀

 • Svara
  Susanne Bornmar
  13 november, 2019 kl 10:36

  Har nog aldrig tänkt på att vintersvett eller skidsvett luktar extra illa. Däremot är dotterns innebandy-svett inte att leka med 🙈😜😬 Lukten av svettig idrottshall måste ändå vara värre än vintersvett?!?! Eller??

  • Svara
   Anna
   13 november, 2019 kl 16:13

   Svettiga idrottshallar är det värsta som finns. Men det är också vanlig svett. Med tanke på kommentarerna verkar skidsvett vara ett högst genetiskt och lokalt fenomen 🤗

   • Svara
    A-mamman
    14 november, 2019 kl 11:10

    Testa ett omklädningsrum i hockey för tonårskillar…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.