Aktuellt

Höger eller vänster? Eller mittemellan…

En gång blev jag utskälld för att jag sprang i mitten av gångbanan. Anledningen var att vägbanan var glashal utom just där. Det var i Umeå och den mötande damen var minst sagt arg. Hon skrek åt mig att hålla vänster vilket jag sedan skrev om i den dagens blogginlägg. Därefter följde ordväxling i kommentarsfältet om det inte var högertrafik som gäller på gångbana. Och jag har grubblat sen dess. Googlat och rådfrågat. Och ingen har varit enig med någon annan…

Själv har jag hävdat att arga tanten hade rätt, och att vänster gäller. När jag sedan kollat hur jag gör i verkliga livet väjer jag alltid höger vid möte med cyklist, annars vänster.

Förvirringen blev total och jag har nästan inte kunnat sova om nätterna. Men nu har det kommit en bestämmelse!

Från och med i morgon springer vi till vänster!  Fast är det isbana till vänster kommer jag fortsätta leka rebell. Hellre det än att bryta lårbenshalsen…

Var springer du?

0

13 Kommentarer

 • Svara
  Sandra
  14 oktober, 2018 kl 20:36

  Visst kan förvirring uppstå. Ilsk dam på cykel hävdade att jag sprang på fel sida en gång men jag fortsatte som alltid på höger sida 😄

  0
  • Svara
   Anna
   15 oktober, 2018 kl 19:29

   Haha, du är inte ensam. Halva befolkningen verkar vara övertygade om högertrafik 🤣

   0
 • Svara
  Nicklas
  14 oktober, 2018 kl 21:17

  En annan springer i skogen, allt för att undvika problemet med höger eller vänster 😉🤣.
  Jag valde dock vänster den gången jag mötte en älg 😱

  0
  • Svara
   Anna
   15 oktober, 2018 kl 21:04

   Smart tänkt! Fast hade nog valt trädtopp vid möte med älg 🤣

   0
 • Svara
  Jörgen
  15 oktober, 2018 kl 03:56

  Från och med idag gäller det att hålla till vänster enligt lagboken:
  1 § /Träder i kraft I:2018-10-15/ Gående på väg ska använda gångbanan eller vägrenen.
  Om det inte finns någon gångbana eller vägren ska gående använda cykelbanan eller körbanan. Detsamma gäller sådana trafikanter som avses i 1 kap. 4 § andra stycket om gångbanan är smal eller utrymmet på den är begränsat på annat sätt eller om det finns andra särskilda skäl för det.
  Gående som använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana ska om möjligt gå längst till vänster i färdriktningen. Den som åker rullskidor, rullskridskor eller liknande och som färdas med högre hastighet än gångfart ska dock färdas längst till höger om det är lämpligare.
  De som går i grupp under uppsikt av en ledare eller i en procession ska om det är lämpligt använda vägrenen eller körbanans högra sida i färdriktningen. Om gruppen består av barn som går högst två i bredd, ska om möjligt gångbana, vägren eller cykelbana användas. Förordning (2018:1559).

  0
  • Svara
   Anna
   15 oktober, 2018 kl 21:06

   Tack för lagtext. Nu behöver vi inte fundera mer👍

   0
 • Svara
  Joanna S
  15 oktober, 2018 kl 11:08

  Höger! Alla dar i veckan! Förstår inte varflr vänster när vi har högertrafik i Sverige.. ? 🤔😮

  0
  • Svara
   Anna
   15 oktober, 2018 kl 21:07

   För att vi inte är bilar! Vänster it is 😀

   0
 • Svara
  Johanna
  15 oktober, 2018 kl 14:01

  Brukar hålla mig till vänster, tänker att jag tar mig fram till fots och då är jag sen barnsben itutad att det är vänster sida man håller till på :)

  0
  • Svara
   Anna
   15 oktober, 2018 kl 21:08

   Så har jag också tänkt. Sån tur att vi nu har lagstöd för att vi tänker rätt 🤣

   0
 • Svara
  Mia
  15 oktober, 2018 kl 14:05

  Så sent som idag på friskvårdstimmen joggade jag och dagdrömde och tittade på vackra löv. Då kom det en agressiv löpare (bitch!) och skällde på mig för att jag inte höll höger…

  0
  • Svara
   Anna
   15 oktober, 2018 kl 21:09

   Du skulle ha drämt lagboken i huvudet på henne 🤗

   0
 • Svara
  Ingmarie
  15 oktober, 2018 kl 23:57

  På den sida där det finns plats! Och/eller mjukt underlag. Men oftast är jag ju i skogen så det är sällan något större problem. :-)

  0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.