Aktuellt

Måste banta!

Fatta vilken Aftonbladet-rubrik. Jag visste att ni skulle haja till. Men så är det. Jag måste tydligen banta. 10 kilo ska bort enligt en spännande kroppssammansättningsanalys som vi roade oss med i lördags kväll…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Feta familjen…

Vi var bortbjudna på middag och hade precis svalt det sista av lasagnen. I magen fanns sedan tidigare  en hel uppsjö av goda tilltugg. Det var då vi kom in på ämnet kroppssammansättningsanalyser och hur missvisande sånna kan bli. Som när jag blev anklagad för att vara överviktig av Herbalife för många år sedan. När personen som testade mig inte visuellt kunde se att testet visade fel eller komma på en enda rimlig felkälla förutom mina VÄLDIGT STORA BRÖST….

Och som när riktigt muskulösa människor spränger BMI-gränser i taket och får personalen på vårdcentralen att predika viktnedgång.

Med anledning av samtalsämnet berättar Fredrik om ett test han gjort på företagshälsovården. Som mätte hans handleder och med utgångspunkt från detta gav honom en matchvikt på 67 kilo. 67 kilo skulle innebära 8 kilo mindre Fredrik och en ganska utmärglad look….

Fyra nördar vid en lördagsmiddag går igång fullständigt och börjar googla handledsrelaterade kroppssammansättningstest. Såklart finns allt på Google och snart åker måttbandet fram. Vi mäter handleder och midjemått. Fyller i längd och vikt. Midjemått och vikt ska egentligen fyllas i under fem dagar, men vi har inte tid att vänta. Det här är nämligen sjukt spännande.

Anyway. Vi kollar resultaten och gästerna vid middagsbordet får en efter en domen att de är kraftigt överviktiga. Jag tittar på banoffeepajen som står framdukad och allt eftersom de andra klassas som tjockisar inser jag att det blir MYCKET banoffeepaj till mig. Slickar mig om munnen innan jag börjar mata in mina egna siffror.

Banoffeepaj

BÄM! Så kommer domen. Mina handleder tillåter mig bara att väga 48 kilo. Min tävlingsvikt är 41 kg. Det är oklart vilken tävling det gäller men jag vill ju vara fit för Helsingborg marathon nästa år…

Jag sneglar på banoffepajen. Jag har ju aldrig bantat i hela mitt liv. Vet inte ens hur man gör. 10 kilo känns som många kilo men det finns ju en uppsjö av dieter att välja mellan:

 • 5-2 går bort. Klarar inte av att gå hungrig och hela familjen skulle göra slut med mig pga av mina raseriutbrott.
 • LCHF. Alltså jag gillar smör och grädde. Men det är för mycket kött för mig. Dessutom vill jag ju ha semmelbulle till grädden och då faller liksom konceptet…
 • Flygvärdinnedieten. Är det då man får äta sockerbit och kaffe till frukost? Byta gröt mot sockerbit? Njäe, det kommer inte att hålla.  Dessutom kan jag inte bara äta upp gammelsvärfarfars sockerbitar så där. Vi har ju ett paket i skåpet BARA till hans kaffe de två gånger om året han kommer på besök….

Så tänker jag på Fredrik Paulún och alla dieter han liksom hittat på och marknadsfört sig rik på. Typ Dash-dieten = ät vanlig mat och undvik fettrika sötsaker (no shit!). Då borde jag också kunna komma på en diet. Sneglar en gång till på banoffeepajen framför mig och så slår det mig! BANOFFEEPAJDIETEN!

Alla vid bordet är rörande överens. Det låter som en bra diet. Grädde, kolapaj och bananer. Hela kostcirkeln. Värt att prova. Lyckas vi inte gå ner tio kilo var, har vi i alla fall varit lyckliga på vägen.

Här kan du se om du också behöver gå ner 10 kilo och därmed borde testa min nya diet!

32 Kommentarer

 • Svara
  Erika - Löpningen & Jag
  10 oktober, 2016 kl 14:02

  Hahaha, herregud alltså. Det finns ju så mycket att säga om det här men jag skrattar bara istället, det är ok va? xD

  • Svara
   Anna
   10 oktober, 2016 kl 22:11

   Helt ok! Mycket bättre att skratta än att gråta liksom :)

 • Svara
  Mari
  10 oktober, 2016 kl 18:05

  Hahahaha… jag dör! Så jäkla bra. Eller dåligt. Så himla missvisande. Så fruktansvärt. Tråkigt för de som faktiskt tror på det där.

  • Svara
   Anna
   10 oktober, 2016 kl 22:13

   Ja men eller hur! Tänkte på det när jag fick domen av herbalife. Fatta hur många tonåringar som får fel bild av sig själva. Som relik från stenåldern är man ju inte lika känslig för sånt här, men det kan ju verkligen slå fel!

   • Svara
    Mari
    11 oktober, 2016 kl 06:34

    I dagens samhälle kan det slå riktigt riktigt fel. Uscha. Det är ju det här vi måste få stopp på. Det är ju det här och givetvis mycket mer som får oss och våra ungdomar att göra/må som dom gör.

 • Svara
  Magdalena
  10 oktober, 2016 kl 19:00

  Seriöst, 16kg fr tävlingsvikt och 8kg fr idealvikt! Och jag beskrivs i vanliga fall som lång och rätt smal, bmi på typ 20,5.
  Inte lätt med smala handleder och icke-midja.

  • Svara
   Anna
   10 oktober, 2016 kl 22:14

   Fatta vad mycket mer croissanter man hade fått äta om man haft lite tjockare handleder! Kanske skulle ta och börja träna upp lite handledsvolym? :)

   • Svara
    Magdalena
    11 oktober, 2016 kl 08:49

    Och för oss med handledsskada är det lite svårt att träna upp just den lilla muskeln… Fast, jag är ingen croissant-ätare direkt men det är kanske där de kalorierna sätter sig – värt att pröva!

    • Svara
     Anna
     11 oktober, 2016 kl 11:11

     Haha, alltid värt att pröva croissanter! Eller så lindar du den bara runt handleden innan du mäter :)

 • Svara
  pernillabredolt
  10 oktober, 2016 kl 19:22

  Älskar inlägget! Så kul att de kallar det för flygvärdinnedieten. När jag gjorde ”walk a mile” som det heter på SAS och man får var amed på en annan avdelning en dag var jag flygvärdinna och det var banne mig ingen dietmat man fick som värdinna utan en bricka med stora portioner fullt hälsosam mat som skulle intagas X antal gånger per dag så att man ska vara fit for flight så man är klar i huvudet om det skulle hända något samt orka arbeta!

  • Svara
   Anna
   10 oktober, 2016 kl 22:16

   Vilken lyx! Annars är ju inte flygplansmatportionerna kända för sin stora storlek :) Det kanske borde heta resenärsdieten istället :)

 • Svara
  Marie
  10 oktober, 2016 kl 19:32

  Skulle vilja varit med på middagen och följa er diskussion.?
  Men tänk att det finns människor där ute som verkligen tror på alla dessa dieter.
  M

  • Svara
   Anna
   10 oktober, 2016 kl 22:20

   Ja, det var en riktigt spännande diskussion som liksom urartade när vi började fundera på varför de ville ha vikten fem dagar i rad… Det slutade med tarminnehållets påverkan på vikten, viktnedgång genom toalettbesök och att Björn Ferry hade gjort i brallan på ett hotellrum…. Du kanske ska vara glad att du inte var där :)

 • Svara
  Malin - Lite Längre
  10 oktober, 2016 kl 20:27

  Haha, underbart inlägg! Jag låg faktiskt bara ett kilo från idealvikt, 10 från tävling. Och jag som tycker jag borde gå upp de kilon jag tappade med cellgifterna. Men det kanske är benrangel till cancerpatient som är idealet?!

  • Svara
   Anna
   10 oktober, 2016 kl 22:24

   Vore ju sorgligt om benrangel skulle vara idealet… Men jag tänker om man tränar upp handlederna så de blir mer omfångsrika så får man ju väga mer… Styrketräning för handleder – ett nytt pass på gymmet! Eller så struntar du i formeln och äter upp dina kilon, det tror jag blir bäst :)

 • Svara
  Fredric
  10 oktober, 2016 kl 20:35

  Trodde vi var överens om att jag skulle klippa dig och smörja in med L300 efteråt, så att du skulle få gå ned i vikt mm. med min hjälp?! Körde testet och skulle tydligen gå ned 19,8 kg för att få tävla. Låter rimligt, men jag kör lökdieten, springer stenhårt, alla kom sist, alla grät – inte jag, jag vann, fungerar för mig ;-)

  • Svara
   Anna
   10 oktober, 2016 kl 22:25

   Lökdieten verkar onekligen bra. Fast inte lika god som banoffeepajdieten. Dessutom tror jag den genererar mer gaser. Fast det kanske är de som driver upp farten? :)

 • Svara
  Ida
  10 oktober, 2016 kl 20:41

  Får jag vara med i er banoffepaj-bantningsklubb? Tydligen har jag också 10 kilo att ta bort innan jag når tävlingsvikt! Jag menar det känns ju helt rimligt att jag ska väga 49 kilo till mina 168cm, jag kommer vara jättesnabb när det bara är skelett att släpa runt på!

  • Svara
   Anna
   10 oktober, 2016 kl 22:27

   Alla är välkomna i min bantningsklubb. Avgiften betalas i banoffeepaj som skickas med rekommenderad post :)

 • Svara
  hopihopi
  10 oktober, 2016 kl 21:07

  Jag låg faktiskt 2 kilo under min idealvikt… Hmm. Undrar just ifall jag fyllde i det korrekt :)

  • Svara
   Anna
   10 oktober, 2016 kl 22:27

   OJ! Då är du den första jag hört talas om på rätt sida strecket. Har du jättebreda handleder? :)

  • Svara
   Therese
   11 oktober, 2016 kl 10:24

   Samma här, och två kg över tävlingsvikt. Jag som var förberedd på något helt galet blev nästan lite besviken haha. Men jag förstår inte alls hur dom räknar.. BMI på strax över 20 som idealt är ju helt normalt men jag som är precis över 150 ”får” väga mer än Anna.

   • Svara
    Anna
    11 oktober, 2016 kl 11:10

    Det verkar baseras helt på handlederna. Typ som att smala handleder betyder att du har tunt skelett och borde väga mindre. Så har du lite bredare handleder får du säkert väga mer. Mina är rätt pinniga… Orättvist är det i alla fall. Eller rättvist, för ju mer övervikt man har ju mer banoffeepaj får man :)

 • Svara
  Kari
  10 oktober, 2016 kl 21:30

  Jag går rakt mot banoffeepajen utan att passera start. Jag har nämligen blivit testad av en PT på ett proffsgym där man inte bara matade inte data i en maskin utan också fick göra praktiska tester. Jag fick toppbetyg på styrka, smidighet och kondition men när det gällde kroppsammansättning tittade han allvarligt på mig och deklarerade att jag var ”oacceptabelt tjock”. Jag protesterade men fick höra att jag borde tänka på mitt hjärta… Och så undrar de varför tjejer har ätstörningar – och varför jag inte har någon PT!

  • Svara
   Anna
   10 oktober, 2016 kl 22:28

   Haha! Vilket charmtroll! klart du ska ha banoffeepaj. Ge lite till pt:n också. Jag tror man blir charmig av banoffeepaj, han kan behöva det :)

 • Svara
  Mia
  10 oktober, 2016 kl 21:34

  Hostar genast ut bridgeblandningen jag har i munnen. Eller inte…

  • Svara
   Anna
   10 oktober, 2016 kl 22:30

   Alltså bridgeblandning…. den hade jag hostat ut även om jag vägde 40… Så läskigt liksom! Barndomsminnen från farmors godisskålar. Också sånna där ananaskarameller och romerska bågar… :)

 • Svara
  Gert
  11 oktober, 2016 kl 09:33

  Jag föredrar banoffeepajdieten.Den förebygger ju dessutom anorexia. :)

  • Svara
   Anna
   11 oktober, 2016 kl 11:07

   Jättegod är den dessutom. Win win liksom!

 • Svara
  anneliten
  11 oktober, 2016 kl 10:08

  Med en sådan lockande diet så måste jag nog också banta… Gör genast testet och bävar inför resultatet eftersom jag har väldigt smala handleder… Hmm. Inte så illa ändå – bara ett par kg från idealvikt :-) Det fixar jag snabbt med lite banoffepaj. Recept tack!

  • Svara
   Anna
   11 oktober, 2016 kl 11:07

   Ska försöka få tag i det! Jag vill väldigt gärna ha det själv. Men så synd att du bara har ett par kilo över. Då får du ju inte alls lika mycket paj som jag :)

 • Svara
  Marina
  11 oktober, 2016 kl 20:24

  Alltså vilket galet sätt att räkna på!!! Jag, som enligt både mig själv och alla andra är smal och alltid har varit, ska tydligen banta 5,5 kg för idealvikt och 12-13 kg för tävlingsvikt. Jag hade ju försvunnit!
  Tänk om det finns folk som på allvar tror på uträkningen!?

  //Marina 56 kg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.