Aktuellt

Sluta dissa löpning!

Olga Rönnberg är tjejen som sagt i tv att man kan springa marathon genom att träna burpees.  På sin facebooksida MammaFitness läser jag idag hur dåligt löpning är för viktnedgång, och varför man borde styrketräna istället. Jag blir trött.

Av löpning kommer jag (enligt det väldigt gillade inlägget!) inte bli smal och vacker, vilket naturligtvis är målet med min löpning. Kroppen kommer att vänja sig vid min aktivitet så att jag inte får någon förbränningseffekt. Jag kommer att behöva springa mer och mer, och tillslut varje dag, varje vecka, varje år. Citat: who does that? (Lycka den som kunde liksom…)

Att jag skulle kunna springa en hel dag utan att förbränna kalorier låter ju jättepraktiskt om man är ute på långpass. Energibars i väskan är ju tungt att bära, speciellt om man inte styrketränar. Men jag hade ändå velat se en källa på just den informationen…

Löpningen gör mig heller inte stark utan bara hungrig. Men jag kommer tydligen inte äta tillräckligt mycket, trots att jag är hungrig, och därför kommer jag att tappa mina muskler. Såklart. Som amen i kyrkan. Fast å andra sidan om jag äter för lite blir jag väl rimligen smal, som var själva syftet från början…

Styrketräningen kommer ge mig ”allt och lite till”: muskelmassa, bättre ämnesomsättning, starkare kropp och ja, även kaloriförbrukning. Värsta kinderegget. Till skillnad från löpningen som gör mig hungrig, förtvinad, svag och dömd till ett liv med löpning varje dag.

Jag klankar inte ner på styrketräning. All träning är bra träning. Men varför måste en person och förebild inom träningsvärlden liksom såga en träningsform för att hon uppenbarligen inte gillar att springa själv.

Jag springer för att jag älskar naturen, älskar att känna mig uthållig (och stark!), älskar att bli hungrig och älskar att äta som en häst. Jag älskar endorfinerna och den friska luften, jag älskar nya miljöer, nya sällskap och nya äventyr i löparskor. Jag tränar inte för att bli smal, men förnekar inte att jag är smalare nu när jag springer än när jag låg på sofflocket. Fast det måste vara en illusion, för man blir ju inte smal av att springa.

Så för att sätta ner foten på en lördag. All träning är bra träning. Sluta dissa min älskade löpning.

0

16 Kommentarer

 • Svara
  Marie
  6 oktober, 2018 kl 14:45

  Nu är det några år sedan jag läste något av henne men slutade för att det var mer fokus på viktnedgång och förbränning och utseende mer än det välmående och behov av träning och rörelse som människan behöver som kommer som följd av de flesta sorterna träning. Och väldigt mycket negativt fokus om just konditionsträning.

  0
  • Svara
   Anna
   7 oktober, 2018 kl 22:09

   Ja, jag förstår inte vad hon har emot löpning. ”Cardio” funkar tydligen, men då är det nog i form av burpess…

   0
 • Svara
  hopihopi
  6 oktober, 2018 kl 16:25

  Men suck! Igen en gång! Som om jag springer för att bli smal. Som du säger finns det ju en miljon andra skäl till varför jag gillar att springa så mycket.

  0
  • Svara
   Anna
   7 oktober, 2018 kl 22:10

   Eller hur! Smal kommer inte ens som topp 100 på varför jag springer!

   0
 • Svara
  MarathonEmma
  6 oktober, 2018 kl 19:42

  Jättebra skrivet, jag reagerade också på det inlägget. Väldigt konstigt formulerat…..

  0
  • Svara
   Anna
   7 oktober, 2018 kl 22:11

   mmmm. fick läsa det många gånger för att få ihop att jag inte blev smal för att jag blev hungrig, men sen bygger jag inte muskler för att jag inte äter. Fast det var väl för att jag åt som jag inte blev smal från början. För att jag var hungrig… eeeeeh!

   0
 • Svara
  Catarina
  6 oktober, 2018 kl 22:46

  Tack! Jag har slutat följa henne på Facebook. För att det kändes som att hon hela tiden sa till mig att min långsamma-och-bara-några-dagar-i-veckan-löpträning inte gjorde någon nytta. Att jag kunde strunta i den. Och att mina två gånger i veckan styrketräning, lite som jag känner för och utan långsiktig plan, också var i onödan. All träning är väl bra träning? tänker jag. Skönt att höra att fler tänker så. Då kanske min träning inte är helt i onödan ändå.

  0
  • Svara
   Anna
   7 oktober, 2018 kl 22:12

   All träning är bra träning. Punkt. :)

   0
 • Svara
  Helen
  6 oktober, 2018 kl 22:52

  Så bra!!!

  0
 • Svara
  Löparlisa
  7 oktober, 2018 kl 15:21

  Word!! Det finn sså månaga saker i hennes inlägg som är dels motsägande sig själva och dels grundläggande dumma
  1-det utgår från att man bara tränar för viktnedgång. Helfel ingång om du frågar mig.
  2-Styrketräning är svaret på allt. Nä. Kaloribalans är grejen och visst har hon rätt i att det kommer bli enklare att hålla vikten med en del muskelmassa men nej, inte bara genom styrketräning. Jacob Gudiol har en bra inställning här; långdistansare är borta från kylskåpet längre tid än en som styrketränar, så då öär det lättare att hålla kaloribalans!
  3-Hon skriver ju faktiskt ”ha med ett par pass cardio per vecka” vilket ju löpning är!! Så först ska vi sluta springa, sen ska vi göra det?

  Usch.

  0
  • Svara
   Anna
   7 oktober, 2018 kl 22:13

   Fast löpning är nog inte cardio. Cardio är mer coola grejer som burpees…. :)

   0
 • Svara
  Ingmarie
  7 oktober, 2018 kl 22:34

  Tack och lov för att jag har ”missat” denna människa!

  0
 • Svara
  A-mamman
  8 oktober, 2018 kl 09:00

  Jag tänker att många tjejer och kvinnor nog kan behöva pushas till mer styrketräning OM de vill gå ner i vikt eller forma om kroppen. Själv får jag inte synliga muskler hur jag än sliter men har hört andra blir förfärade om de bygger minska muskel, de är livrädda för att på något sätt bli ”större” och då ser man smala, sega löpare framför sig som ett bra mål. Men för viktnedgång är nog styrekträning snäppet bättre än löpning, därmed inte sagt att det rent generellt är bättre än löpning, eller att löpningen inte har andra värden (you said it: naturen och den friska luften).
  Nu försvarar jag Olgas synsätt just för att jag tror det är många kvinnor som har en bild av att springa och äta sallad är en bra väg till en smalare kropp, och det tror jag inte att det är.

  0
 • Svara
  Mia
  8 oktober, 2018 kl 10:24

  Vem är hon ens? ;) En typisk sån där person som jag inte orkat lägga någon energi på, men jag tycker att det är bra att du gör det. För nu kollade jag upp och det är ju VÄLDIGT många som följer henne *hjälp*

  0
 • Svara
  Johanna
  8 oktober, 2018 kl 15:55

  Jag sätter ner min fot bredvid dig, alltså, varför, all träning är väl bra träning?!

  0
 • Svara
  Trail & Inspiration
  9 oktober, 2018 kl 11:13

  Alltså, såååå klockrent inägg!!!!! Haha! :-D

  0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.