Test av produkter

Test: TomTom spark Cardio Music GPS Fitness watch med blue tooth headphones…

Jag är en ganska svårflörtad användare av teknik. Jag orkar liksom inte läsa manualer och vill att allt ska fungera direkt. Därför är det så lätt att fortsätta använda samma märke hela tiden, även om man tycker att det finns brister. För att man lärt sig tänket, åtminstone hyfsat, och inte behöver sätta sig in i en massa nytt. Skönt så.

image

Jag använder till vardags Garmin Forerunner 620. Vi är som ett gammalt gift par och jag lever med den även om jag stundtals retar ihjäl mig på olika saker.  Emellanåt testar jag andra märken och det är kul som omväxling. Jag har tidigare testat två versioner av TomTom och fick nu möjligheten att testa deras senaste klocka. Klockan som har fler mellannamn än hela kungahuset tillsammans: TomTom spark Cardio Music GPS Fitness watch med blue tooth headphones. Kom ihåg det om du kan!

Nytt för den här klockan jämfört med de jag testat tidigare är pulsmätning på handleden och en integrerad musikspelare.  Jag behöver alltså varken pulsbandet runt bröstkorgen eller mobil för att lyssna på musik.

I teorin två smarta detaljer. Jag använder sällan pulsband just för att jag inte vill ha något som spänner runt bröstkorgen. Den här lösningen kunde verkligen vara da shit, klockan ska man ju ändå ha på sig. Mobil på överarmen har heller ALDRIG varit något alternativ för mig. Dels för att jag inte springer med musik men också för att blodtrycksmanschettfeelingen gör mig galen.

Det som i teorin är lysande har dock vissa brister i praktiken.

Om vi börjar med pulsmätningen. Sommartid måste det vara kanon, men nu på vintern har jag gärna klockan UTANPÅ jackan för att kunna se den medan jag springer. Och det funkar dåligt med pulsmätningen genom klädlagren. Tar jag den under jackan vet jag inte när det är dags att vända hemåt och det kan ju få förödande konsekvenser…

Musiken är ju också en strålande idé för de som vill springa med musik. Problemet är att det inte precis är Spotify som finns i klockan. Här måste man ladda ner spellistor från iTunes eller Windows media player. För mig som redan betalar för Spotify blir det dubbel kostnad om jag behöver köpa på iTunes också. Synd på en annars smart tanke. Dessutom tänker jag att de flesta ändå springer med mobil. För att kunna ta selfies. För en runda utan selfies har väl inte hänt?  Nästa version TomTom måste nog ha kamera också för att få folk att lämna mobilen hemma…

I övrigt fungerar klockan bra, precis som tidigare, och har väl de flesta funktioner jag behöver.  Designen har blivit ännu nättare och snyggare. Nästan så den går att använda till vardags utan att skämmas. Jag hade dock inte betalt extra för musiken, utan köpt en version utan musik och därmed sparat 400 kronor.  Klockan finns nämligen i olika versioner. Med puls/utan puls, med musik/utan musik. Här behöver man inte betala för det man inte vill ha. Smart.

11 Kommentarer

 • Svara
  Mia
  13 januari, 2016 kl 19:43

  Jag är Polartjej ju så ingen idé att teknikmotståndaren i mig läser detta… :D

  • Svara
   Anna
   13 januari, 2016 kl 21:46

   Haha, nej då kan du komma tillbaka i morgon istället :)

 • Svara
  andreas
  13 januari, 2016 kl 20:16

  Jag har sagt upp spotify och har familjeabbonemang i iTunes istället :) Men håller mig nog till garmin… Intressanta funktioner dock.

  Är det kul med inbyggd puls i övrigt? Typ att kolla hur mycket den går upp när man går upp för trapporna till gymmet? Kolla vad den är när man vaknar på morgonen?

  • Svara
   Anna
   13 januari, 2016 kl 21:46

   Ja, fast då behöver man ju ha den på sig hela tiden och det har jag ju inte förståss. Men någon gång kan det ju vara spännande att kolla olika aktiviteter…. ruschen till tåget till exempel :)

   • Svara
    andreas
    14 januari, 2016 kl 09:21

    Det är utan tvivel då jag har högst puls i alla fall. Om det är nyttigt eller ej får framtidens klockor avgöra.

 • Svara
  uppochhoppa
  13 januari, 2016 kl 20:32

  Älskar dina reflektioner och ärliga test!

 • Svara
  Ingmarie
  13 januari, 2016 kl 21:25

  Exakt samma reflektioner! :-) Gillar att den är enkel men jag tycker det är synd (och dåligt) att man fortfarande inte kan få km-tiderna. :-(

  • Svara
   Anna
   13 januari, 2016 kl 21:38

   Jag får kilometertider! Har du ställt in den på varv och valt km?

   • Svara
    Ingmarie
    13 januari, 2016 kl 23:11

    Hm. Måste dubbelkolla det där… Vad bra att du kollar åt mig. ;-) TACK!

 • Svara
  KikkiSandström
  14 januari, 2016 kl 18:38

  Helt klart intressant! Det ska vara roligt att springa, jogga etc. Bra test också! Men tränar man behöver man superbra tillskott också.

  • Svara
   Anna
   14 januari, 2016 kl 19:10

   Mat räcker fint för mig tack och jag skulle uppskatta om du inte använder min blogg som din gratis reklamplats. Har raderat dina senaste länkar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.