Aktuellt

Hjälmfunderingar

När jag fick barn tänkte jag att jag skulle börja med cykelhjälm. Hur skulle jag annars få dem till att använda en? Men det sket sig. Visst frågade de varför jag inte hade någon, men jag hittade alltid på bra ursäkter till varför jag inte behövde någon.

image
Tack för hjälpen, bästa hjälm! Nu väntar jag på din efterträdare…

Innerst inne visste jag att jag borde men det kändes nördigt med cykelhjälm till vardags. På racercykeln var det däremot helt legitimt, nästan lite coolt. Det var inte så mycket det där med frisyren, den är liksom platt ändå, men känslan av att vara en nörd. Så otroligt fånigt.

Det krävdes en ordentlig smäll för att få mig att ändra mig. Jag behövde lära mig the hard way. Nu förstår jag hur illa det kunde ha gått och jag förstår att det lika gärna kunde ha hänt på vanlig cykel. Och fast jag försöker intala mig att jag inte är nördig för att jag tar på hjälmen, kommer jag på mig själv med att tänka: “jag har ju i alla fall en bra ursäkt att ta på den, folk vet ju att jag har kraschat…”

Så blir jag arg och galen. Varför är hjälmen så fast förknippat med något negativt, när den i själva verket räddar liv? Varför tänker man på platta frisyrer eller att man verkar töntig, när alternativet kan innebära förlamning och i värsta fall död och bårhus.

Jag skäms för mina tankar och tänker om. Beställer hjälm och tänker bära den med stolthet. Det är inte nördigt. Det är bara smart.

Annelie på Cyklande tjejer har dragit igång Hjälmveckan som jag tycker du ska hänga med på!

Behöver du mer övertygelse, läs ytterligare ett blogginlägg om min krasch, sett från ett ögonvittnes håll!

21 Kommentarer

 • Svara
  Maria Jacky
  14 april, 2014 kl 10:21

  Ära den som äras bör, det är Annelie på Cyklande tjejer som dragit igång hjälmveckan.

  • Svara
   Anna
   14 april, 2014 kl 10:46

   Oj hoppsan! Så fel det kan bli. Har ändrat nu :)

 • Svara
  Gert
  14 april, 2014 kl 11:21

  Jag använder alltid hjälm när jag cyklar.Hur bra den är vet jag inte.Det är ingen särskilt dyr hjälm.
  Är du hemma nu eller på sjukhuset?

  • Svara
   Anna
   14 april, 2014 kl 12:21

   Jag är hemma. De släppte ut mig när de konstaterat att nacke och skalle såg ok ut.

 • Svara
  Malin
  14 april, 2014 kl 12:15

  Så skönt att din olycka tack vare hjälmen blev mindre allvarlig!

  Jag vet inte om det är för att jag bor i stockholm, men även på väg till jobbet är hjälmen en ständig följeslagare… :) Bilar är hårda :/

  • Svara
   Anna
   14 april, 2014 kl 12:23

   Jag tror absolut det är en annan grej i storstan och att hjälm är mer ”accepterat” där. Min dotter sa för ett tag sen: ”jag önskar att jag bott i Stockholm för då hade jag kunnat ha hjälm utan att känna mig fånig”…. Bra att du har hjälmen på!

 • Svara
  linda
  14 april, 2014 kl 15:53

  Har funderat på det samma, varför är de skämmigt att använda hjälm. Varför har jag nästan hela livet cyklat utan hjälm? Har nu dock de senaste åren insett att hjälm är ju väldigt smart och cyklar idag alltid med hjälm. Dock slarrvar min andra del rätt ofta.

  När de gäller vänner så är de även få av de som använder hjälm, trots att jag påpekat att de bör skaffa.

  Vi måste få bort stämpeln från hjälm, hjälm skall vara naturligt när man cyklar.

  Men hur?

  Gillar verkligen detta ”hjälminitiativ-veckan”, hoppas det återkommer även nästa år. Tror det är ett bra sätt att få folk att tänka till en gång till före de hoppar på cykeln barhuvade.

  • Svara
   Anna
   15 april, 2014 kl 09:26

   Ja det är verkligen korkat. Att man liksom offrar livhanken för att inte verka nödig. Hoppas att min olycka skakar förnuft i fler än mig själv. Att ju fler som använder det, ju ”normalare” blir det. Mera hjäm-initiativ till folket liksom!

 • Svara
  Andreas
  14 april, 2014 kl 18:17

  De är nog bara en grej. Ingen som frågasättee att ha bälte i bilen eller att spänna fast sig i bergbana på Liseberg

 • Svara
  Maria
  14 april, 2014 kl 18:41

  Din krasch har gjort att jag äntligen ska ta mig för att börja med hjälm – och kanske en sådan här: http://www.hovding.se Snygg och smart!

  • Svara
   Anna
   15 april, 2014 kl 09:28

   En sån har jag på önskelistan! Praktiskt och bra! Förhoppningen är att den är tillräckligt diskret för att dottern ska våga ta den på sig också. 15 år och vägrar hjälm!.

 • Svara
  FruNeroLindström
  14 april, 2014 kl 19:40

  Jag införskaffade faktiskt hjälm förra året, visst känns det mer ”bra” när någon av barnen sitter bakom. Men använder den faktiskt annars också nu. Blir en vana bara man bestämmer sig =)

 • Svara
  Jämtländskan
  14 april, 2014 kl 21:14

  Puh! Ruskig olycka det där, Min kille blev påkörd i höstas mitt på ljusa dan. Det blev bara några blåmärken men hädanefter använder vi båda cykelhjälm och reflexväst. En gul väst går snabbt att sätta på sig och den gör att bilarna ser en mycket bättre även mitt på dan.

  • Svara
   Anna
   15 april, 2014 kl 09:31

   Det är bara synd att olyckan ska behöva hända innan man förstår hur viktigt det är. Glad att han klarade sig bra!

 • Svara
  Caroline
  15 april, 2014 kl 06:23

  Har också sagt att jag ska börja använda cykelhjälm även när man ”bara” cyklar, men alltid känt att det är lite fånigt och inte tagit på mig min.

  No more…nu får det vara nog.. sätter mig aldrig på cykeln utan hjälm igen..

  Krya på dig!

  • Svara
   Anna
   15 april, 2014 kl 09:30

   Glad att min olycka kan komma till nytta! Cykla stolt med din hjälm!

 • Svara
  Nyfikna Johanna
  15 april, 2014 kl 07:36

  Alltid hjälm när jag cyklar! Kommer fortfarande ihåg ”töntstämpeln” som alla som hade cykelhjälm i skolan fick men sket i det då och skiter i det nu. Mitt huvud är mycket viktigare än vad andra tyckte och tycker.
  Många av mina kollegor cyklar till jobbet men vi är bara tre (!) personer som har cykelhjälm dagligen vilket är mindre än 10% av oss som cyklar. skrämmande

  • Svara
   Anna
   15 april, 2014 kl 09:29

   Huvudet är ju viktigare än allt. Men det är så lätt att tänka att ”det händer inte mig”. Men det gör ju uppenbarligen det… Hoppas dina kollegor kommer på bättre tankar!

 • Svara
  Cykelkatten
  15 april, 2014 kl 10:15

  Fan, jag tillhör den korkade skalan som finner cykelhjälm onödigt till vardags. TROTS allt jag varit med om och sett. Ska skärpa mig.

 • Svara
  Anna-Karin Moodysson
  15 april, 2014 kl 10:57

  Känner så väl igen din formulering om att man kan känna sig lite cool med hjälmen på när man är ute och tränar, men lite töntig när det kommer till vardagscykling. Bestämde mej dock för några månader sedan, att nu är det hjälm som gäller. Alltid. Vid all cykling. Bestämde mej också för att från och med nu är det coolt :)
  Hoppas på snabb återhämtning för din del Anna!

 • Svara
  louise
  22 maj, 2014 kl 00:22

  Usch! Läste om din olycka nu en månad senare. Blir alltför väl påmind om min egen förra hjälm som sprack i två bitar efter att jag flugit av cykeln med huvudet först. Och det var varken racercykling eller krock med bil. Krävs inte mer än otur för en cykelolycka. Så många gånger som jag har tänkt just att tack och lov att jag hade börjat att alltid ha hjälm på mig…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.