Aktuellt

Fot mot tak?


En krigare. Med arm mot vägg???

Ibland undrar jag varför yogafolk pratar på ett speciellt sätt, som man aldrig pratar annars. Typ “lyft fot mot tak!”

Som svenskanörd blir jag galen på sånt. Det heter fotEN och takET.

Punkt.

0

9 Kommentarer

 • Svara
  Johanna
  5 december, 2013 kl 12:15

  Gör de faktiskt så? Jag går väldigt sällan på pass där instruktören pratar svenska, så jag vet inte. Det är mest finska och då är det nog grammatikaliskt korrekt i alla fall. Skulle också störa mig enormt på fot mot tak!

  0
 • Svara
  Lotta
  5 december, 2013 kl 12:30

  Jag har faktiskt inte hört/reflekterat över att yogafolk pratar på det sättet så ”mina” yogisar gör nog inte det, i varje fall inte i så hög utsträckning. Däremot kan jag till viss del förstå att man ”förkortar” sina instruktioner genom att ta bort onödiga stavelser och ord, eftersom man oftast har så mycket att säga och en ganska begränsad tid att säga det på, om man inte vill behålla sina deltagare i en utthita parshvakonasana i en evighet. ;) Inte för att just de ändelserna är onödiga.

  Oftast behöver man väl ändå säga HÖGER fot mot taket, så ändelsen försvinner naturligt, men man får lägga till ett helt ord i stället. Däremot så väljer jag att säga ”lyft höger fot mot taket” jämfört med ”lyft högra foten mot taket” och tjänar en hel stavelse. :P

  0
  • Svara
   Anna
   5 december, 2013 kl 14:43

   Höger fot mot taket funkar alldeles utmärkt. Högra foten låter klumpigare :) Så det var en smidig stavelse-besparing :)

   0
 • Svara
  Rund är också en form!
  5 december, 2013 kl 12:31

  Haha!
  Ord-polis med kontrollbehov?
  Om jag skriv knas här, måste ja fix de´ sen?
  (Nädå, skojar bara. Jag är likadan själv!) ;-)

  0
 • Svara
  anneliten
  5 december, 2013 kl 12:50

  Vissa instruktioner fattar jag helt enkelt inte (vare sig de är grammatiskt korrekta eller ej) – som parallella höfter till exempel. Parallella med vad?

  0
  • Svara
   Anna
   5 december, 2013 kl 14:45

   Det brukar jag ju säga….. tack för tips, nu får jag tänka till lite :) Ofta är det ju framåt eller ner mot mattan man menar, att inte ena höften tippar till sidan. Men det är klart, det är ju inte helt självklart!

   0
   • Svara
    Sara
    5 december, 2013 kl 21:24

    Säger man parallella höfter får man ju nämna vad de ska vara parallella mot, annars är det en värdelös instruktion. Men hjälp vad jag lär mig mycket nu som ny yogalärare med vilka instruktioner som fungerar och vilka som inte fungerar.

    0
    • Svara
     Anna
     5 december, 2013 kl 22:43

     Ja det är intressant det där. Vissa instruktioner som man tycker är solklara funkar inte alls medan något man bara rasslar ur sig i farten kan funka hur bra som helst.

     0
 • Svara
  Malin
  6 december, 2013 kl 21:41

  Jag har aldrig hört nån uttrycka sig så, är det vanligt?

  0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.