Säga till eller låtsas som det regnar?

Gick förbi ett par tjejer i gymmet idag. Tanken var nog att de skulle träna triceps men med tanke på hur övningen utfördes tränade de nog alla andra muskler utom just triceps. Just i detta fallet var det kanske ingen ökad skaderisk utan bara helt enkelt att inte rätt muskel tränades. I andra fall kan ett felaktigt utförande vara rent skadligt.

Hur som haver. Jag brottas alltid med frågan om jag ska säga till eller inte?  Vill folk bli petade på? Är det någon skillnad om jag är där i form av personal (med instruktörströjan på) eller som vanlig tränande?

Själv hade jag såklart velat veta om jag gjorde något rent felaktigt som hade kunnat skada mig. Samtidigt har jag förståelse för att man kan tycka det är pinsamt att bli påkommen med att göra fel. Idag låtsades jag som det regnade.  Tjejerna kommer inte bli skadade. Och ingen dör av obefintliga triceps. De fick nog lite nack-, rygg-, lår-, rygg- och käkmuskler istället.

Hjälp mig här. Vill du få ett tips i all välmening, eller ska jag bara sköta mitt och låta dig vara?

15 Kommentarer

 • Svara
  Ingela
  17 januari, 2015 kl 15:06

  Skulle absolut, utan tvekan , vilja få tips. På ett respektfullt och vänligt sätt såklart

 • Svara
  Johan
  17 januari, 2015 kl 15:39

  Vid skaderisk, utan tvekan. Utan skaderisk, beror på humöret. Svår fråga det där…

 • Svara
  Lina
  17 januari, 2015 kl 15:49

  Vid skaderisk, absolut! Annars hänger det mer på instruktörströjan känner jag. Kommer en instruktör med tips tar jag hellre emot det än om random annan person gör det. Och instruktör eller inte, och skaderisk eller inte, om en ska ge tips och korrigeringar så bör det göras på ett konstruktivt sett och inte vara i närheten av nedlåtande.

 • Svara
  ANGELICA
  17 januari, 2015 kl 17:47

  Jag skulle vilja ha tips, oavsett vad. Beror även på hur man säger det. Går du fram och säger ”Men hallådär, du gör ju HELT FEL!”, eller ”Ifall du skulle vilja ha ett tips, så gör såhär istället…”

 • Svara
  Charlotta Sofia springer och trimmar
  17 januari, 2015 kl 17:55

  Jag skulle nog gärna ta emot tips om de gavs på ett ödmjukt och fint sätt (och det är jag säker på att du skulle göra) En kan ju lägga fram det som: ”får jag komma med ett litet tips? ” snarare än ” öp, öp! Nu gör du FEEEL! ” :-)

 • Svara
  Lisa
  17 januari, 2015 kl 18:06

  För mig är vett och etikett att låta ”folk vara” på gymmet.

 • Svara
  Johanna
  17 januari, 2015 kl 18:49

  Vid skaderisk så skulle jag nog eventuellt kunna uppskatta ett välmenande tips, men det beror mycket på hur det framförs, som de andra här också nämner. Om du är där som personal så kanske det känns bättre för den som ”blir tillrättavisad” (fel ordval, men hittar inget bättre) än om du är där som ”vem som helst”. Väldigt svår fråga som jag funderat på många gånger då jag sett de mest tvivelaktiga tekniker på gymmet, men jag har själv alltid bara varit tyst.

 • Svara
  Kari
  17 januari, 2015 kl 19:28

  Bara vid skaderisk och med instruktörströja tror jag, men det är svårt det där. Brukar fundera på det i simhallen (det är så lätt att se vad andra gör för fel och så svårt att upptäcka samma fel på sig själv) men håller tyst. Det är så lätt att lusten försvinner om man upplever att andra ser fel och bedömmer det man gör.

  I teorin skulle jag själv välkomna feedback men i verkligheten finns det ganska stor chans att jag skulle bli sur – speciellt i simning där det inte finns ett rätt utanfler olika teorier om hur man skall göra. Ibland kan det finnas ett skäl till att någon gör ”fel”. Jag springer till exempel ganska mycket på framfoten pga av en gammal skada – jag vet att mellanfoten är bättre men det fungerar inte för mig. Jag skulle hata om jag blev tvungen att förklara det här för främligar på gymmet stup i kvarten.

 • Svara
  Malin
  17 januari, 2015 kl 20:06

  Beror på hur det sägs och av vem tycker jag. Jag blev tillrättavisad en gång (ja, så framfördes det) när jag gjorde rygglyft, av en person som går på gymmet i januari varje år, därefter är han skadad och kalaskulan växer under året… Inget jag uposkattade eller sen ens tog på allvar. Men om någon frågade om de fick tipsa och sedan lade fram det bra skulle jag bara bli glad. Det är ju rätt lätt som ”amatör” att man inte riktigt gör det man tror man gör…

 • Svara
  Ingmarie
  17 januari, 2015 kl 20:16

  Skitsvårt det där! Men om jag ser att något kan gå galet (särskilt om ryggen är inblandad) så försöker jag nog säga till på ett snällt och fint sätt. Eller prata med någon i personalen. :-) Göra fel på triceps känns dock inte så ”farligt”. ;-)

 • Svara
  Rund är också en form!
  17 januari, 2015 kl 20:28

  Det är verkligen svårt.
  Ser jag till mig själv så tror jag (?!) att jag skulle uppskatta om någon gav mig tips på ett smidigt sätt. Särskilt om det är en tyngre övning och skaderisken är stor (som många är inne på).

  Jag har faktiskt ”tipsat” en herre på gymmet en gång, men han sa bara att minsann har gjort den här övningen måååånga gånger.
  (”Ja men det betyder inte att du gör den rätt”, tänkte jag, men sa inget). :-D

  Jag inbillar mig att det är ”svårare” att säga till killar/gubbar på gymmet. Särskilt om man är tjej (?)

 • Svara
  Jessica
  17 januari, 2015 kl 22:18

  Jag lade mig faktiskt i idag i stretchhörnan. en kille försökte övertala sin kompis att prova om han kunde sitta i lotusställning. Kille 2 sa att han nog inte kunde med försökte ändå, påhejad av kille 1 som började bända i hans ben. Då påpekade jag att man kunde skada sig och att det är en mycket svår position. Detta viftades bort av kille 1 som genast skulle visa hur lätt det var genom att lägga ena foten på knät och dra upp den andra bakom i något som inte alls liknade en lotus. Jag visade hur den ser ut på riktigt och där slutade deras försök.
  Här såg jag en skaderisk och därför lade jag mig i, men om någon står och drar lite halvhjärtat i en maskin så skulle jag låta dem vara ifred.

 • Svara
  Anna
  17 januari, 2015 kl 23:05

  Tack för alla era svar. Med instruktörströja, fint framfört och vid skaderisk verkar vara allmänna åsikten. Och det är nog klokt så.

 • Svara
  Brita
  18 januari, 2015 kl 10:37

  Jag uppskattar alltid när en PT eller någon av gruppinstruktörerna på gymmet jag tränar säger till och visar hur man ska göra rätt när de går förbi om man gör nåt tokigt, däremot uppskattar jag inte när de självutnämnda ”gymproffsen” kommenterar….

 • Svara
  Clara Åbyhammar
  18 januari, 2015 kl 14:11

  Hej, jag tror det beror väldigt mkt på vem som säger till och hur personen säger till. Jag tar hellre emot tips och råd från en tjej som framför de på ett trevligt och uppmuntrande sätt än en dryg kille som bara vill få kontakt och visa sig duktig.

  Det är jättesvårt att se och uppmärksamma sina egna brister och därför tycker jag det är bra om någon på ett positivt sätt kan uppmuntra och ge tips.. Men det ska vara i positiv anda och inte ”jag är bättre än dig”-anda…

 • Kommentera