Aktuellt

Världens löpning – recension

Jag fick frågan av jogg.se om jag ville recensera en bok åt dem. Såklart ville jag det. Det var ju inte vilken bok som helst. Det var en guidebok till 36 löprundor i 12 stora städer runt om i världen!

bok

Tanken är genial. Att skriva en guidebok till världens stora städer, med fokus på löpning. För finns det egentligen ett bättre sätt att uppleva en stad än just till fots?

Det är resemagasinet Vagabond som kommit på den briljanta idén och nyligen släppt boken Världens löpning. Boken som ska fylla på med det som andra guideböcker saknar, löprundorna, och göra semestern snäppet roligare för oss löparnördar som gärna springer och upplever på samma gång.

I boken får läsaren bekanta sig med 12 storstäder runt om i världen*. Varje stad representeras av tre rundor: en kort (ca 3-5 km), en lång (ca 10 km) och en sightseeingrunda. Rundorna beskrivs tydligt i text och man får en bakgrundshistoria till de ställen som passeras. Löprundorna illustreras med bilder och en karta för att lätt kunna hitta. Som komplement till själva rundorna finns generella tips på allt från boende, resor och restauranger, och varje kapitel avslutas med tips från en löpare boende på plats.

New York är först ut. Jag hinner knappt förbi första sidan innan det rycker våldsamt i både resetarmen och löparmusklerna. Och fastän jag sprang i New York senast förra året så inser jag ju att jag missat stora delar av kakan. De där smultronställena man inte hinner hitta som turist på ett 4-dagars besök. Och jag tycker det är fantastiskt att få tillgång till dessa smultronställen på inte mindre än 12 olika platser. Att slippa springa på en torr trottoarkant för att jag helt enkelt inte vet bättre.

Förutom chansen att hitta guldkornen i respektive stad uppskattar jag den generösa informationen om platserna som passeras. Spännande historia och statistik. Och bilderna. En blandning mellan kända sevärdheter och löparglädje. Bilder som lockar och inspirerar. Jag uppskattar också informationen från de löpare som faktiskt bor i städerna. Tips-avsnittet vad gäller flygbolag, hotell och restauranger känns däremot lite krystat. Det blir ytliga tips som kan fås långt mer grundligt i en vanlig guidebok. Tycker bättre om de mer löparfokuserade tipsen på löparbutiker, löparsällskap eller löpandes guideturer. Här hade man gärna fått vidareutveckla hur mycket som helst! Kanske även med olika lopp i respektive stad? När går de och var hittar jag mer information?

Jag ser också en praktisk svårighet med det som är så fint i teorin: hur ska jag få med mig all information på min löprunda? Jag springer med en klumpig gps och en nästan lika klumpig telefon, men att springa med en 270 sidor tjock bok… nja, där går nog gränsen. Här inser jag att jag behöver vara uppfinningsrik för att dra nytta av informationen. Behöver läsa in rundan i gps:en för att inte springa vilse. Behöver kopiera texten för att få den med mig. Här skulle man ju haft en app som läste upp informationen baserat på var man befann sig. Snacka om produktutveckling för den som är tekniskt lagd!

Sammanfattningsvis tycker jag boken fyller sin funktion. Som löpare älskar jag att utforska nya ställen till fots och i boken får jag verkligen bra tips som jag kan använda mig av. En given julklapp till en resande löparvän!

—————————————

*Bokens löprundor hittar du i New York, Prag, Rio de Janeiro, Barcelona, Köpenhamn, London, Bangkok, Berlin, Paris, Kapstaden, Rom och Stockholm.

0

2 Kommentarer

 • Svara
  lars westman
  3 december, 2013 kl 21:47

  Ringpärm så man rycker ut dit man ska och plåta av sidorna i telefonen.

  0
 • Svara
  Löparlisa
  4 december, 2013 kl 08:52

  Men så bra! Smarta saker, både racedots och detta ;)

  0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.