Älskar rawfood-efterrätter, nötbollar och hemmagjorda bars men förundras varför de oftast är så extremt söta i sina originalrecept. Dadlar och agave i all ära, men jag får frätskador i munnen vid blotta tanken på den galet söta smaken. Det är som att många helt tappar besinningen för att det råkar vara ”nyttigt” socker istället för vanligt. Sist jag gjorde efterrätt bytte jag fem DECILITER dadlar mot fem STYCKEN och det var alldeles tillräckligt sött.
Häromdagen testade jag rå bovetegröt för första gången. Det går ju liksom en bovetegröt-trend just nu och jag hade ändå en påse orörd bovete i skåpet. Förvånansvärt gott faktiskt. Smakade nästan sockerkaka. Trots att jag uteslöt agaven…
Receptet kommer för övrigt från en nyfunnen hemsida där det finns massor av vego-inspiration att hämta. Snygga bilder och spännande recept – missa inte!
10 Kommentarer
enaningomyoga
18 augusti, 2014 kl 12:33Tycker precis som du. Det mesta är otroligt sött. Och raw äter jag bara i efterrätter eller som fikabröd. När det gäller mat vill kroppen ha lagad mat. Varm mat!
Anna
18 augusti, 2014 kl 13:23På sommaren kan raw food vara riktigt gott! På vintern vill jag dock ha riktigt varm mat!
Angelica
18 augusti, 2014 kl 13:19Sockrets skadliga effekt är ju till stor del den blodsockerhöjning det ger, och om raw food efterätter gör samma sak undrar jag om de som tror att det är så nyttigt inte är lite lurade…
Anna
18 augusti, 2014 kl 13:33Nu har väl agave förvisso lägre GI än socker så blodsockerhöjningen är väl inte lika märkbar. Speciellt som det ofta kombineras med fett (nötter) som har en fördröjande effekt på blodsockerhöjningen. Men är mängden väldigt stor, ökar ju naturligtvis blodsockret ändå. Det är här jag tror många går bet, tar för mycket av det söta med motivet att ”det är nyttigt”. Dadlar har ett högt GI men å andra sidan får du ju näringsämnen från torkad frukt som raffinerat socker saknar. I jämförelse med vanliga efterrätter är det såklart bättre, och som återhämtning kan det funka finfint, men det kanske finns mindre söta alternativ till mellanmål!
EmmaS
18 augusti, 2014 kl 15:21Håller helt med. Jag blir GALEN på att allt så kallat ”hälsosamt” är så sött. Varför??? Det måste ju gå att göra barer och annat med mer nötter, och mindre söta saker som dadlar, etc. Och att tillsätta extra agave är mig helt främmande!
Vad kommer denna trend ifrån? Jag tycker att du ska fortsätta skriva om saken, för jag vill gärna höra mer om hur folk tänker.
Emilia
18 augusti, 2014 kl 16:42Jag har bara lite russin som sötning i min bovetegröt (typ 10 stycken) och det är fullt tillräckligt!
Ingmarie
18 augusti, 2014 kl 21:58Vilken bra sida! Jag har länge undrat varför t.ex många restauranger ska ”krångla till” vegomaten med en massa oljor, grädde och gärna smält ost i stället för att behålla de riktiga smakerna… (?)
För mig är det fullt tillräckligt med ”råa” blåbär och några bananskivor i gröten. :-)
Jojohanna
19 augusti, 2014 kl 20:03Jag drar också ner mer och mer på det söta även i raw-foodgrejer, det behövs ju inte så mycket när alla ingredienser är så smakrika av sig själva! Och tack för tipset på vego-sidan!
Johanna
20 augusti, 2014 kl 10:43Testade bovetegröt från recept från den här sidan du tipsar om – toppen! Gott, enkelt och framför allt mättande! Åt frukost vid sju och har stått mig på den ända fram till nu, när klockan närmar sig 12. Brukar vara hungrig redan kl 9 annars. Tack för tips på sidan!
Jessica
25 augusti, 2014 kl 08:17Har precis gjort i ordning en portion – ska bli spännande att smaka ;)