Aktuellt

Stretch – mina favoriter!

Jag är den första att erkänna – stretching är det tråkigaste som finns. Men för de flesta väldigt nödvändigt. Ofta går det på rutin, samma gamla stretcher som man kört sen mellanstadiet och kanske utan att ens vara närvarande och känna om det verkligen känns där det ska.

I och med yogan har jag hittat nya infallsvinklar och efter ett otal löpskador har jag också fått specifika stretcher att jobba med. Här är mina favoriter:

DUVAN
IMG_7164 IMG_7162
Främre benet invikt under dig. Höfterna parallella och pekande ner mot golvet. Trippa försiktigt fram med händerna så långt rumpan tillåter. Känn stretchen på böjda benets rumpa/utsida.

TREKANTEN (Ja den heter säkert något finare…)

IMG_7174
Böj främre benet så att underbenet ligger parallellt med mattkanten. Lägg andra benet så att hälen ligger på undre benets knä. Om möjligt luta fram något. Känn stretchen på höftens utsida.

HÖFTBÖJARE MED ROTATION
IMG_7183 IMG_7185
Börja med armen uppsträckt framför dig. Gör en lätt bakåtböjning. Stråla ut och känn töjningen i höftböjaren. Vrid sedan över det främre låret. Lägg armhålan på låret och låt händerna mötas i “Lucia”-händer framför bröstbenet. Pressa händerna mot varandra och rotera bakåt, så att axel och bröstben lyfts mot taket.

LIGGANDE ROTATION

IMG_7179
Sträva ner med knä och motsatt axel mot golvet. Ena handen trycker lätt på knät medan tyngdkraften jobbar på axeln. Underbart i ryggen!

LIGGANDE LÅRSTRETCH

IMG_7194
Värsta bästa löparknästretchen. Pressa ner foten så att undre benet pressas neråt. Pressa även fram i höften. Ska kännas i framsida/utsida lår. Har du tendens till löparknä kan den framkalla en smärta på utsidan knät, men det ska vara helt ok.

BREDBENT FRAMÅTFÄLLNING

IMG_7190
Baksida/insida lår. Rygg, axlar, allt. Fast mest bara skönt!

FOAMROLLER ITB-SENA

IMG_7199
Egentligen ingen stretch utan mer som massage för senan som löper på utsida lår och fäster under knät. Say no more. Du kommer att skrika. Men grymt effektiv. Vill du inte ha problem med löparknän är denna en höjdare. Fungerar lika bra på vattenfylld PET-flaska eller kavel.

Som sagt, jag vet att stretch ofta nedprioriteras. Men nu när sommaren ÄNTLIGEN är här kan man ju faktiskt passa på att ta en stretch ute i solen. Då blir det ju plötsligt ganska skönt och trevligt!

——————————————-
Detta inlägg publiceras i samarbete med Intersport
image

7 Kommentarer

 • Svara
  Jenny
  20 juni, 2013 kl 09:05

  Helt klart mina favoriter när det kommer till stretch! Särskilt duvan är ju grym!

 • Svara
  lina
  20 juni, 2013 kl 10:50

  Duvan tillhör mina favoriter! :)

 • Svara
  Lisa
  20 juni, 2013 kl 11:29

  Jadu, rullen är ett tortyrredskap:) Men sjukt bra!
  Läste friskispressen igår, och såg ditt inlägg i debatten ”träningsskryt” i media, bra skrivet!

  • Svara
   Anna
   20 juni, 2013 kl 12:29

   Tack :)

 • Svara
  Jennie
  20 juni, 2013 kl 13:11

  Duvan är en klar favorit här också! :)

 • Svara
  Richard J (www.rundtramp.se)
  20 juni, 2013 kl 22:07

  Din foam-rulle-look beskriver bra hur det känns. :)

 • Svara
  Anneli
  16 april, 2014 kl 09:56

  Tack så jättemycket. Är inne på min andra omgång av löparknä. Är opererad men det kommer tillbaka. Jätteviktigt att få veta att det gör ”jääääää….igt” ont också så att man förstår att allt är i sin ordning. :D

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.