Aktuellt

Måste man duscha?

Jag såg på min statistik igår att jag hade otroligt många besökare på bloggen som trillat in via en orienteringssida. Blev nyfiken och kollade upp.

 Sidan som hänvisats ifrån är ett forum där något blivit upprörd över en orienteringstävling som saknar duschmöjligheter. En lång spännande diskussion om nödvändigheten att duscha följer. Och någonstans i flödet av inlägg har någon klippt in mitt citat:

”Efter orientering duschar man. I alla fall om man är en riktig orienterare (är man löpare som leker orienterare sätter man sig svettig i bilen och kör hem). ”

Citatet kommer från ett inlägg där jag lär mig mer om orienteringens seder och bruk…

Vid Stockholm marathon 2012 ingick dusch…. i form av kalldusch!

Hur som helst. Folk går bananas över att det saknas dusch. Som att det vore det värsta tänkbara. Själv sitter jag här och funderar. Hur ofta duschar jag direkt efter jag sprungit? Händer det att jag sätter mig svettig och lerig i en bil och kör hem?  Kan det gå en halv dag innan jag tar mig i kragen och duschar? Har jag någonsin glömt bort att duscha och gått och lagt mig med intorkad svett?  Kommer jag svettig till barnens handbollsmatcher?

Svar ja. På allihopa. Jag må vara Sveriges äckligaste i orienterarnas värld, men jag har hittills inte dött av att åka hem från ett marathon med lite intorkad svett i pannan. Har faktiskt inte ens undersökt om det fanns duschmöjligheter i Helsingborg. Den tanken slog mig aldrig…

Så. Er tur. Hur fräscha är ni egentligen? Duschar ni innan ni åker hem från ett lopp?

(I så fall ska ni skippa Stävie Trail för där struntar vi i dusch…)

24 Kommentarer

 • Svara
  pernillabredolt
  25 september, 2015 kl 10:20

  Brukar väldigt sällan behöva åka hem från ngt lopp. De flesta lopp jag springer är i Sthlm och då är det 10 min på cykel och på utomlandslopp brukar jag se till att ha boendet nära målet.

  • Svara
   Anna
   25 september, 2015 kl 11:45

   Dumt att duscha innan cykelturen då ju :)

 • Svara
  Kari
  25 september, 2015 kl 10:52

  Jag bidrar till diskussionen med ett citat hört i den väldigt långa toakön på Björkliden Arctic Mountain Marathon, där toan var i form av utedass med dubbla hål: ”Folk är ju inte orienterare här, de fattar inte att man kan gå in två och två”. Orienterare gör saker annorlunda, så är det bara.

  Annars brukar jag föredra att duscha hemma, om det inte är alltför långt och komplicerat så klart.

  • Svara
   Anna
   25 september, 2015 kl 11:46

   Hahahaha, jag dör! :)

 • Svara
  Viveca
  25 september, 2015 kl 12:33

  Tror vi satte oss i bilen oduschade när vi åkte hem från Göteborgsvarvet…. Fy vad äckligt
  Jag tycker svetten är ett bevis på utfört arbete och det vill jag njuta av en stund och jag delat gärna med mig :-)

  • Svara
   Anna
   25 september, 2015 kl 13:03

   9 svettiga i samma bil! DET är mumma! Vems var bilen by the way? :)

   • Svara
    Viveca
    25 september, 2015 kl 14:17

    Den hörde vi…haha ?

    • Svara
     Viveca
     25 september, 2015 kl 14:18

     Hyrde

 • Svara
  Emilia
  25 september, 2015 kl 14:05

  Haha! Jag förväntar mig Aldrig dusch. Men är aktiv i en orienteringsförening där dusch är självklart ;)

 • Svara
  Nipe
  25 september, 2015 kl 14:11

  Att duscha just på orientering har en bakgrund som kanske ska förtydligas. Det är (eller har varit, är lite osäker där) krav på duschmöjlighet vid tävlingar. Detta pga att det spreds gulsot via varma ångande och ofta från skogen sönderrivna orienterare. Svettiga löpare som satt ihop med öppna porer… Sen är det ju duschen ett bra sätt att rengöra sår och få bort fästingar och älglöss som ju ääääälskar oss som jagar kontroller. Den där regeln är i frågasatt, inte minst eftersom en dusch i skogen är en ganska komplicerad och dyr historia och dessutom inte så miljövänlig.
  Jag som börjat orientera först på senare år fattade inte alls vitsen med dusch, det är väl bara att åka hem liksom? Nu duschar jag gärna, inte bara för det ovannämnda utan också för att slippa frysa. Det där med toan som Kari skriver är ju hur kul som helst. Det är bara i orienteringsvärlden det är ok att sitta på rad på varsin spann ute bakom en pressening ?

  • Svara
   Anna
   26 september, 2015 kl 06:11

   Aha, då förklarar det lite! Fast jag tycker att det verkar jättekallt att duscha utomhus en halvrå septembersöndag bakom presenning. Fryser av bara tanken. Dra av tröjan, på med en överdragströja, och så stjärtvärmen på max i bilen….varmt och gott!

   • Svara
    Linda
    26 september, 2015 kl 19:57

    Ja det är sjukt kallt! Jag har många gånger duschat ute när det varit runt 0 grader, när det ångat från kroppen och duschen. Jag kan dock lova att det är skönare att duscha ute och få på sig varma, torra och rena kläder än att direkt sätta sig i bilen och åka 23 mil hem.

 • Svara
  marinaefbg
  25 september, 2015 kl 16:56

  Om jag tränar på morgon och eftermiddag och inte direkt ska göra något där i mellan duschar jag inte. Lite svett är väl inte hela världen tänker jag. Men orientering är ju (som några skriver ovan) lite speciell med sin historia. Hörde en P3-dokumentär om ”orienteringsdöden”, den var bra!

  • Svara
   Anna
   26 september, 2015 kl 06:13

   Ja orienteringsdöden var en läskig historia. Frågan är om den hade med duschar att göra? Jag är inte så insatt vad som egentligen var boven. Och varför det var just orienterare som drabbades?

 • Svara
  hopihopi
  25 september, 2015 kl 19:05

  Jag har nog aldrig duschat direkt efter lopp utan har åkt hem och duschat där i stället. Alternativt ifall jag varit på annan ort så har jag duschat först på hotellet

  • Svara
   Anna
   26 september, 2015 kl 06:14

   Som jag då! Skönt att det inte bara är jag som skippar duschen. Tänkte nästan att jag var ensam efter att ha läst på orienteringssidan :)

 • Svara
  anneliten
  26 september, 2015 kl 11:32

  Ha ha, här sitter jag med intorkat svett två timmar efter jag avslutat morgonens body pump (som jag tycks vara en av få i salen som blir rejält svettig av – skyller på kortisonet). Ska kanske gå och duscha nu…

  Jag blev först förvånad över det där att orienterare kräver dusch. Min bild är ju mer den där att hänga i knävecken över en stock – på en lång rad, och göra sina behov typ. Vad är då lite svett? Men fästingar och annat farligt förklarar förstås :-)

  • Svara
   Anna
   26 september, 2015 kl 12:12

   Bara man har sett till att duscha innan nästa träningspass är det lugnt, så no need to panik :)

 • Svara
  Andreas
  26 september, 2015 kl 12:49

  Jag är löpare och leker ogärna orientering och jag duschar oftast på kvällen oavsett när på dagen jag springer. Under sommarhalvåret kan jag gå hemma hela dagen i träningskläderna jag sprungit i om de inte är genomblöta.

  Skrattade gott åt citatet. ?

 • Svara
  Ingmarie
  26 september, 2015 kl 18:59

  Hihi. Du & jag skulle trivas ihop alla veckans dagar. Say no more. ;-)

 • Svara
  Gert
  27 september, 2015 kl 09:49

  Jag har alltid duschat direkt efter ett lopp.Springer jag i skogen några km bort duschar jag hemma.

 • Svara
  Lisa
  27 september, 2015 kl 18:05

  Har varit med och sprungit ganska många lopp och har bara duschat 2 gånger direkt efter ett lopp. Dessa två gånger sprang jag i över 30 graders hetta så jag var tvungen att hoppa in i en iskall dusch efter målgång :)

 • Svara
  Lotta
  29 september, 2015 kl 07:49

  Dusch är helt klart överskattat.. ;) Jag har varit på träningskonvent och förundrats över att folk duschar mellan passen – känns väldigt onödigt när man strax ska svettas igen. Däremot kan det vara skönt att byta svettblöta toppar och strumpor mot torra, men det är en annan sak. Åker alltid hem svettig efter träningspass (byter till torr topp/överdragströja) och när jag väl kommit hem är inte duschen prio 1, äta, kolla facebook.. Det går oftast några timmar.

  • Svara
   Anna
   29 september, 2015 kl 12:49

   Haha, nej duschen är typ prio 18. Torra kläder ja, men sen kommer ju facebook, äta, slöa, insta, bloggen, äta igen….

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.