Aktuellt

Vi måste snacka Vegorätt…

Såg ni programmet häromdagen? Sveriges första vegetariska matprogram. Jag satt bänkad i alla fall.

Och så sågat det blev. Överallt läser jag om folk som blivit galna, lagt sig i fosterställning och skrikit efter kött, dött präktighetsdöden och inte ens uthärdat alla trettio minuter. För programmet befäster alla fördomar om vegetarianer. Som flummiga människor med kål i håret (!), sand mellan tårna och med liv som bara är sååå ljuvliga. Jag förstår kritiken.

image

Läs här, här och här för fler recensioner.

Jag är inte det minsta ljuvlig. Har inte ens en hatt. Men jag älskar vegetarisk mat och önskar hela världen att upptäcka hur gott det kan vara. Därför är det synd om det blir så flummigt att det avskräcker vanligt folk. Jag blev inte avskräckt dock, jag vet att man inte behöver äta frukost på en höbal för att äta vegetariskt.

Däremot insåg jag att jag BEHÖVER en Vitamix. Jag vill också kunna göra cashewmajonnäs så len att att det vattnas i munnen bara av att titta på den…  Synd att den kostar som en smärre utlandsresa!

Vad tyckte du om programmet?

22 Kommentarer

 • Svara
  andreas
  21 januari, 2016 kl 15:55

  Inte tittat än men följt kritiken. Per morberg lagar också mat ute vid havet, inte blir det ramaskri för det. Ett matprogram 2016 är inget roligt att titta på om det bara är ett kök rakt upp och ner där det lagas mat från ett recept uppifrån och ner. Problemet kanske är att folk behöver losen up lite själva och få lite självdistans? Många verkar göra det till onödigt stor grej med att utesluta kött och där verkar de som programmet fyller en funktion, sluta konstla till det, ha roligt. Men det som kanske folk verkar ha förväntat sig är någon form av näringslära. Typ ”de här bönorna är bra att göra burgare på då får man i sig de här och de här som man också får i sig via köttfärs” eller nått. Nu blev jag sugen på min sambos bönburgare. Skulle kunna äta dem dagligen.

  • Svara
   Anna
   22 januari, 2016 kl 11:47

   Bönburgare är jättegott! Gärna med lite nötter i för crunch :) Nu blev jag också sugen!

 • Svara
  Erika
  21 januari, 2016 kl 18:19

  Jag såg avsnittet, är själv inte vegetarian men har ett mål om att få in mera vegetarisk i min matlagning/kost ☺ ( jag kan inte säga att äter speciellt mycket rött kött utan oftast blir det kyckling.) Jag är inne på samma spår som Andreas här ovan angående vad folks förväntningar nog var inför programmet.
  Jag tyckte att programmet var inspirerande och hade en härlig atmosfär, kändes lite som att hänga med kompisar och laga mat ☺ kan jag förstå de synpunkter som tagits upp – ja absolut men samtidigt så anser jag att man bör ge det en chans till.

  • Svara
   Anna
   22 januari, 2016 kl 11:50

   Absolut. Jag hade inga större problem med det. Man får ju välja om man vill fokusera på kålen i håret eller recepten som faktiskt såg riktigt goda ut!

 • Svara
  Träningsblogga-Ida
  21 januari, 2016 kl 19:56

  Såg inte programmet, men tror att jag måste. Vill ju veta vad det är som alla pratar om!

  • Svara
   Anna
   22 januari, 2016 kl 11:51

   Haha, det har verkligen blivit en snackis. Du får nog gå in och kolla så du inte är helt bortkommen vid fikabordet på jobbet :)

 • Svara
  Malin
  21 januari, 2016 kl 21:32

  Låter ju onekligen spännande det där! Kanske måste kolla in det bara för att se med egna ögon. Jag som också älskar vegetariskt och yoga men nog aldrig skulle beskrivas som hippie…

  • Svara
   Anna
   22 januari, 2016 kl 11:53

   Ja det är bäst att bilda sin egen uppfattning. Och det såg faktiskt gott ut :)

 • Svara
  Anna Timan
  21 januari, 2016 kl 23:28

  Jag håller med dig helt och hållet! Innan programmet sändes skrev jag detta, http://timans.se/vegoratt-vi-ses-i-soffan-ikvall/ , där jag funderade över vem den tänkta mottagaren skulle bli. Att människor ska bli avskräckta från att äta vegetariskt är så himla tråkigt och ledsamt. Jag blev besviken på programmet men har inte gett upp hoppet och kommer sitta bänkad även nästa vecka. Och jag blev också sugen på att testa cashewmajon!

  • Svara
   Anna
   22 januari, 2016 kl 11:54

   Alltså allt med cashew är to die for. Cashewgrädde till kakor är ljuvligt. Sa hon som råkade klicka hem en vitamix….

 • Svara
  Ingmarie
  22 januari, 2016 kl 06:21

  Inte sett men har ännu inte läst någon ”riktig” vego som tyckt dte varit särskilt bra…. Borde väl kolla. :-)

  • Svara
   Anna
   22 januari, 2016 kl 11:56

   Jag tyckte maten verkade god som de lagade. Och stör väl inte ihjäl mig på flummandet heller. Jag vet ju att flummet och vegogrejen inte nödvändigtvis måste hänga ihop.

 • Svara
  Mia
  22 januari, 2016 kl 07:08

  Jag kan nog falla för konceptet äta på en ”höbal”, men dååbehöver jag inte heller frälsas. Jag kan dock riktigt höra vad min sambo skulle ha sagt om han hade sett programmet… Haha…

  • Svara
   Anna
   22 januari, 2016 kl 11:57

   Fast jag tycker det verkar farligt… tänk om man ramlar ner. Och får en smoothie-skål över sig :)

 • Svara
  Anna T
  22 januari, 2016 kl 08:20

  Jag gillade matenförslagen, men inte programupplägget och tyvärr, jag blev inte frälst – och gillar jag ändå vego! Min man, som INTE gillar vego, och som kanske är den tänkta målgruppen, blev inte inspirerad alls. Mest bara irriterad över flamset och naturbilderna. Han vill inte äta nyttigt, han vill äta gott! Han skulle aldrig komma på tanken att göra de där hamburgarna, oavsett hur goda de är. Det mesta innehöll för honom för mycket nya ingredienser, och för många moment.

  Det var ett vego-program för redan frälsta, och jag liksom de flesta ovan vill också testa cashewmajon! :-)

  • Svara
   Anna
   22 januari, 2016 kl 12:00

   Inte för så men det behöver inte finnas ett skiljetecken mellan nyttigt och gott. Tycker mycket mat är både nyttig och god! Och det är väl på något vis det som man borde fokusera på att förmedla. Att vegetariskt inte behöver vara tråkigt, torrt och isbergssallad. Att det finns en hel värld med goda grejer att äta som inte är KÖTT. Nyttiga så väl som lite mer till fest.

   • Svara
    Anna T
    22 januari, 2016 kl 12:58

    Ja alltså, det är ju inte så att min man undviker nyttig mat, men det är inte hans fokus. Jag tror och hoppas du förstår hur jag menar, utifrån det du skriver. Vill man förmedla att vego inte bara är sallad och bönor, så tycker jag det blev lite fel när de ofta pratade hur nyttiga vissa ingredienser var, för det är väl kanske där många av fördomarna finns – i att vego är nyttigt och trist och inte så mättande.

    Däremot uppskattade jag att de förklarade varför de hade i vissa saker, som i knäckebrödet, att chia och linfrön används för att binda ihop, sån info är jättebra!

    • Svara
     Anna
     22 januari, 2016 kl 14:06

     Ja jag förstår hur du tänker. Ville bara förtydliga då det tyvärr är väldigt många som förknippar vego med torrt och tråkigt.

   • Svara
    Anna T
    22 januari, 2016 kl 12:59

    En sak till bara, riktigt god vego-mat, som t o m min icke-vego-man gillar: Vegokassen från Middagsfrid! De har lyckats till 110% med vegomat!

    • Svara
     Anna
     22 januari, 2016 kl 14:06

     Superkul! Vet många som blivit positivt överraskade av olika matkassar där de ”tvingats” prova och bekanta sig med helt nya spännande grejer.

 • Svara
  minatraningstajts
  28 januari, 2016 kl 08:43

  Tycker att det är mysigt! Vissa grejer (typ när det känns lite… överspelat) är skämskudde, men annars uppskattar jag det. Fina bilder.

  • Svara
   Anna
   28 januari, 2016 kl 15:21

   Jag tycker också det är mysigt. Som sagt lite för fantastiskt emellanåt men recept jag blir sugen på och fina bilder!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.