Aktuellt

Mer margarin åt folket!

Min dotter har ätit knäckebröd utan pålägg till lunch under hela sin skoltid, för att hon vägrar äta lättmargarin. Igår skulle jag förhöra henne på hemkunskapsläxan och får detta i min hand:

Kokosfett är farligt minsann. Och smör. Men kemiskt framställda hokuspokusmargariner med fler tillsatser än jag kan räkna till, DET ska vi äta mer av! 

Så hur tänker jag nu? Ska jag fortsätta vidhålla min åsikt och låta dottern få alla fel på provet? Eller ska hon lära sig fel och få högt betyg i hemkunskap ?

Jag klarar inte av något av alternativen. Jag får maila läraren. Happy måndag!

16 Kommentarer

 • Svara
  anneliten
  8 september, 2014 kl 07:31

  Hi hi, det är ju nästan så att det luktar stencil om den gamla lappen (om någon annan än jag är gammal nog att minnas den doften). Det känns väldigt viktigt att ungdomar lär sig näringslära, men det vore ju bra om hemkunskapsläraren hängde med i kunskapsutvecklingen och forskningen.

 • Svara
  Kim
  8 september, 2014 kl 08:19

  Herregud, jag blir mörkrädd! Jag känner än mer att Jonas Colting och Jojje Borssens folkhälsoplaner behöver lyftas än högre!

 • Svara
  Gunilla
  8 september, 2014 kl 08:53

  Deprimerande..skulle jag vara du skulle jag göra mig obekväm och fråga efter vetenskapligt stöd för dessa påstående och inte nöja mig när läraren hänvisar till SLV (vilket denne med 100% säkerhet lär göra).

 • Svara
  Lisa
  8 september, 2014 kl 10:00

  Jag är chockad, nu är det ditt ansvar och tala med ansvarig lärare. Jag skulle gå i taket om min dotter fick dessa felaktiga ”fakta” i sin hand!

 • Svara
  Malin
  8 september, 2014 kl 10:51

  Ujuj… Blir intressant att höra vad läraren svarar!

 • Svara
  Lotta
  8 september, 2014 kl 11:19

  Det är skrämmande att detta lärs ut 2014 och elever förväntas ”kunna” detta för att få rätt svar på proven. Väntar med spänning på din rapport om lärarens svar, och gärna vilka vetenskapliga stöd läraren har för sina påståenden.

 • Svara
  Camilla Jönsson-Steen
  8 september, 2014 kl 11:34

  Gör du rätt i!! Nyfiken på vad läraren svarar..

 • Svara
  Andreas
  8 september, 2014 kl 12:19

  Svårt att se att det skulle vara lärarens fel. Alla lärare får väl mer eller mindre samma material i händerna i hela landet. Problematiken ligger högre upp…

 • Svara
  Lisa
  8 september, 2014 kl 12:35

  Det är lärarens fel för som lärare beräknas du vara källkritisk och uppdaterad och du har ett egenansvar för din undervisning. Vet många lärare som i bekvämlighetens anda år ut och år in dammar av sina kompendium från 70-talet / Från en lärare som sadlat om…

 • Svara
  Marina
  8 september, 2014 kl 19:03

  SKulle gärna vilja veta vad läraren svarar ;)

 • Svara
  Ingmarie
  8 september, 2014 kl 19:34

  Jag hoppas du bjuder oss på svaret från läraren!

 • Svara
  Annica
  8 september, 2014 kl 20:37

  Ojdå, precis tvärtemot vad jag fick veta på en föreläsning, om just fett, för ett tag sen… Där förespråkades kokosfett, rapsolja och olivolja som bästa alternativ. Du bör nog ta ett snack med läraren, lycka till! Rapportera gärna hur det gått :)

  • Svara
   malin
   8 september, 2014 kl 20:46

   ”De flesta av oss… ” den meningen hade jag lyft med läraren direkt. Gissar att det handlar om högstadiet och det påpekandet är helt onödigt för barn/ungdomar. Om det hade stått ”intar en person för mkt fett i kosten, kan det leda till en övervikt” fortfarande onödigt, men inte utpekande… svamligt av mig kanske men är väldigt försiktig då jag jobbar med en del ungdomar som har ätstörningsbekymmer.

 • Svara
  minatraningstajts
  9 september, 2014 kl 16:35

  Vill gärna höra hur läraren tänker! Håller med ovan, källkritik tack. Usch.

 • Svara
  Mari
  10 september, 2014 kl 16:53

  Oh, intressant! Meddela gärna vad läraren tycker =)

 • Svara
  Anders
  13 september, 2014 kl 07:07

  Tack och lov följer skolan den evidens som finns. Det finns betydande mer evidens för denna stencil än för alla andra diverse dieter och antaganden.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.