Aktuellt

Det där med mat – ett länktips!

Jag brukar inte beröra ämnet mat så mycket. Mest för att det är typ världens största ömma tå. Det finns så många uppfattningar om vad man ska och inte ska, vad man dör av och vad man bara måste. Det går så mycket trender. Och jag orkar inte med att alla ska bli glutenintoleranta på beställning, och att ingen vågar äta en potatis. Därför är det skönt när någon annan skriver om ämnet. Någon som gör det lätta så lätt. Utan att krångla.

Läs Katarinas blogginlägg idag. Om hur man undviker att äta för mycket av fel saker. Se samtidigt hennes semlor på instagram. Här snackar vi balans!

Jag gillar speciellt punkt 3 – do not stay hungry. Har aldrig förstått det där med att inte vara mätt. När jag är hungrig tänker jag ju bara på mat och hade kunnat äta en elefant om den kom i min väg. Varför inte vara mätt och orka tänka på något annat?  Jag noterar ofta i lunchsammanhang att jag äter typ mest. Som en hel karl. Men sen är det å andra sidan inte jag som går och småäter hela eftermiddagen. Det känns som folk tycker det är pinsamt att äta mycket lunch, är det så???  Alla petar, lämnar och håller på…

Hade också kunnat lägga till punkten – handla när du är mätt. Det är helt otroligt vad mycket mindre man handlar när man är mätt. Har man en tendens att plocka ner dåliga saker i varukorgen är det nog mitt allra hetaste tips!

Och siste men inte minst. ”Välj dina älsklingar” är också ett fint kapitel. Katarina väljer öl och chips. Jag väljer semlor och chips. Och croissanter och cappuccino. Fast inte varje dag. Bara cappuccinon….

Äter du dig mätt? Är det pinsamt att äta upp hela matlådan?  Vilka är dina älsklingar? Och när får jag årets första semla?  Frågorna hopar sig!

18 Kommentarer

 • Svara
  andreas
  19 januari, 2017 kl 14:04

  Många verkar inte ens hinna omsätta pizzan från nyårsdagen innan de akut måste inhandla årets första semla ? För min del blir det premiär på lördag efter födelsedagslöpet.

  • Svara
   Anna
   19 januari, 2017 kl 15:18

   Jag struntade i traditionerna och pizzan. Men semlan alltså, nu har jag väntat för länge! Har också planerat premiär på lördag. Har lagt långpasset med semmelstopp efter 20 km….. Fyller du på lördag?

   • Svara
    andreas
    19 januari, 2017 kl 15:35

    yes, nyårspizza is crazy. Det fungerar men glöm inte, det enda jag önskar mig i födelsedagspresent är att alla ska springa en halvmara! Det är ju 21/1 dessutom.

    • Svara
     Anna
     19 januari, 2017 kl 15:48

     Jag springer 30. För att du fyllde 30 för några år sen…. :)

 • Svara
  Katarina
  19 januari, 2017 kl 15:10

  ”Handla när du är mätt” är också väldigt skottsäker :D

  Mat är en känslig beröringspunkt och (ledsamt nog) en öm tå för många.

  Jag förundras hur jag stoppar in saker i munnen, och ut kommer tusentals kilometer av löpta och cyklad mil.

  • Svara
   Anna
   20 januari, 2017 kl 17:08

   Det är ju skitcoolt! Vilket energikraftverk man är liksom! Och det är liksom därför jag vill äta. För att orka. Förstår inte de som går till träningen halvdöda pga energibrist och genomför något halvdant för att orken inte finns. Waste of time liksom!

 • Svara
  Nipe
  19 januari, 2017 kl 18:10

  Ja, jag äter mig mätt. Ja, det är pinsamt att äta upp hela matlådan men nej det är inte pinsamt att äta upp all MAT i matlådan, hehe. På den tredje frågan gissar jag att du äter din första semla i helgen.
  Men intressant det där med mat, vad många det är som petar i maten på lunchen. Hur orkar de hålla ihop till kvällsmaten?

  • Svara
   Anna
   20 januari, 2017 kl 17:08

   Att äta upp hela lådan hade varit lite pinsamt ja. Framför allt hade man nog fått lite magbekymmer…. :)

 • Svara
  Nina
  20 januari, 2017 kl 10:02

  Jag äter. Punkt. Jag är nästan alltid minst i alla sammanhang, två äpplen hög som sagt, och jag äter nästan alltid mest. Jag klarar verkligen inte av att vara hungrig (ingen i min närhet klarar heller av mej då) och eftersom jag nästan alltid ”är igång” förbrukar jag massor, så ja, mat behövs. Har aldrig förstått mej på ”lite fil och en smörgås-lunchmänniskorna”, hur överlever de? Ja, jag antar att de gör det som du och jag inte gör – småäter!? Jag äter mat när jag äter mat och jag äter massor med mat. Mellanmålen är rejäla och uttänkta (oftast) och däremellan är det inget småtugg. Det är inte svårt, det är inte det!

  • Svara
   Anna
   22 januari, 2017 kl 11:10

   Fil och smörgås…. det funkar inte! Jag hade varit hungrig hela eftermiddagen! Stackars omgivning….

 • Svara
  Susanne
  20 januari, 2017 kl 10:18

  Pinsamt? Ja, kanske, men jag skäms inte. Hahaha. Har störst matlåda vid lunchbordet, och äter dessutom REJÄL frukost, mellis på förmiddag och eftermiddagen. OCH en stor middag med familjen på kvällen. Det är helt galet vad mat det går åt när man försöker äta bra mat (dvs inte godis och kakor för att komma upp i kalorinivå). Och så efter middagen, lite senare på kvällen, så måste jag ha en ”kvällsmacka” också av nått slag, för då är jag hungrig igen :) (macka, knäcke, fil och müsli etc). I alla fall är detta matintaget per dag under mängd-veckor med många mil (10-11 mil + styrka…). Jag skulle gissa på att jag ligger på ett kaloriintag på knappt 3500 kcal/dag dessa veckor för att hålla mig viktstabil. (Stämmer av ibland för att inte äta för lite). Och då ska man komma ihåg att en kvinna i min ålder (42 år) med stillasittande jobb (som jag har) rekommenderas ett kaloriintag på 1800-2000 kcal/dag… 1500 kcal extra per dag alltså. Som jag försöker få i mig via MAT. Hade absolut kunna tänka mig en semla då och då, om jag hade gillat det. Men nu tycker jag inte om varken vispgrädde eller mandelmassa så Semlan går liksom bort. :) Men en stor skål GLASS däremot…. den är svårare att motstå. Som sagt, alla har vi våra älsklingar. :)

  Det märks tydligt när jag har återhämtningsvecka att jag klarar mig på lite mindre mat. Men då minskar jag på mellanmålen och kvällsmålen. Lunchlådan alltid lika stor. Ett knep (för att slippa kommentarer om hur mycket man äter, vilket faktiskt händer!) så kan man värma direkt i lådan. Det ser alltid mer ut om man börjar ösa upp all mat på en tallrik. ;)

  Så man måste ju se det till hur mycket folk rör på sig. Du tränar ju också MASSOR Anna, klart du äter mycket. Och det som du tycker verkar orimligt lite kanske faktiskt räcker, om det enda man gör under en dag är att röra sig mellan bilen och kontorsstolen…

  Nej, fram för mycket, god, vällagad, energirik, vitaminrik MAT. Inga dieter… Och så givetvis lite utrymme för sina älsklingar då och då, oavsett om det handlar om Semla eller Glass. :)

  • Svara
   Anna
   22 januari, 2017 kl 11:12

   Eller hur! Så länge det ligger i lådan ser det hyfsat normalt ut. Men på våra mikroskopiska tallrikar blir berget i mount everest-klass. Problemet är att jag helst inte värmer i mina plastlådor och mina glaslådor har gått sönder… Måste köpa nya men den där tummen sitter hårt fast. Så länge får jag stå ut med kommentarerna :o

 • Svara
  Lisa
  20 januari, 2017 kl 12:50

  Alla är olika, som om ingen har hört det förut… Jag är den som äter så där pyttelite till lunch. Därför att jag inte gillar att äta mycket på en gång, i all synnerhet inte till frukost och lunch. Fil och flingor duger fint. Däremot på kvällen äter jag ordentlig middag med familjen. Sen är miljön, där man äter i, oerhört viktig. Får jag ingen matro och det är tråkiga (haha) människor runt omkring mig tappar jag matlusten helt. Eller om någon sitter och smaskar (haha) då kan det kvitta att äta . Japp, så är det!

  • Svara
   Anna
   22 januari, 2017 kl 11:14

   MIljön är jätteviktig. Avskyr stresslunch eller lunch bland folk jag inte känner mig bekväm med. Då minskar min aptit också, men jag brukar få i mig lådan ändå :) Men som sagt, alla funkar olika!

 • Svara
  Mari
  20 januari, 2017 kl 20:30

  Sjukt bra inlägg. Bra där! Och ja, det där med lunch…..fick en kommentar senast idag, ”jisses så mycket du äter”. Mmm, och mitt svar var faktiskt som du ovan nämner, att jag inte småäter under resten av dagen samt att jag rör på mig så förbaskat mkt hela tiden, att jag bara måste ha mkt mat. Men ja, det där att ens kommentera. Varför liksom!

  • Svara
   Anna
   22 januari, 2017 kl 11:14

   Ja varför…. ! Undrar om de kommenterar killars matlådor också? Eller är det mer ok att de äter som hästar?

 • Svara
  Ingmarie
  22 januari, 2017 kl 08:37

  Jag äter bara mat jag tycker om. Finns ingen anledning till något annat. Och om något blir över på tallriken är det för att jag lyckats hitta ett superställe med stora portioner alt är jag sjuk?

  • Svara
   Anna
   22 januari, 2017 kl 11:17

   Nej något annat äter inte jag heller. Om det inte är krisläge och jag håller på svälta ihjäl. Som efter gårdagens 35 km när det enda lunchställe som var öppet var espresso house och det enda matiga som fanns kvar var en galet tråkig laxsallad…. Men cappuccinon var god :)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.