Aktuellt

Finkaffe New York

Foto 2014-10-26 11 11 35Jag är en cappuccino-nörd. Och Fredrik är nördig på kaffe i allmänhet. Vi har en kaffemaskin i prisklass tempocykel och dricker i nio fall av tio det bästa kaffet hemma. På kvalitetsbönor av rang. Nescafé gör sig liksom inte besvär. Grejen är att jag inte ens gillar kaffe. Om det inte smakar som smörig kola i en cappuccino med det lenaste skum.  Men smaken ska komma från kaffet, inte från läskiga syrups. Och skummet ska inte ha en enda likhet med vispad äggvita. Får knottror vid blotta tanken. Anyway. Att prova finkaffe på kaffebar är en av mina favoritsysselsättningar när jag är på resande fot. Till det krävs research. En bra kaffebar ramlar man nämligen inte bara in på. Det blinkar inte STARBUCKS över hela gatan och stället brukar vara i högsta grad oansenligt. En trång lokal med knappt några sittplatser alls.  Möjligen några hårda kakor och finchoklad men sällan ett helt fikautbud.

Här i New York har vi plogat igenom följande:

CULTURE ESPRESSO

Foto 2014-10-26 11 00 35

Blev tipsad om detta guldkorn av Sara och det fick bli vårt första kaffestopp i New York den här gången. Cappuccino fanns inte på menyn så jag testade en flat white (lite mer kaffe och lite mindre mjölk). Tyckte den smakade för mycket kaffe och skänkte den med varm hand till dottern. Beställde själv en latte istället. Mjölkmonstret i mig blev lyckligt igen och allting var frid och fröjd (ja, jag har läst om mjölksnackisen hemma men väljer att ignorera den så länge…). Stället har ganska många sittplatser och vi lyckades hitta dit på en tid det var ganska lugnt. Har förstått att det kan vara riktigt långa köer annars. Fanns lite att fika också men det testade vi inte. Riktigt bra kaffe men hade helst sett en cappuccino på menyn för värsta bästa blandningen mellan kaffe och mjölk.

WTF coffee lab

Foto 2014-10-28 11 18 04

Första kaffebesöket i Brooklyn. I ett bostadsområde bakom en park. Med personal som såg ut att tänka ”ÅNEJ, ska vi behöva jobba nu också???”.  Här fanns förutom kaffe, smarriga toasties och chiapudding med färska bär. Roligt med ställen som serverar bättre mellanmål än bara kakor. Trots att personalen såg i högsta grad oengagerade ut lyckades de servera mycket bra kaffe och perfekt mellanmål för hela familjen. Dottern dog en smula över sin jordnötssmör- och banan-toastie medan övriga var mycket nöjda med både avokado-toastien och chiapuddingen. I kafferankingen inte riktigt lika gott som Culture Espresso men utbudet av mellanmål uppväger!

Foto 2014-10-28 11 22 38

GIMME COFFEE

Foto 2014-10-27 13 14 21Kaffebaren som vi rankade högst första gången vi var här. Ett hål i väggen helt utan möjlighet att sitta ner.  Små bord längs väggarna att hänga vid – knappt bredare en ett kaffefat… Mycket folk i rörelse och lite svårt att finna ro.  Jag vill ju SITTA ner när jag dricker. Det är liksom min högtidsstund på dagen…

Inte lika lyrisk över kaffet som senast, men ändå förmodligen ett av de bästa ställena i New York.

STOMPTOWN COFFEE

Foto 2014-10-29 12 42 18Testade kaffebaren på  W29th Street. Ett mysigt ställe som förutom bord framför disken hade ett helt stort rum med soffor i bakkant. Här hade man kunnat plocka på sig lite kakor och satt sig för gofika men vi nöjde oss med kaffe. Tyvärr fick jag den serverad i en latte-mugg. Påverkar naturligtvis inte smaken, men utseendet. Den såg halvfull ut. Sånt stressar en cappuccinonörd….

CAFÉ GRUMPY
Me like! Mysig lokal, mysig stämning. Gott om platser utan att bli Espresso House. Kakor som såg goda ut och kaffe som var kanon! Foto 2014-10-30 10 39 19Foto 2014-10-30 10 32 25
Efter 5 dagar och lika många kaffehak har jag svårt att utse vinnaren. Men kaffemässigt Grumpy eller Culture Espresso. Gillar man pourover är den bäst på Culture följt av Gimme Coffee och WTF. Säger kaffenörden som inte gillar mjölk.

UPPDATERING. Nya kaffebar utforskad, upptäckt och älskad! Se nedan…

EVERYMAN ESPRESSO

Foto 2014-10-31 14 12 29Ramlade in lite av en slump efter en shoppingrunda i SOHO. Och DET är jag tacksam för. Everyman espresso hade semesterns trevligaste personal och i särklass godaste cappuccinon. Någon grad för kall men det var förlåtet då smaken var som lenaste kola. Och ja, jag beställde en till när den första var uppdrucken. Det händer inte ofta, så se det som ett gott betyg!

3 Kommentarer

 • Svara
  traningsgladje
  30 oktober, 2014 kl 22:56

  hahaha tack för guide. blev nyfiken på grumpy!!

 • Svara
  Snorkkis
  31 oktober, 2014 kl 05:52

  Detta var ju ett inlägg av rang! Kaffe är ju så gott (jag gillar iofs bryggkaffe också och kan nog dricka en och annan fulkaffe ibland). Om ni ännu har tid med kaffedrickande måste jag rekommendera Colombian Coffee Company… enligt mig NYCs bästa kaffe. Finns i alla fall i the Village och i Soho. (Snacka om lycka att bo granne med den coffeeshoppen under ett halvår).

 • Svara
  Lars
  31 oktober, 2014 kl 13:22

  Skönt att se att kaffet får lite utrymme på bloggen!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.