Aktuellt

Höjdmeter och tillförlitlighet…

Lurar med mannen på min torsdagstradition. Långpass med cappuccino that is. Han väljer plats och det blir Söderåsen som ska få den stora äran. Som om det finns någon cappuccino där…

Fil 2016-02-18 14 03 28

Backar finns det dock gott om, och redan efter någon kilometer börjar stigningarna. Det har snöat och frusit under natten och Icebugsen är i tjänst. De väger 4 kg var. I alla fall känns det så när marken sluttar uppåt. Benen väger bly och tungan dinglar fint vid knäskålarna.

Efter en näradödenupplevelse till start kommer benen igång och det blir trots allt ett gott pass.

I brist på ute-cappuccino får vi ta den hemma. Medan baristan jobbar, kollar jag nyfiken klockan för att se hur många höjdmeter det egentligen blev. Vill ju liksom ha bekräftat att det verkligen var apmånga branta backar och inte bara jag som var klen….

Min Garmin Forerunner 620 visar 770 höjdmeter och jag är stolt som en tupp. Äntligen har jag fått ett ordentligt backpass i benen.  Men lyckan blir inte långvarig. För Fredrik har bara sprungit 380 höjdmeter. Med en antik Garmin Forerunner 310 xt från medeltiden. Samma märke halva höjden.

Inte undra på att jag blev tröttare än honom…

Efter djupgående analys av höjdkurvor på kartan ger vi gamla klockan rätt. Eller mindre fel. Det var bättre förr!

höjdkurvaNever trust a höjdkurva

13 Kommentarer

 • Svara
  Rund är också en form!
  18 februari, 2016 kl 15:39

  Finns det inte ngn pryl man kan sätta runt fotleden som ska mäta höjdmeter bättre…? *spånar*

  • Svara
   Anna
   18 februari, 2016 kl 15:57

   Finns säkert. Egentligen bryr jag mig inte jättemest. Är nog ingen riktig trailnörd på så vis… Men just idag ville jag hitta en bra ursäkt till att jag blev så trött :) Sen kom jag på att jag kunde skylla på skorna istället….Icebugs väger ju som en smärre ångvält…

 • Svara
  Kari
  18 februari, 2016 kl 17:19

  Man undrar ju var Garmin håller på med ibland? Min splitter nya Fenix 3 har mycket sämre GPS än min tidigare Forerunner 110 (sju år gammal, billigaste modellen) och mäter upp till 10% längre än vad det verkligen är. Visst kan den göra en massa annat också men poängen är ju GPSen…

  • Svara
   Anna
   19 februari, 2016 kl 11:50

   Skitskumt ju. Man tänker ju att saker ska bli bättre, inte sämre….

 • Svara
  Anna Jansson
  18 februari, 2016 kl 19:52

  Välkommen till Jönköping, här har vi många höjdmeter. Särskilt när man cyklar… Jag och en kompis försökte också mäta och jämföra (läs tävla) men det berodde lite på hur klockan mätte också luskade vi ut. Barometer-mätning tror jag var den säkraste sorten.

  • Svara
   Anna
   19 februari, 2016 kl 11:51

   Jo tack, jag har cyklat förbi där en gång på en Vätternrunda… Måste vara grymt bra för backstyrkan. Får nog komma förbi på backträningsläger :)

 • Svara
  Ingmarie
  19 februari, 2016 kl 05:24

  Men du vet väl att i snö blir det x2? ;-) Jag är nyfiken på att veta hur mycket det felar om backarna är väldigt branta/tvära. Eller hur sträckan felar om det är väldigt slingrigt. För felar gör det garanterat….

  • Svara
   Anna
   19 februari, 2016 kl 11:52

   Så mycket snö har vi inte i Skåne :) Man ser fortfarande gräset…. Felar gör den helt uppenbarligen. Nästa gång får jag springa med alla husets samlade klockor och se vilken som är bäst!

   • Svara
    Ingmarie
    20 februari, 2016 kl 03:35

    Vi får göra en studie som ger klarhet! ;-)

 • Svara
  Daniel
  19 februari, 2016 kl 08:38

  Var det inte så att de äldre Garmin inte hade en inbyggd höjdmätare. utan när man laddade upp passet så hämtades höjdnivåerna från en databas för de olika gpspositionerna. Denna metod ansåg säkrare har jag för mig jag läst.

  • Svara
   Anna
   19 februari, 2016 kl 11:53

   Så är det kanske. Man kunde korrigera i datorn, så att den räknade på karta och inte tog infon från klockan. Då kapade den 470 höjdmeter och fick ett rimligare värde och mer i överensstämmelse med den gamla.

 • Svara
  Gert
  19 februari, 2016 kl 10:19

  Din höjdkurva ser ut som min puls när jag springer. :)
  Varför inte åka till Paris och springa uppför trapporna i Eifelltornet. :)

  • Svara
   Anna
   19 februari, 2016 kl 11:54

   Det hade varit något. Måste bara utrymma turisterna först! Eller de kanske utrymmer sig själva av odören när jag kommer svettandes förbi…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.