Aktuellt

Test av Sveriges fulaste motionsspår

Oscar Jensen och Philip Persson letade efter Sveriges bästa motionsspår och fann på köpet det motsatta. Spillepengen i Malmö blev förärad titeln Sveriges fulaste motionsspår med motiveringen:

– Där luktar det illa. När vi sprang där hittade vi fem halvruttna kaninlik i spåret. Det var helt omöjligt att hitta runt, trots att jag känner till området sedan tidigare. Det är kaninhål och gropar i spåret, som går förbi en brandövningsplats, en djurkyrkogård och en skyttebana.

Jag trodde nog aldrig jag skulle besöka denna plats men idag blev det faktiskt så…

Jag har bestämt dejt med Johanna och Joakim. De är mina partners in crime vad gäller fikalöpning och idag väntar 15 km löpning och fin-fika på Leve i Malmö. Jag har överlåtit vägvalet på mina springvänner och när de föreslår Sveriges fulaste motionsspår tycker jag tanken är ganska lockande. Hur fult kan det bli liksom?

Vi cruisar genom Malmös mindre fancy områden för att ta oss till platsen. Passerar hamnar, lastbilar, klotter, sopor, skrot och metaller. Vi skrattar åt vägvalet, en vårdag när de flesta förmodligen valt stranden och havet. Men varför vara som alla andra? Den där strandpromenaden springer jag ju dessutom på alla gånger av alla.

Efter fem kilometer når vi platsen, den beryktade Spillepengen. Skylten står i ett hav av påskliljor och vi fattar inte alls vad som skulle vara så fult med det här. Det är innan vi vet bättre.

Vi hittar en karta över området och bestämmer oss för den längsta slingan på 3,7 km. Problemet är att det är omöjligt att hitta starten. Vi irrar runt och hamnar på alla möjliga och omöjliga slingor. Och ingen går att följa. Plötsligt är vi baklänges på gula slingan för att sedan vara åt rätt håll på blå och lite senare helt ute och valsa.

Vi kommer upp på en höjd med makalös utsikt över Lomma och havet. Tänker att den där Oscar och Philip nog ändå var lite gnälliga. Det här är ju fint för tusan. Och hittills har vi bara sett levande kaniner.

Sen kommer alltihopa på en gång. En död igelkott, en djurminnesplats och en skjutbana. En bolmande fabrik som liksom  förtar det fina med svanen som simmar framför (se översta bilden). Och kaninhål. Miljoner. Lyckas klara mig med bara ett feltramp.

Vi ser att det arbetas på platsen och i efterhand har jag hört att det är moutainbikespår som är på G. Kanske kan de pimpa upp hela området och göra det fint? Jag tror det kan finnas potential, men just nu… nej.

Efter en förvirrad runda i området tar vi oss tillbaka till stan. I ett tempo som går fortare och fortare ju närmare bageriet vi kommer.

Wienerbröden finns kvar. Med ramslök, creme fraiche, jordärtskocka och rabarber. Typ det godaste goda. Värt varenda kaninhål i världen.  Vi gör vår egen uteservering och sätter oss i gräset. Gräsallergikern i sällskapet snörvlar en del men jag gissar att han också tyckte det var värt det.

Alltså löparvänner med fikaintresse. Det är grejer det!

0

10 Kommentarer

 • Svara
  Johanna
  18 april, 2019 kl 16:43

  Ja det var ett spännande vägval 😂 Men mountainbikespår alltså – kunde de inte satsa på att göra begripliga vanliga motionsspår istället?!

  0
  • Svara
   Anna
   19 april, 2019 kl 06:58

   Jag hoppas dom gör båda! De vill väl inte riskera att finnas kvar på sistaplats i nästa upplaga på boken :) Förresten! Vi skulle ju kunna skriva boken ”Sveriges bästa fikalöpning :) ”

   0
   • Svara
    Johanna
    20 april, 2019 kl 14:17

    Jamen såklart! Det borde ju bli en storsäljare!

    0
 • Svara
  Märta Johansson
  18 april, 2019 kl 20:07

  Är det där wienerbrödet på riktigt? Var hittar man det? Det låter halvt som ett aprilskämt och halvt som något man bara måste testa. Även om det är tio mil bort …

  0
  • Svara
   Anna
   19 april, 2019 kl 06:59

   Bageri Leve i Malmö. Som förövrigt bakar helt makalösa grejer. Deras semlor… AAAHHH! Anyway, det ÄR på riktigt och det ÄR jättegott. Säg till om jag ska visa dig var det ligger :)

   0
 • Svara
  pernillabredolt
  19 april, 2019 kl 03:24

  Lät inte som ett lockande spår någonstans. Förresten vet jag att du sprang CPH marathon någon gång. Jag är sugen på det men ett problem – har ett begränsat antal vänner i CPH (som inte ska springa) och vill inte be dem hämta nummerlappen åt mig för jag kommer inte kunna komma förrens ca kl 19 på lördagen. Har letat på hemsidan och frågat på deras FB sida men får inget svar – vet du om man kan hämta nummerlappen på race dagen?

  0
  • Svara
   Anna
   19 april, 2019 kl 07:04

   Som jag förstår det kan man inte hämta på själva racedagen. Åkte själv över på lördagen förra gången och är mentalt inställd på att göra det igen. Sen kan jag ju tycka att det BORDE gå på något vis. Inte alla som är där dagen innan, speciellt inte vi som bor bara på andra sidan bron. Det kostar ju ändå ett par hundra att åka över och hämta den…. surt! (Säg till om du vill att jag tar en till dig, men då får du ju den inte förrän på söndagen)

   0
   • Svara
    pernillabredolt
    20 april, 2019 kl 02:51

    Hade varit hur snällt som helst om du kan göra det. Ska bestämma mig klart idag om det blir mara eller inte! Riktigt sugen :)

    0
    • Svara
     Anna
     26 april, 2019 kl 15:35

     Coolt! Hör av dig när du bestämt dig 😀

     0
     • pernillabredolt
      27 april, 2019 kl 01:54

      Har bestämt mig. Blir spring men åker ner på lö faktiskt. Det jag skulle gjort på lö är flyttat så perfekt!

      0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.