Aktuellt

Lurad av superfood, rawfood and you name it

Jag älskar raw food. Mycket för att jag älskar nötter och raw food ÄR typ nötter…

rawfood

Jag äter mycket ”nyttig” mat men inte nödvändigtvis för att jag tror det ska få mig att leva till jag blir 118. Men för att jag tycker det är gott och mår bra av det. Därför.

Jag förstår att agave och honung också är socker. Att det inte är bra att äta obegränsat bara för att det är trendigt.

 

Fil 2016-04-11 14 09 19

I senaste numret av Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur listar de fyra dyra luringar om mirakelmat. Jag sammanfattar:

Agavesirap. Trendigt som attan men enligt artikeln ”en hårt processad produkt från liljeväxten Agave som också är huvudråvaran i tequila. Inte ett dugg nyttigare än vanligt socker från sockerrör eller sockerbeta, bara dyrare!”

Chiafrön. Lever glansdagar i chiapuddningens tidsepok. Näringsrika men…. ”eftersom portionsstorleken bara är ett par gram bidrar det inte med mycket nyttigheter. Dessutom är det oklart hur mycket kroppen kan tillgodogöra sig av hela frön”.

Cashewnötter. Fint näringsinnehåll och en basvara i det råa köket. I verkligheten är de inte råa utan har alltid ångats för att kunna avlägsna skalet. En luring för rawfoodfantasterna men för oss övriga spelar det ju ingen roll.

Mandelmjölk. Som ersättning för den numera livsfarliga komjölken… Artikeln låter oss dock veta att det inte precis är någon hälsodryck. ”Rent näringsmässigt kan den liknas vid vatten som smaksatts med mandel. Förutom vitamin E är näringsinnehållet nära noll om den inte berikats på konstgjord väg”. Galet dyrt vatten alltså!

Jag är nog inte så lättlurad. Låter mig inte förledas så mycket av trender. För jag är medveten om att dagens mirakelmat mycket väl kan vara ”dåligt för hälsan” om något år. Och att det som är mindre bra idag förmodligen är morgondagens superfood.

Ja ni har väl hört den om äggen…

5 Kommentarer

 • Svara
  traningsgladje
  11 april, 2016 kl 14:48

  ingenting är så nyttigt att man kan äta enbart det. typ så. det blir lite knepigt när man ska jämföra såhär, eller – problemet är iof snarare att man inte jämför alls. allting beror ju på. hur långt är ett snöre osv…

  • Svara
   Anna
   12 april, 2016 kl 09:06

   Nej visst är det så. Och ingenting heller så onyttigt att man ALDRIG kan äta det. Inte ens potatis :)
   Det som blir märkligt är när vi betalar svindyra pengar för bär från sydamerika när våra egna gratisbär i skogen är precis lika bra :) Det är så lätt att falla för trender och sluta tänka själv!

 • Svara
  Andreas
  11 april, 2016 kl 19:46

  Undra om man får något gott om man rör ihop agave, cashew, ägg och mandelmjölk och gräddar. Sen toppa med lite chia!

  • Svara
   Anna
   12 april, 2016 kl 09:06

   Alltså äggen känns lite malplacerade….

 • Svara
  anneliten
  13 april, 2016 kl 18:32

  Jag tänker på den där australiensaren som bara åt saker som marknadsfördes som nyttiga (hälsobars, färskpressade juicer osv) – han fick i sig massor av socker och fick typ fettlever på 5 veckor. Mr Sugar tror jag programmet hette. Gick för några veckor sedan på SVT så kanske finns det kvar på Play? Det var intressant hur som helst!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.