Aktuellt

Eko!

Häromveckan blev jag erbjuden att testa en joggingbarnvagn. Såklart ett fint erbjudande men mina barn på 10 och 15 var inte jättesugna på idén… Men ibland blir det så rätt. Som när man kommer hem efter jobbet och hittar ett helt paket ekologiska varor från COOP på hallgolvet. DET kan man kalla torsdagslycka!

Photo 2014-04-02 17 39 53 (HDR) Tack Coop för det fina paketet!

Min eko-filosofi är att ju mer ekologiskt desto bättre, och jag tycker att de stora butikerna har ett hyfsat sortiment. Det är värre när man måste handla lokalt här i Kävlinge, då hittar man på sin höjd en ekologisk gurka.

Dyrt? Tjaaa, förvisso lite dyrare men jag avvarar gärna några kronor för ren mat, och igår på ICA kostade ekobananerna faktiskt exakt lika mycket som de vanliga. Då kan man ju undra vem som egentligen köper de vanliga?

Det som smärtar mest är avocadon som är tre gånger så dyr som den vanliga. Avocado som jag dessutom äter hur mycket som helst! Där snålar jag lite och tänker att skalet är jättetjockt…

Äter du ekologiskt?

9 Kommentarer

  • Svara
    Therése - Kattugglan
    4 april, 2014 kl 06:29

    Vi försöker mer och mer gå över till att köpa enbart ekologiskt. Men ibland känns det svårt. Som i helgen när vi trots allt valde att köpa ekologisk purjolök. 79kr/kg istället för vanlig till extrapris för 9.99kr/kg. Samtidigt försöker jag blunda lite för priser eftersom jag tycker det bär värt att betala mer för bättre mat.

    Min enda sorg är att ytterst få butiker tar in ekologisk laktosfri mjölk :(

  • Svara
    Sofie
    4 april, 2014 kl 06:55

    För något år sedan åt vi uteslutande ekologiskt. Nu har den ekonomiska situationen förändrats lite (läs; jag valde att köpa en till häst), så nu kompromissar vi lite. Kött köper vi ekologiskt (direkt av bonden), mejeri försöker vi också köpa ekologiskt och frukt och grönt håller vi utkik efter bra erbjudanden. Ibland, om
    man har tur, kostar ekologisk frukt lika mycket som icke-ekologisk eller till och med mindre.

  • Svara
    Linatriathlet
    4 april, 2014 kl 12:22

    Affärerna i Varberg börjar få till riktigt bra utbud av eko, det gillas! :)

  • Svara
    Karin E
    4 april, 2014 kl 12:47

    Jag försöker att alltid välja det ekologiska alternativet om det finns. Speciellt när det gäller frukt, grönsaker, ägg och mejeriprodukter. Borde bli bättre på det när det gäller godis och kött också, men där är jag oftast inställd på en specifik produkt och ofta är den inte ekologisk (undanflykter jag vet!). Dock jag har ännu inga barn så vi handlar bara för två och då känns inte det högre priset lika mycket.

  • Svara
    Carolin
    4 april, 2014 kl 15:20

    Vi försöker handla så mycket ekologiskt vi kan men främst sånt som verkligen har stor påverkan. Ex bananer låter vi bli om det inte finns ekologiska, vår lilla lokala Ica tog bort de vanliga och har nu mera bara ekologiska bananer, det gillar vi!
    Kött ex fokuserar vi på att det är svenskt och mjölk är bra om det är eko men annars försöker vi hålla oss till mindre mejerier som Vapnö från Halmstad som är lokalproducerad mjölk som inte skeppats runt mer än till butikerna.
    Hoppas ju på att ju fler som väljer ekologiskt desto mer utbud kommer och lägre blir priserna så försöker stå ut med att det kostar mer och dra ner på annat i stället.
    Investera i hälsa sa vi väl om stora utgifter på träningsevent, det borde gälla här också ;)

  • Svara
    Saras Träningblogg
    4 april, 2014 kl 15:48

    Oj vilken bra present!!

  • Svara
    Nina
    4 april, 2014 kl 18:59

    Resonerar som du. Det mesta eko, men en del grejs slinker igenom, som avocado. Tänker att huvudsaken man är medveten om de största giftskurkarna, inte bara för sin egen skull utan också för alla inblandade i det livsmedel man köper hem.

  • Svara
    Andreas
    4 april, 2014 kl 19:39

    Gurka är bara vatten de behöver man inte köpa! Säger min morsa iaf. Jag kunde testat vagnen!

  • Svara
    Lotta
    5 april, 2014 kl 22:17

    Vi (åtminstone jag) försöker köpa så mkt som möjligt ekologiskt, men vissa saker är verkligen onödigt mkt dyrare, och när det dessutom bara finns små förpackningar eko jämfört med stora o-eko, av sådant som vi ändå köper mkt av, och alltså får köpa 2-3 små ekologiska så blir skillnaden väldigt stor, och då svider det. Som häromdagen när jag köpte 6 st paprikor för 75:- (vanliga hade kanske kostat 30-40:-), jag vet att det tar slut igen på ett par dagar. Till råga på allt så var flera paprikor delvis dåliga, trots att jag vände och vred och försökte titta noggrant genom den irriterande miljöovänliga plasten. :( Men samtidigt så känns det inte bra att köpa o-eko heller, vissa råvaror värre än andra. T.ex. paprika – dels är de konventionella hårt besprutade, skalet tunt så troligtvis mkt gift som går, och vi äter enormt mkt paprika.

    Bananer och kaffe köps enbart eko, tittar inte ens på priset på o-eko (däremot kan jag jämföra eko-kaffe av olika sorter) och finns det inte så får det vänta till nästa handling. Alltid eko mjölk om det finns, men är det slut i hyllan blir det vanlig ist, och då 1,5 l som är billigare. Kött
    (nöt/lamm) bukar vi köpa direkt från lokal bondgård, behöver vi komplettera i butiken så försöker vi köpa eko/närproducerat som finns i en speciell hylla. Köper sällan fläsk men noga med att det är svenskt när vi väl gör det.

    Vissa varor, som choklad, mer ”lyx”, brukar jag resonerar som så att anser jag mig inte ha råd med eko och fairtrade så har jag inte råd med det alls, eftersom det inte tillhör nödvändigheterna egentligen, men ibland så är det en speciell sort av ett visst märke jag är ute efter och finns den inte eko så gör den inte. Köper alltmer eko vin, men där är utbudet fortfarande inte så stort även om det ökar stadigt, men där finns det ju aldrig samma vin i eko/o-eko och då blir det svårare eftersom man ju faktiskt väljer men olika produkter och ska man köpa vin alls ska det ju vara gott, och en sort som passar maten osv.

    Jag önskar vi hade råd att alltid utan undantag välja eko av alla varor där det finns likvärdiga, jämförbara produkter, men där är vi tyvärr inte av ekonomiska skäl.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.