Aktuellt

Att lära sig smaker…

2014-02-25 08.15.53

Det finns saker jag gett mig attan på att lära mig äta. Fast jag från början tyckt det var äckligt. Jag har velat tycka om det, antingen för att det ansetts nyttigt eller för att “alla andra” tycker om det och då kanske jag missar något, om jag inte ger det en chans…

Till denna kategori hör:

1) Mörk choklad
Året var 2005. I chokladväg åt jag bara ljust, med Bounty och Schweizernöt som solklara favoriter. Sen blev det inne med mörk choklad och Fredrik började sakta fatta grejen. Jag stod oförstående men övertalades att testa. När jag hittade Michel Cluizel var jag fast. Då förstod jag att mörk choklad inte per definition var mörk Aladdin och att mörk choklad inte behövde vara beskt.  Jag har hittat fler favoriter längs vägen men Michel Cluizel står sig alltid. Mangaro och Maralumin framförallt.

2) Oliver
Det äckligaste som fanns. Fredrik var återigen först på pucken och lärde sig smaken bara trettio år gammal (!). På Cypern 2006 bestämde jag mig för att äta en oliv varje gång det bjöds. Sakta men säkert började smaklökarna vänja sig för att slutligen bara älska oliver. Fast inte alla. De där små slemmiga på burk med en paprika instoppad går fortfarande fetbort.

3) Koriander
Parfym och tvål i samma växt. Förstörde allt det kom i kontakt med. Var i Thailand både en och två svängar innan polletten slutligen trillade ner för bara något år sedan. Koriander kan ju pimpa vilken mat som helst. Så gott!

Till saker jag fortfarande kämpar med hör PERSILJA. Jag tror att jag borde lära mig det, men jag tycker inte om det. Too bad med tanke på att vi fick minst ett ton i trädgårdslandet förra året. Men jag ger mig inte, jag ska lära mig.

Så var det det där med de läskiga produkterna jag skrev om igår. Som jag skulle kunna tänka mig att dricka för nyttighetens skull. Som vi provade i morse, Fredrik och jag. Som kom ut ur munnen lika fort som det kom in. Som smakade förskräckligt. Vi dog nog en smula båda två. Och konstaterade att det måste ha VÄLDLIGT hälsobefrämjande egenskaper för att vi ens ska försöka igen. Typ bota eventuella framtida löparknän…

Annars. Tack men nej tack. Jag fortsätter kämpa med persiljan.

0

13 Kommentarer

 • Svara
  Birgit
  25 februari, 2014 kl 09:23

  *skratt* Du har verkligen gjort det bra! Mörk choklad fixar jag, men ljus är ändå godare. Oliver klarar jag inte av… Jag äter hellre nåt annat än det jag inte gillar, men jag smakar allt. (nästan)
  Ha en trevlig dag!

  0
  • Svara
   Anna
   25 februari, 2014 kl 11:59

   Nuförtiden tycker jag ljus choklad är nästan äckligt. Med väldigt få undantag…typ Bounty – fulchokladens fulchoklad :)

   0
 • Svara
  Rebecca
  25 februari, 2014 kl 09:23

  Apropå choklad… Har du testat Valrhonas nya årgångschoklad Loma Sotavento? Kan tänka mig att du skulle gilla den, liksom El Pedregal. Håller dock med om Cluizel – alltid klockren :).

  0
  • Svara
   Anna
   25 februari, 2014 kl 12:00

   Inte testat, men tack för tips! Jag skriver den på inköpslistan till nästa gång!

   0
 • Svara
  Johanna
  25 februari, 2014 kl 10:19

  Oliver har jag gillat hela livet (är tydligen inte så vanligt), men mörk choklad tog det nog lite över 20 år innan jag lärde mig uppskatta. Äter i och för sig inte choklad speciellt ofta, men tycker i alla fall att mörk choklad smakar bra nu för tiden :) Koriander är jag neutralt inställd till, det funkar, men man behöver ju inte överdosera.

  Persilja kämpar jag dock med än också, det smakar ju vedervärdigt.

  0
  • Svara
   Anna
   25 februari, 2014 kl 12:01

   Med oliver så tror jag att barn gillar dem om de får smaka tillräckligt tidigt. Min stora tjej smakade första gången när hon var ganska stor och tycker det är jätteäckligt. Min lilla smakade när hon var pytteliten och har älskat det från start. Har hört många småbarn som gillar det! Så du är nog inte så ovanlig ändå :) Kämpa på med persiljan så ser vi vem som knäcker koden först!

   0
 • Svara
  Rund är också en form!
  25 februari, 2014 kl 10:35

  Kaffe började dricka som barn (nyttigt???) :-o
  Mörk choklad och oliver har jag också lärt mig tycka om som vuxen. Och äggula. Åt bara vitan när jag var liten… Hehe! :-)

  0
  • Svara
   Anna
   25 februari, 2014 kl 12:03

   Kaffe har jag ännu inte lärt mig. Med undantag för cappuccino som jag lärde mig när jag fyllde 30 och som jag därefter bara MÅSTE ha en om dagen. Fast det är nog egentligen mest den varma lena mjölken jag vill åt :)

   0
 • Svara
  Marja - Baka Sockerfritt
  25 februari, 2014 kl 14:54

  När jag var yngre gillade inte jag heller mörk choklad, medan ju nu tycker det är supergott! Men oliver tror jag aldrig att jag kommer att gilla…

  0
  • Svara
   Anna
   25 februari, 2014 kl 21:12

   Jodå, det kommer du nog. Annars missar du något helt fantastiskt gott :) Kämpa på!

   0
 • Svara
  Sarah
  25 februari, 2014 kl 20:50

  Du missade brysselkålen.

  0
  • Svara
   Anna
   25 februari, 2014 kl 21:11

   DEN kommer jag aldrig att lära mig! Galet läskig grönsak alltså. Förutom ärtor den enda jag inte klarar av!

   0
 • Svara
  Andreas
  26 februari, 2014 kl 21:58

  Mörk choklad är fanimej det godaste som finns!

  0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.