Aktuellt

Tomtelöpning 2018

Dags för årets mest speedade inlägg. Skrivet när man precis sprungit genom en hel stad, iklädd en alldeles för stor Tomte-outfit, sjungit julsånger i fel tonart, dansat ringdans och chockerat förbipasserande. Inte lätt att vara i sans och balans då ju. Men ändå. Jag ska försöka att inte flippa för mycket.

Jag delar buss med 20 tomtar och ett gäng killar av utländskt ursprung. Jag undrar vad de tänker. För när bussen närmar sig vår samlingsplats passerar vi tomtar på cykel. De måste ju undra. Tomtar åker väl släde??? Där jag hoppar av har 200 tomtar samlats, och att känna igen folk bakom skägget är närmast omöjligt. Jag får sänka blicken och kolla in strumporna. För har folk Stävie Trail-strumpor är det med stor sannolikhet någon jag känner…

Banan är densamma som varje år med undantaget att den just idag har förvandlats till en isbana. Vi åker skridskor längs Ribban och man får var glad så länge man håller sig upprätt. Som varje år är halva nöjet att studera folks reaktioner. Det är ändå en MASSIV klunga, med sjukt många tomtar som stormar fram genom staden.  Jag noterar fem olika typer av människor:

De som blir glada med hela ansiktet. Som ropar god jul, eller vill high fajva.

De som filmar. Som inte riktigt vågar säga något, men att de filmar tyder ju på att de trots allt tycker det är lite roligt.

De som fnissar generat. Som faktiskt tycker det är väldigt kul men skäms lite för att visa det.

De som låtsas som det regnar. Som ser helt oberörda ut. Som att det är värsta vardagsmaten med 200 tomtar i en rulltrappa.

De som blir sura. För att vi tar upp lite för mycket trottoar eller minskar framkomligheten i rulltrappan. De som blir sura för att vi är glada.

Det sista två sista kategorierna är kanske det som kallas ”typiskt svenskt” beteende, och utgör en hel del av alla vi möter. Supertråkigt om du frågar mig. Men jag väljer att inte slösa någon energi på dem. Desto roligare att vinka till den glada polisen, high fajva med det förvånade barnet, se glädjen hos de som gläds, och att hoppa groda bakom de två förvirrade tonåringar som råkade hamna mitt i tåget…

Tomtelöpningen 2018. Precis lika bra som alla år. Tur att det bara är ett år till nästa gång!

(Och här kan ni läsa mer…)

4 Kommentarer

 • Svara
  pernillabredolt
  16 december, 2018 kl 19:02

  Vilken härlig dag! Jag och min kompis har kvar vår tomtelöpning iår… inte många dagar kvar nu.

  • Svara
   Anna
   18 december, 2018 kl 18:59

   Den som spar den har! Have fun!

 • Svara
  Märta Johansson
  17 december, 2018 kl 08:41

  Jätterolig grej ju :-) Blir folk verkligen sura på det?!

  • Svara
   Anna
   18 december, 2018 kl 19:00

   Jepp. Fast ännu konstigare är de som inte reagerar alls. Jag hade skrattat i brallan om det kom 200 tomtar nerför rulltrappan!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.