Aktuellt

Race report: Umemaran 21 k

En ny spontanhalvmara in på kontot. Med pappa som bästa supporter.

Det är två dagar sedan jag anmälde mig och nu är det dags. Jag ska springa halvmara i ett halvkyligt Umeå. Samtidigt går Umemaran 42 km av stapeln och jag känner mig lite på låtsas som inte tar hela.

Kommer till tävlingsområdet 15 minuter innan start, så där underbart som bara funkar på mindre lopp. Står i toakö i fem minuter och begrundar därefter startfältet innan det, med två minuter till start, är dags att ställa sig i startfållan. Så chill.

Har klätt mig efter principen ”ju mer färg desto roligare” och känner mig som en galen skånsk katt bland alla svartklädda norrländska hermeliner. Dessutom är det bara jag som har kjol. Några tappra har shorts men annars verkar långa tights vara dress code. Jag som trodde Umebor var vana vid kyla…

Framför oss står en man med två tennisbolls-pimpade pistoler höjda mot skyn. Det säger pang och vi är igång.

Alla rusar i ett galet tempo och min kropp svarar inte alls. Blir konstigt andfådd och känner mig för mätt. Måste sluta äta ”för säkerhets skull-macka” innan start.

Försöker lugna mig men något inom mig vill liksom inte lämna lucka. Förnuftet tvingar mig att dra handbromsen, det ska inte kännas så här!

Efter ett tag har jag hittat min plats i församlingen och kan mata på i min egen fart. Det är galen motvind och jag får inget flyt. Känns som jag blåser bakåt, och längtar redan efter vändningen vid 10,5 km. Där kommer livet kännas mycket bättre!

Vi är drygt 100 pers som springer halvmaran och ungefär lika många på maran. Publiken är liten men de fåtal som tagit sig ut är peppiga och glada. Och så har jag ju pappa som dyker upp lite överallt!

När jag närmar mig vändning får jag koll på fältet och inser att jag bara har en tjej framför. Förvisso jättelångt framför men ändå. Nu är frågan hur många som ligger och lurpassar i hasorna? Efter vändning ska jag få veta.

När jag snurrat runt pinnen som är loppets mittpunkt hinner jag bara ett par hundra meter innan jag möter tjejerna som jagar mig.  Samtidigt är jag trygg med att jag kommer kunna hålla bra fart i medvinden. Jag ska inte låta dem komma ifatt. Men en backspegel hade underlättat arbetet, nu får jag vara nervös i 10 kilometer…

Känner mig som ett tåg i medvinden och kilometermarkeringarna kommer ofta. En liten svacka vid 15 km kräver sin gel men sen är jag på banan igen.

Lyckas hålla tjejerna bakom och korsar mållinjen som andra tjej. Enligt pappa, the supporter. Någon resultatlista har ännu inte dykt upp så som det blir när tidtagningen är manuell. Charmigt, men lite jobbigt för den nyfikna! Klockan visar 1.38.40 och en tid jag faktiskt blev förvånad över. Dels med tanke på motvinden och dels för att jag liksom bara spontansprang lite.

Så efter flera års önskan har nu pappsen äntligen fått se mig springa, och han fick full pott i hejande. Som tack ska han få den illgröna kryddmojängen som jag fick i pris…

Tack Umemaran för ett härligt lopp!

11 Kommentarer

 • Svara
  Emma
  13 oktober, 2018 kl 19:56

  Jag sa ju att din pappa skulle få se dig på pallen 😊👍. Grattis!

  • Svara
   Anna
   15 oktober, 2018 kl 21:18

   Fast det fanns ingen pall för oss på halvmaran 🤗

 • Svara
  Hannas krypin
  13 oktober, 2018 kl 20:12

  Grattis till en bra prestation! :-)

  • Svara
   Anna
   15 oktober, 2018 kl 21:19

   Tack 🙏🏻

 • Svara
  Ingmarie
  13 oktober, 2018 kl 21:27

  Spontanlopp är grejen! GRATTIS!

  • Svara
   Anna
   15 oktober, 2018 kl 21:19

   Tack tack 🙏🏻

 • Svara
  Åsa, Mittliv-Mittval
  14 oktober, 2018 kl 06:34

  Grattis till dig och pappa!

  • Svara
   Anna
   15 oktober, 2018 kl 21:20

   Tack 🙏🏻

 • Svara
  Mia
  15 oktober, 2018 kl 14:08

  Älskar mindre lopp! Vad fick vinnaren? En brödrost? :D

  • Svara
   Anna
   15 oktober, 2018 kl 21:17

   Alltså hon fick pokal! 🤣

 • Svara
  Trail & Inspiration
  16 oktober, 2018 kl 08:04

  Hehe! Sitter och ler åt känslan du förmedlar. Smålopp FTW! :-D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.