Aktuellt

Löpskolning med New Balance

Löpskobranschen är en bransch i ständig utveckling. Med målet att ta fram de där ultimata skorna med den perfekta löpfeelingen. För att vi löpare ska kunna njuta maximalt på våra rundor.  Och det är vi naturligtvis extremt glada för!  

Detta inlägg är skrivet i samarbete med New Balance.


New Balance BoracayV2. 

Efter några år av minimalistiska skor ser det ut som dämpningen är på väg tillbaka, men till skillnad från förr inte på bekostnad av löpkänslan. Skorna ska fortfarande vara lätta och medge ett bra löpsteg.

New Balance är ett företag som satsar mycket på löpning, och deras två slogans ”Data to design” och ”Always in Beta” tyder på en vilja att ständigt utveckla sina produkter.  Deras teknologi Fresh Foam utvecklas kontinuerligt för att hela tiden kunna förbättra löpupplevelsen och ändå ge en bra dämpning. Teknologin har tagits fram genom databaserade löptester på mängder av löpare för att kunna dra slutsatser om vilken typ av dämpning som behövs och var.


New Balance 1080

Under 2016 kommer den senaste versionen av Fresh Foam att finnas i såväl den prisbelönta 1080-serien som i den lite mindre dämpade BORACAYv2. Båda skorna är anpassade för ett neutralt steg och medan 1080 är mer avsedd för mängd är Boracayv2 lite mer inriktad mot fart. Senare i vår lanseras en sko för pronerande fötter.

Jag fick testa Boracayv2 och gillar skon. Den är lätt trots sitt ”uppbyggda” utseende och känns mjuk och behaglig på foten. Skon har fin löpkänsla och jag gillar det låga droppet på bara 4 mm som ger en platt kontakt med marken. Skon har en extremt mjuk ovandel som känns skön mot foten.

Jag tog med mig mina nya skor för en omgång löpskolning. Så här:

Låg skipping
Rörlighet och styrka för vrist och fot. Mjuk rörelse i vristen under långsam förflyttning framåt. Normal armpendling. Hög höft och blicken framåt. lågskipp

Hög skipping / höga knän
Samma som ovan men dra upp knät högre. Tränar rörlighet och styrka för höftböjare samt befrämjar god fotavveckling. Spänn bålen, håll höften hög och luta ej bakåt. Normal armpendling.

Hälsparkar
Snabba uppdrag av hälen mot rumpan. Tränar rörlighet, snabbhet och kroppshållning. Luta dig svagt framåt i överkroppen och pendla med armarna.
hälkick

Indianhopp
Direkt från skolgympan årskurs fem. Tränar spänst i frånskjutet samt styrka rörlighet i höftböjaren. Hoppa högt snarare än långt. Motsatt arm och ben!
indianhopp

Sprättsteg
Lite klurig övning med syfte att öva upp ett aktivt frånskjut. Jobba med helt raka ben. Sprätta fram och sätt fokus på att skjuta ifrån med foten snarare än att ”dansa kalinka” . Jobba på främre fotbladet.
sprättsteg

Mångsteg
Övergripande övning som tränar såväl spänst, frånskjut och styrka i höftböjare. Dra upp knät och försök bli hängande i luften. Som ett jättelöpsteg…
mångsteg

Löpskolning är ett fantastiskt verktyg för att förbättra sitt löpsteg. Trots det är det ofta den biten som förhandlas bort för en extra kilometer löpning. Jag vet av egen erfarenhet…

För att få löpskolningen att verkligen bli av brukar jag planera in den mellan uppvärmning och intervaller. Då får jag en chans att få upp värmen lite extra och komma riktigt redo när det sedan är dags att sparka igång det tunga arbetet.

Jag brukar köra varje övning 2-3 gånger över en 20-30 meter lång sträcka. Gärna i svagt motlut.  Lite spänst i benen gör verkligen underverk för löpsteget.

Så: Planera in och genomför. Så får du skörda frukten i form av förbättrade resultat vad det lider!

Skorna finns bland annat att köpa på Löplabbet och Sportamore.

Detta inlägg är skrivet i samarbete med New Balance.

10 Kommentarer

 • Svara
  Elin
  2 februari, 2016 kl 14:56

  Tack för peppen! Jag tänker att jag ska – och så blir det inte av. Skönt att höra att jag inte är ensam ;-).

  • Svara
   Anna
   2 februari, 2016 kl 20:20

   Nej du är nog ganska normal :) Men det känns himla bra när man väl gör det och jag tycker jag blir så skönt uppvärmd inför intervallerna sen.

 • Svara
  hejaerika
  2 februari, 2016 kl 18:15

  Dom där Boracy ser ju kanon ut. (Och INTE rosa?! Har vi girls blivit bönhörda, typ?) Jag köpte Zante i höstas och även om jag inte hunnit springa många kilometer med dom än, så känns dom kanon på foten :)

  • Svara
   Anna
   2 februari, 2016 kl 20:21

   Gillar färgen jättemycket! Härligt vårig. Nu väntar jag bara på våren…. :)

 • Svara
  Nina
  3 februari, 2016 kl 07:38

  Lite lätt nostalgisk när jag ser NB-skor. Det var i sådana jag blev löpare på riktigt. Naaaw på det ?
  Tack för löpskolningsinspis, ska flika in det i rundan som jag precis är på väg ut till!

 • Svara
  Mari
  3 februari, 2016 kl 18:13

  Säger som Erika, woohoo..Dom är inte rosa :)

 • Svara
  Fresh foam, ny löpkänsla från New Balance - uppochhoppa.seuppochhoppa.se
  11 februari, 2016 kl 15:19

  […] Anna, som också provat New Balance Boracay ger er jättefin film med exempel på löpskoövningar här, kolla in!  […]

 • Svara
  Börja Spring
  14 februari, 2016 kl 17:44

  Superbra tips och bra med film så man ser hur det ska utföras :)

  • Svara
   Anna
   15 februari, 2016 kl 11:45

   Kul att du gillar! Lycka till med löpskolningen!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.