Aktuellt

GPS gone bananas

Alltså jag lär mig aldrig. Jag borde ha slutat lita blint på gps:er efter senaste årens äventyr. Ändå glömmer jag bort och sätter gång på gång min fulla tilltro till en bit halvkass elektronik.

Fil 2016-04-03 14 27 23

Tanken var att jag skulle cykla hem från dotterns orientering på andra sidan Skåne. Med färdvägen programmerad i klockan. Såklart utan backup i form av karta (efter en gång på orientering skulle jag nog i alla fall kunna se skillnad på en väg och en brunn).

När jag ska sätta mig på cykeln strejkar gps:en och rundan går inte att se. Utan gps-spår kommer jag ALDRIG att komma hem. Jag har två alternativ:

 1. Sitta och vänta på orienterarna. Utan ytterkläder och med cykelskor på fötterna… Långsamt frysa ihjäl och svära över uteblivet långpass. Med hjälmen på.
 2. Chansa. Jag vet att jag ska åt sydväst. Hur svårt kan det bli? Eller kanske snarare: hur långt???? Ser mig själv landa någonstans i Göteborgstrakten, utsvulten och ledsen…

Anyway. Fredrik är smart. Han säger åt gps:en att leda mig hem, via någon spejsig funktion. Det blir en annan väg än tänkt, men en väg. Jag är glad och ger mig av.

Fil 2016-04-03 14 27 08

Det går strålande. Milen tickar, timmarna går. Efter 7 mil når jag Eslöv. Typ nästan hemma. Härifrån hittar jag i sömnen. Ändå väljer jag att följa spåret. Och det är nu det går bananas. GPS:en leder mig i cirklar. På grusvägar dessutom.

Och som den guldfisk jag är litar jag mer på min GPS än på mitt eget lokalsinne. Snurrar snällt runt ett par varv innan jag äntligen får lämna Eslöv.

Så här i efterhand är jag glad att jag tog mig därifrån. Jag kunde ju ha snurrat där fortfarande om det velat sig riktigt illa. Långpasset som aldrig tog slut liksom…

karta

Nästa gång tar jag karta.

12 Kommentarer

 • Svara
  anneliten
  3 april, 2016 kl 21:51

  Fredrik säger åt GPSn… Den var bra! Kanske är det snart (eller redan) verklighet – att kunna prata med sina prylar :-)

  • Svara
   Anna
   4 april, 2016 kl 08:07

   Hade varit supersmart ju. Så hade man inte behövt ramla omkull varje gång man ska trycka på alla knappar…

 • Svara
  Gert
  4 april, 2016 kl 09:12

  Försök med kompass nästa gång Anna. :)

  • Svara
   Anna
   5 april, 2016 kl 10:05

   Fast jag blir yr av kompasser… jag följer min dotters teori om att norr alltid är dit näsan pekar….:)

 • Svara
  Mia
  4 april, 2016 kl 11:49

  Karta och kompass är bra grejer. Men min erfarenhet berättar att det kan gå åt helvete då också. Brutalt åt helvete… Det finns med andra ord inga garantier för nåt :D Det hade dock varit sorgligt om du snurrat runt Eslöv fortfarande. Antar att det är svår tatt uppdatera bloggen från cykeln…

  • Svara
   Anna
   5 april, 2016 kl 10:07

   Du och jag i Sälen Mia. Vi kanske ses någonstans i ett träsk när vi båda hamnat brutalt fel…. Jag är livrädd :) Och i träsk kan man inte heller uppdatera bloggar….

 • Svara
  Mari
  4 april, 2016 kl 19:25

  Haha, jösses. Heja dig! jag hade satt mig vid väggrenen och låtit någon hämta mig :)

  • Svara
   Anna
   5 april, 2016 kl 10:08

   Ja det kan vara lite frestande ibland. Fast hittills har det bara hänt en gång att jag ringt efter hämt/hjälp. På det där berget med vildsvin i Frankrike. Fast då kunde ändå ingen förstå var jag var. Hallå. Bredvid ett stort träd liksom…

   • Svara
    Mari
    5 april, 2016 kl 19:17

    Haha, märkligt att dom inte fattade var du var. Hur tydligt som helst ju… :)

 • Svara
  Ingmarie
  5 april, 2016 kl 04:14

  Oavsett så blir det ju väldigt spännande! Jag tycker telefonen funkar utmärkt. Laddar ner området jag ska röja på innan om och i fall att man plötsligt saknar täckning. :-)

  • Svara
   Anna
   5 april, 2016 kl 10:09

   Smart att ladda ner! Har jag inte tänkt på. Mest blivit arg över dåligt internet ibland… När man cyklar är det tråkigt att behöva stanna i varenda korsning och plocka upp telefonen. Då är det smidigare med strecket på gps rakt framför sig. I alla fall när den fungerar….

   • Svara
    Ingmarie
    6 april, 2016 kl 04:30

    Du kan göra det offline med! Vill du kan ”Googleisa” (jag kallar henne så) t.o.m guida dig så behöver du inte ens kolla på sträcket. :-)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.