Aktuellt

Det praktiska runtikringet

När man inte vågar blicka framåt och själva nuet känns lite halvdant, kan man alltid blicka bakåt. För åtta dagar sen sprang jag Ultravasan 90 km, och jag har fått många frågor om praktiska saker kring att springa så långt. Sånna där torra fakta som jag trodde ingen brydde sig om, men där jag uppenbarligen hade fel. Här kommer Ultravasan FAQ. Torrt för er som aldrig tänker springa loppet, men förhoppningsvis lite matnyttigt för er som fått upp sugen lite. För vem kunde egentligen låta bli att frestas av min regniga, leriga och förvirrade race report? Anyway. Here goes:

Q: Hur är det att gå upp kl 03.00? Hur påverkar det kroppen och löpningen?
A: Kroppen går nog aldrig in i någon djupare vila när man vet att man ska upp och springa. Jag vaknade med ett leende. Så taggad på det som väntade. Fixade de sista förberedelserna och åt en tallrik gröt. Huvudet och benen klarvakna, och det kändes precis som vanligt att springa fast klockan bara var fem. Mitt problem var att magen inte hann vakna innan start. Hade varit skönt att göra sig av med några kilos kolhydratladdning. För en lättare färd mot målet och lite färre bajamajabesök under dagen…

Q: Behöver man vätskebälte/vätskerygga?
A: Nej. Egentligen inte. Det finns vätskestationer typ hela tiden.  Jag hade med mig 2×2,5 dl vatten och använde det mest till att skölja ner mina medhavda gels. Gillar bara en sorts gel och valde att ta dessa med mig,  men det fanns ju längs banan för den som inte är lika kinkig.  Vill man ha en extra tröja med sig, eller möjlighet att ta av sig längs vägen, kan det ju vara bra med en väst. Så tänkte jag. Fast utnyttjade inte möjligheten…

Q: Vad får man inte glömma att lämna i dropbagen i Evertsberg?
A: Jag hade packat min dropbag med vanliga löparskor och ombyteströja och strumpor, men bytte inget. Tänk på att du ska kånka runt på din dropbag i målgången sen, så packa inte med hela garderoben!

Q: Vilka skor är att rekommendera?
A: Första halvan är lite mer teknisk och springs med fördel i skor med lite grövre sula. Efter Evertsberg kan man byta till vanliga skor. OM det inte har regnat 30 millimeter. Som det var i lördags var spåret galet lerigt och blött. Valde att inte byta skorna, vilket jag är evigt tacksam för!

Q: Vad måste man ha i väskan i målgången?
A: Ombyte och en flaska vatten. Glöm chipsen. I alla fall om du inte har en flaska vatten. Tog en näve och kunde inte svälja på 20 minuter. Muntorrhet extra allt.  Välj ett par stora skor som inte klämmer någonstans. Att ta på sig skor kommer nämligen inte att vara din livs härligaste upplevelse.

Q: Ska man bo i Sälen eller Mora?
A: Smaksak. I Sälen får du sovmorgon (till klockan tre…) men i Mora är du hemma när du kommer fram. Tyckte dock det var skönt att åka bussen tillbaka till Sälen efter målgång. En timme att bara sitta och småslumra lite. Jag hade valt Sälen om jag skulle göra om det. Man missar mässan vid nummerlappsutdelningen i Mora men efter vad jag hörde var den inte så mycket att ha ändå! Det gick smidigt att hämta nummerlappen i Sälen dagen innan.

Q: Vad äter man till frukost?
A: Jag åt en stor portion gröt. Som alla andra morgnar. Fast tre timmar tidigare än vanligt…

Q: Hur sent får man slänga in överdragskläderna?
A: Nästan hur sent som helst. Du behöver inte frysa länge. Är du ändå rädd för att frysa kan du ha på dig en regnponcho alt armvärmare i starten. Ponchon kan du slänga och armvärmarna går att rulla ner.  Har du en gammal underställströja att offra kan du klippa av ärmarna och använda dem i starten. Så kan du slänga dem sen. Sparar några gram jämfört med att bära runt dem sen.

Q: Hur lång tid innan behöver man vara i starten?
A: Vi var där en halvtimme innan men stannade för länge i bilen pga regnet. Ingen bra idé då vi inte hann med bajamajakön. Bajamajorna är inte överdimensionerade i sitt antal, så har du planer på att hinna dit så bör du nog vara ute ur bilen en halvtimme innan…. Och nej, du behöver inte räkna med bilköer och rusningstrafik. Sälen en sommarmorgon kl 05.00 är stillsamt…

Q: Hur mycket ska man äta?
A: The more the merrier. Framför allt för huvudet. Ät mer än du tror för att hålla humöret. Ät lite i taget men kontinuerligt så har du huvudet med dig hela vägen.

Q: Vågar jag anmäla mig?
A: Ja såklart. Man känner sig nog aldrig riktigt redo för en sån här grej. Men på något konstigt vis går det ändå. Och vädret kan ju bara bli bättre till nästa år!

Typ så. Hoppas ni fått svar på era frågor. Annars fråga igen så kompletterar jag.

 

4 Kommentarer

 • Svara
  Trail och Inspiration
  27 augusti, 2017 kl 19:29

  Jag är verkligen sugen. Men räcker nog med 45 km.
  Samtidigt som jag tänker; 90 km…. Jag har ju ett ÅÅÅÅÅR på mig. Hahaha! ;-)

  • Svara
   Anna
   28 augusti, 2017 kl 07:37

   Tänker att du gillar första halvan bättre som den trailräv du är. Och den får du ju inte om du springer 45. Just sayin’…..

 • Svara
  A-mamman
  28 augusti, 2017 kl 09:33

  Tack för svar! Jag har ju någon slags störning som gör att jag tycker det är jättekul att läsa sådant här fast jag aldrig kommer att springa ett liknande lopp! Men egentligen kanske det inte är konstigare än att vara besatt av Formel 1 fast man mest åker buss? Eller kolla på all j-a fotboll på TV fast man själv knappt kan fösa en boll genom trädgården.

 • Svara
  Jenny/Vastaisku ankeudelle
  30 augusti, 2017 kl 13:17

  Ett stort tack! Man får se om jag vågar anmäla mig :)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.