Aktuellt

Var kommer farten ifrån?

Sitter på flyget hem och läser träningsupplägg på Runner’s World. Det finns tips på roliga tröskelpass och jag blir sugen. 

Så säger Fredrik att mina trösklar borde gå under 4:30-fart. Hans klocka har räknat ut hans tröskelfart, baserat på loppet igår, till 4:35 och då borde min rimligen vara snabbare.

Jag protesterar. För trösklar ska vara jobbiga men inte outhärdliga, och jag vet att jag dör om jag springer 4:30-fart på träning, även om det handlar om tre minuter. Hur jag får till 4:29-fart i ett helt halvmarathon är det ingen som förstår. Än mindre jag själv. Var kommer farten ifrån? Och hur kan känslan vid en viss fart vara så totalt olika bara för att det är lopp på gång.

I ett svagt ögonblick lovar jag att ge det en chans. Testa 4:30-fart på träning. I ett 10-veckors tröskelprogram med allt från treminutrare till 30 minuter i sträck. Men jag lovade bara att testa en gång. Och dör jag då kommer jag av naturliga skäl inte testa mer…

 

0

12 Kommentarer

 • Svara
  Helena
  11 februari, 2019 kl 22:30

  Om inte jag – som definitivt inte skulle göra 1.34 på halvan – dör av att köra tusingar i 4.30-fart borde inte du göra det av att springa i den farten i 3 minuter :-D
  Om jag skall vara lite mer allvarlig låter det som om det inte har något med fysisk förmåga att göra, utan med inställning i olika situationer. Du refererar ju till dig själv som en traktor emellanåt – kanske skulle omformulera det till en stark traktor? En stark traktor har mycket power, och du behöver inte blanda in ordet ”snabb” om du inte vill.

  0
  • Svara
   Anna
   12 februari, 2019 kl 20:35

   Jag tror att tre minuter kan funka. Det blir värre när vi snackar 15…. Stark traktor lät bra. Vi kör på det :)

   0
 • Svara
  A-mamman
  12 februari, 2019 kl 08:14

  Jag mumlade om din fart när jag läste race reporten; jag kan springa 4.30 i 1- eller 2-minuters intervaller, hon (alltså du) springer en halvmara i det tempot…

  0
  • Svara
   Anna
   12 februari, 2019 kl 20:36

   Det var en platt bana :)

   0
   • Svara
    Hans Broomé
    15 februari, 2019 kl 17:05

    Mest utför :-)

    0
 • Svara
  Staffan
  12 februari, 2019 kl 08:42

  Jag tror bara du är bekväm helt enkelt :)

  Jag tror inte du har några som helst problem med 4:30-fart på träning, OM DU VILL, i själva verket tror jag 4:15-fart på träning går bra också, även som lite längre intervaller, din halvmara tyder på det – grattis till det och bra sprunget såklart!! Varför inte testa det där programmet, gissar att du kommer märka att det går utmärkt, om du sätter målet att springa en halvmara på 1:29:59 till hösten så kanske viljan kommer smygande också?

  Det är roligt att springa fort! ”No pressure, no diamonds, eller kanske mera i ditt fall, ”no pressure, no cappuchino’s” :)

  0
  • Svara
   Anna
   12 februari, 2019 kl 20:37

   Haha, jag tror du har rätt. Bekväm is my middle name. Men ok, jag ska ge det en chans. För att du säger det. och för att jag får cappuccino :)

   0
 • Svara
  Hannas krypin
  12 februari, 2019 kl 16:32

  Jag tror precis som tidigare kommentarer att det inte handlar om orken utan mer om inställning. Fixar du det på tävling så kan du såklart på träning också. Särskilt om du ska springa kortare tid än en halvmara.

  0
  • Svara
   Anna
   12 februari, 2019 kl 20:37

   Det är så skönt att vara lat ju…. :)

   0
 • Svara
  Hans Broomé
  12 februari, 2019 kl 22:05

  Aha, var det där som jag läste om tioveckorströskelprogrammet… Tack :-)
  Jag håller med din sämre hälft – att dina trösklar ska vara snabbare än 4:30min/km. Tröskeltempot är det tempo som du klarar av att hålla i 60 minuter, d v s snabbare än ditt halvmaratempo (eftersom du klarar att hålla det i över 90 minuter).
  Grattis till en trevlig runda i Barcelona, förresten.

  0
  • Svara
   Anna
   15 februari, 2019 kl 17:46

   Jo jag vet det där i teorin… men 4:30 på träning är mycket jobbigare än 4:30 på lopp 😀. Det blev allt mellan 4:15 och 4:28 och det kändes bra 👍

   0
 • Svara
  Pernilla
  13 februari, 2019 kl 07:21

  Så jäkla grym alltså!!!

  0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.